Élelmiszerpazarlást elkerülni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell élelmiszer-pazarlást elkerülni?

Supermark.jpg
A modern jóléti társadalmakban sajnos gyakori jelenség az élelmiszer-pazarlás. Csak Magyarországon évente átlagosan 68 kg élelmiszert dob ki egy ember. Mégis mit lehet annak érdekében tenni, hogy átgondoltabban vásároljunk, étkezzünk és úgy általában, élelmiszer-pazarlástól mentes konyhát alakítsunk ki?


[szerkesztés] Lépések

  1. Heti menü megtervezése:
    • Nézz szét otthon, hogy milyen alapanyagok vannak, amit jó lenne felhasználni az adott héten.
    • Menütervező írása: találd ki előre, hogy a héten melyik nap milyen ételt szeretnél elkészíteni.
  2. Átgondolt vásárlás:
    • Bevásárló lista: a heti menü alapján írd meg a bevásárló listád. Írd fel a hétre szükséges alapanyagokat, illetve azokat a tételeket, melyekből kifogytatok és biztosan kell az utánpótlás, mert felhasználjátok őket.
    • Csökkentsd a bevásárlások számát: nagybevásárlásokon a szükséges élelmiszerek mellett töltsd fel az otthoni készleteket a különböző háztartási-, illetve egyéb termékkel, így nem kell gyakran boltba járnotok. Az emellett felmerülő igényeket a hét során gyorsan és céltudatosan el tudjátok intézni, mint például a friss pékáru megvásárlása.
    • Olyan dolgokat vásárolj, melyeket szerettek és el fog fogyni.
    • Ügyelj a mennyiségre: csak annyi alapanyagot tegyél a kosaradba, melyet fel is tudsz használni vagy megfelelően tárolni.
  3. Helyes tárolás: a megvásárolt élelmiszereket tárold a számukra megfelelő hőmérsékleten. A gyümölcsöket, zöldségeket célszerű hűvös tárolóhelységet kialakítani.
  4. Tartósítás:
    • Mélyhűtőzz: nem csak alapanyagok, de kész/maradék ételek lefagyasztásával is rengeteg ételt meg tudsz menteni a kidobástól.
    • Használd a különböző tartósítási eljárásokat: például készíts lekvárt, kompótot, zöldségkrémeket, melyek üvegbe elzárva sokáig elállnak. Emellett az aszalás, zöldségchipsek készítése is jó tartósítási megoldás.
  5. Helyes étkezési szokások kialakítása:
    • Adagok kiszámolása: figyeld meg, hogy mennyi étel szokott nálatok elfogyni és az alapján kalkuláld ki a főzéshez szükséges alapanyagok mennyiségét.
    • Csak annyit szedj, amennyit megeszel.
    • Használd fel, mentsd meg a maradékokat, készíts belőlük új ételt. Például a máglyarakás egy tipikus maradékmentő étel.
  6. Komposztálás: amelyik ételt már nem tudtad megmenteni, illetve a zöld hulladékot forgasd vissza a természetbe.


[szerkesztés] Tippek

  • Ha sokat főztél, vigyél valakinek ételt.
  • A felesleges vásárlások számának csökkentésével a pillanat hevében történő vásárlásokat is mérsékelni tudod.
  • Kövesd nyomon a kidobott ételek mennyiségét: 1-1 hétig jegyezd fel, így még tudatosabbá válhatsz.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • bevásárló lista
  • komposztáló
  • nagy mélyhűtő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A hamar romlandó élelmiszereket csak akkor vásárold meg, ha időben elfogyasztjátok vagy van hely a mélyhűtőben.
  • Vásárláskor ragaszkodj a bevásárló listádhoz.
  • Gyakran nézz szét a hűtődben, hogy a korai lejáratú dolgokat időben fel tudd használni.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó