Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Szétválasztani a tojást

5 538 bájt hozzáadva, 2017. június 20., 06:49
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szétválasztani a tojást? == right|250px Sok sütemény kezdődik így: válaszd szét a tojásokat… A tojáshéj…”
== Hogyan kell szétválasztani a tojást? ==
[[Fájl:tojas-sajgaja-feherje.jpg|right|250px]]
Sok sütemény kezdődik így: válaszd szét a tojásokat… A tojáshéj erőssége azonban változó, és a sárgája is nagyon könnyen megsérül, ezért még gyakorlott háziasszonyoknak sem mindig sikerül ez az alapművelet. Cikkünkben többféle módszert is ajánlunk a tojás sárgájának és fehérjének szétválasztására, hogy biztosan megtaláld közöttük azt, ami számodra a legkényelmesebb.

== Lépések ==

=== Tojás szétválasztása a tojáshéj segítségével ===

# A tojást egyetlen határozott, közepesen erős mozdulattal üsd egy tál éles széléhez, hogy repedés keletkezzen rajta. Amint hallod a jellegzetes töréshangot, fordítsd meg a tojást, hogy a rés felülre kerüljön. (A tojáshéjat úgy is feltörheted, ha egy késsel rácsapsz – vigyázz, ne vágd be túl mélyen, nehogy megsérüljön a sárgája.)
# A tál felett fogd meg a tojást mindkét kezeddel, majd a két hüvelykujjad hegyét vagy körmét helyezd a repedéshez. Óvatosan kezdd el kétfelé húzni a tojáshéjat.
# Ahogy a tojáshéj kettéválik, döntsd meg egy kicsit, hogy a sárgája az egyik fél aljába csússzon. Közben a tojásfehérje egy része magától a tálba csorog.
# A fehérje maradék részére úgy tudsz szert tenni, ha a tojássárgáját óvatosan, lassan átcsúsztatod a tojáshéj másik felébe. Ha szükséges, ezt a lépést ismételd meg néhányszor: ide-oda mozgatva a sárgája teljesen elválik a fehérjétől. A szükségesnél tovább azonban nem érdemes folytatni a műveletet, mert a tojáshéj éles széle megsértheti a sárgáját, és ekkor kárba vész a fáradozás…
# Ha elégedett vagy az eredménnyel, a fehérjétől elválasztott tojássárgáját tedd egy külön tálba.

=== Tojás szétválasztása kézzel ===

# A tojást üsd az asztallaphoz vagy a tál széléhez, hogy felrepedjen a héja.
# Nyisd szét a tojáshéjat egy kisebb tál felett, és az egész tartalmát folyasd bele.
# Tartsd egy másik edény fölé az egyik kezedet tenyérrel felfelé, és öntsd bele az egész tojást. Az ujjaidat kicsit nyisd szét, hogy a réseken át kifolyhasson a fehérje. (Gyakorlottabbak tál helyett egyszerűen a tenyerükbe ütik az egész tojást.)
# A tojássárgája így nem sérül meg, és miután elvált a fehérjétől, egy külön edénybe csúsztathatod.

=== Tojás szétválasztása műanyag flakonnal ===

# A tojást üsd az asztallaphoz vagy a tál széléhez, hogy felrepedjen a héja.
# Nyisd szét a tojáshéjat egy kisebb tál felett, és az egész tartalmát öntsd bele.
# Ezután fogj egy tiszta, fél literes műanyag palackot, és vedd le a kupakját.
# Nyomd össze egy kicsit a palack oldalát, majd a száját érintsd a tojássárgájához.
# Engedd ki a palackot – a vákuum beszippantja a sárgáját. Ha szükséges, egy kicsit mozgasd közben oldalra a palackot, ezzel segítve a folyamatot.
# Végül egyszerűen öntsd ki a sárgáját egy másik tálba.

=== További módszerek ===
* A tojást üsd egy tiszta műanyag tölcsérbe, amely felfogja a sárgáját, miközben a fehérjét egy tálba folyatod. Ebben az esetben számít a méret: ha túl kicsi a tölcsér, a fehérjéből is marad benne, ha viszont túl nagy, akkor a sárgája is átcsúszhat a lyukon.
* A tojást üsd egy tálba, majd a sárgájára boríts egy szűkebb szájú poharat vagy egy tojástartót. Döntsd meg a tálat, és a fehérjét csorgasd egy másik edénybe. A poharat is tarthatod egy kicsit ferdén, az egyik szélét elemelve a táltól, hogy tényleg csak a sárgája maradjon alatta.

== Tippek ==

* Ha esetleg mégis megsérül a tojás sárgája, és pár csepp kerül belőle a fehérjébe, akkor a vékony, éles szélű tojáshéjjal megpróbálhatod kihalászni.
* Érdemes akkor gyakorolni a tojás szétválasztását, amikor nincs „tétje” a dolognak: például amikor omlettet vagy rántottát készítesz.
* Kaphatók direkt tojások szétválasztását segítő konyhai eszközök is, ha a fenti módszerek közül egyik sem szimpatikus, a tojásszétválasztókkal is tehetsz egy próbát.

== Amire szükséged lehet ==

* Tojás
* Tálak, kisebb konyhai edények
* Műanyag flakon

== Figyelmeztetések ==

* A szétválasztás előtt mindig mosd meg az egész tojást, töröld meg papírtörlővel, végül magad is moss kezet – így csökkentheted a fertőzések esélyét! Csak azokat a tojásokat mosd meg, amelyeket azonnal felhasználsz, mert ezzel eltávolítod azt a védőréteget is, ami megakadályozza a tojás romlását.
* Érdemes külön-külön leütni a tojásokat felhasználás előtt, hogy ha véletlenül egy záptojás is van közöttük, ne kelljen minden hozzávalót kidobni.
* Ha a tojás sárgája megsérül, és mégis kerül belőle a fehérjébe, akkor azt már nem lehet tökéletesen kemény habbá verni.

== Kapcsolódó videók ==

=== Tojás szétválasztása három módszerrel Jamie Olivertől

<youtube>KmXvM9ShrB4</youtube>

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.nosalty.hu/ajanlo/heti-tipp-3-legjobb-tojasszetvalasztasi-mod 3 módszer a tojás szétválasztására a Nosalty oldalán]
* [http://tutitippek.hu/blog/tojasok-kettevalasztasa.php Tuti tippek tojás szétválasztásához]
* [http://igysporolj.blogspot.hu/2014/11/tojas-sargaja-feherje-szetvalasztasa.html Tojás szétválasztása videóval]

[[Kategória:Étel-ital]]
1 100
szerkesztés