Szétválasztani a tojást
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell szétválasztani a tojást?
Sok sütemény kezdődik így: válaszd szét a tojásokat… A tojáshéj erőssége azonban változó, és a sárgája is nagyon könnyen megsérül, ezért még gyakorlott háziasszonyoknak sem mindig sikerül ez az alapművelet. Cikkünkben többféle módszert is ajánlunk a tojás sárgájának és fehérjének szétválasztására, hogy biztosan megtaláld közöttük azt, ami számodra a legkényelmesebb.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Tojás szétválasztása a tojáshéj segítségével
- A tojást egyetlen határozott, közepesen erős mozdulattal üsd egy tál éles széléhez, hogy repedés keletkezzen rajta. Amint hallod a jellegzetes töréshangot, fordítsd meg a tojást, hogy a rés felülre kerüljön. (A tojáshéjat úgy is feltörheted, ha egy késsel rácsapsz – vigyázz, ne vágd be túl mélyen, nehogy megsérüljön a sárgája.)
- A tál felett fogd meg a tojást mindkét kezeddel, majd a két hüvelykujjad hegyét vagy körmét helyezd a repedéshez. Óvatosan kezdd el kétfelé húzni a tojáshéjat.
- Ahogy a tojáshéj kettéválik, döntsd meg egy kicsit, hogy a sárgája az egyik fél aljába csússzon. Közben a tojásfehérje egy része magától a tálba csorog.
- A fehérje maradék részére úgy tudsz szert tenni, ha a tojássárgáját óvatosan, lassan átcsúsztatod a tojáshéj másik felébe. Ha szükséges, ezt a lépést ismételd meg néhányszor: ide-oda mozgatva a sárgája teljesen elválik a fehérjétől. A szükségesnél tovább azonban nem érdemes folytatni a műveletet, mert a tojáshéj éles széle megsértheti a sárgáját, és ekkor kárba vész a fáradozás…
- Ha elégedett vagy az eredménnyel, a fehérjétől elválasztott tojássárgáját tedd egy külön tálba.
[szerkesztés] Tojás szétválasztása kézzel
- A tojást üsd az asztallaphoz vagy a tál széléhez, hogy felrepedjen a héja.
- Nyisd szét a tojáshéjat egy kisebb tál felett, és az egész tartalmát folyasd bele.
- Tartsd egy másik edény fölé az egyik kezedet tenyérrel felfelé, és öntsd bele az egész tojást. Az ujjaidat kicsit nyisd szét, hogy a réseken át kifolyhasson a fehérje. (Gyakorlottabbak tál helyett egyszerűen a tenyerükbe ütik az egész tojást.)
- A tojássárgája így nem sérül meg, és miután elvált a fehérjétől, egy külön edénybe csúsztathatod.
[szerkesztés] Tojás szétválasztása műanyag flakonnal
- A tojást üsd az asztallaphoz vagy a tál széléhez, hogy felrepedjen a héja.
- Nyisd szét a tojáshéjat egy kisebb tál felett, és az egész tartalmát öntsd bele.
- Ezután fogj egy tiszta, fél literes műanyag palackot, és vedd le a kupakját.
- Nyomd össze egy kicsit a palack oldalát, majd a száját érintsd a tojássárgájához.
- Engedd ki a palackot – a vákuum beszippantja a sárgáját. Ha szükséges, egy kicsit mozgasd közben oldalra a palackot, ezzel segítve a folyamatot.
- Végül egyszerűen öntsd ki a sárgáját egy másik tálba.
[szerkesztés] További módszerek
- A tojást üsd egy tiszta műanyag tölcsérbe, amely felfogja a sárgáját, miközben a fehérjét egy tálba folyatod. Ebben az esetben számít a méret: ha túl kicsi a tölcsér, a fehérjéből is marad benne, ha viszont túl nagy, akkor a sárgája is átcsúszhat a lyukon.
- A tojást üsd egy tálba, majd a sárgájára boríts egy szűkebb szájú poharat vagy egy tojástartót. Döntsd meg a tálat, és a fehérjét csorgasd egy másik edénybe. A poharat is tarthatod egy kicsit ferdén, az egyik szélét elemelve a táltól, hogy tényleg csak a sárgája maradjon alatta.
[szerkesztés] Tippek
- Ha esetleg mégis megsérül a tojás sárgája, és pár csepp kerül belőle a fehérjébe, akkor a vékony, éles szélű tojáshéjjal megpróbálhatod kihalászni.
- Érdemes akkor gyakorolni a tojás szétválasztását, amikor nincs „tétje” a dolognak: például amikor omlettet vagy rántottát készítesz.
- Kaphatók direkt tojások szétválasztását segítő konyhai eszközök is, ha a fenti módszerek közül egyik sem szimpatikus, a tojásszétválasztókkal is tehetsz egy próbát.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Tojás
- Tálak, kisebb konyhai edények
- Műanyag flakon
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A szétválasztás előtt mindig mosd meg az egész tojást, töröld meg papírtörlővel, végül magad is moss kezet – így csökkentheted a fertőzések esélyét! Csak azokat a tojásokat mosd meg, amelyeket azonnal felhasználsz, mert ezzel eltávolítod azt a védőréteget is, ami megakadályozza a tojás romlását.
- Érdemes külön-külön leütni a tojásokat felhasználás előtt, hogy ha véletlenül egy záptojás is van közöttük, ne kelljen minden hozzávalót kidobni.
- Ha a tojás sárgája megsérül, és mégis kerül belőle a fehérjébe, akkor azt már nem lehet tökéletesen kemény habbá verni.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
=== Tojás szétválasztása három módszerrel Jamie Olivertől