Ételízesítőt készíteni otthon

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon?

Zöldsegek .jpg

A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon ártalmasak lehetnek egészségünkre. Az egyik ilyen leginkább megosztó adalékanyag a nátrium-glutamát (E621). Egyesek szerint nincs semmilyen mellékhatása, csupán az „ötödik íz” – umami – kiváltójaként használják. Mások szerint az ízfokozó hatása mellett nagy mennyiségben falási rohamot is okozhat. Manapság egyre több helyről halljuk és tudjuk, hogy a természetellenes nem egészséges. A következőkben ismertetünk egy egyszerű receptet, mellyel kiválthatjuk a mesterséges ételízesítőket, és elkészíthetjük házi vegetánkat.

[szerkesztés] Lépések

  1. Hámozd meg a paradicsomokat!
  2. Mosd meg alaposan a zöldségeket!
  3. Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez! A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte.
  4. Aprítsd fel a gépeddel a zöldségeket! Nem kell pépesre, viszont nagyon apróra célszerű. A sorrend nem számít.
  5. Mérd meg az őrlemény súlyát!
  6. Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!
  7. Dolgozd össze, majd töltsd befőttes üvegekbe!
  8. Tárold fényszegény, hűvös helyen az üvegeket!


[szerkesztés] Tippek

  • A zöldségek mennyisége és összetétele rajtad áll. Van, aki hagymásabban szereti, van, aki több zöldet kíván bele. Kísérletezd ki a saját ízlésednek megfelelőt!
  • A paradicsomokat úgy a legkönnyebb meghámozni, ha forrásban lévő vízbe áztatod egy kis időre őket. A héjuk a forróságtól megpuhul és összeugrik, így játszi könnyedséggel távolíthatók el.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

Körülbelül 5 kg házi ételízesítő elkészítéséhez, mely akár 1-2 évre is elég lehet:

  • 1 kg sárgarépa
  • 1 kg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
  • 1 kg vegyes színes paprika (tölteni való, kápia, kaliforniai stb.)
  • 40 dkg zeller (egy db közepes méretű)
  • 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se)
  • 20 dkg vöröshagyma (2-4 db)
  • 20 dkg paradicsom (4-5 db)
  • 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 nagy csokor zellerzöld


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Számold ki pontosan a hozzáadott só mennyiségét és ne térj el tőle! Ugyanis csak a só fogja tartósítani a zöldségeket! Ha keveset teszel bele, megromlik a vegetád. Ha túl sokat, akkor pedig egészségtelen lesz a keverék. Tehát kilónként legalább 10 dkg, legfeljebb pedig 20 dkg hozzáadott sót tartalmazzon az ételízesítőnk!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah