Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Humuszt készíteni

128 bájt törölve, 2014. március 13., 18:14
nincs szerkesztési összefoglaló
== Lépések ==
# '''Szedjük össze az alapanyagokat''', a humusz készítéséhez nem kell sok hozzávaló:#* 300 g '''csicseriborsó''' #* 2-3 gerezd '''fokhagyma'''#* 1-2 '''citrom''' vagy '''lime'''#* 2 evőkanál '''olívaolaj'''#* 3 evőkanál '''szezámkrém (tahini)'''#* '''só''','''bors''', '''pirospaprika'''#* a csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban# Amennyiben nem tudunk szezámkrémet vásárolni sehol sem, készítsük el mi magunk otthon. A hozzávalók: 2-3 csomag '''szezámmag''', 2-3 teáskanál '''pirospaprika''', '''olívaolaj''' és némi '''só'''.# '''A tahini elkészítése:''' serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagokat2-3 csomag szezámmagot, kb. 2-3 perc elég lesz neki, ne égessük oda. Öntsük bele egy kávédarálóba és daráljuk le. Akkor jó, ha szinte por állágú lesz. Egy kistányérba öntsük ki, és tegyük bele a 2-3 teáskanál pirospaprikát, majd ízlés szerint sózzuk meg. Folyamatos lassú adagolással adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy felszívja a szezám, és kevergessük addig, míg krémes állagú nem lesz.
# '''A csicseriborsó főzése''': a hipermarketekben kaphatunk már beáztatott, főzésre kész csicseriborsót, viszont ha a natúr formájához jutunk csak, akkor azt szükséges lesz előáztatnunk. A kemény, nyers csicseriborsót hideg vízben kb. 10-12 órát áztassuk, majd szűrjük le (a konzerves változatot is), és öntsünk rá bőségesen vizet, sózzuk, majd alacsony lángon 60-90 percet főzzük - a főzővizet tegyük félre, ne öntsük ki.
# '''A humusz elkészítése''': tegyük a már megfőtt csicseriborsót egy mélyebb tálkába. Szeleteljük fel a fokhagymákat apró darabokra, majd turmixoljuk össze a csicseriborsót a fokhagymaszeletekkel. Folytonos adagolással öntsük hozzá az olívaolajat addig, míg krémes nem lesz. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, a szezámkrémet és a citrom levét, s turmixoljuk tovább. Addig turmixoljuk, míg el nem érünk egy igazán krémes, kenhető masszát. A végén sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk ízlés szerint. Ha túl sűrűnek érezzük, még a főzőléből adhatunk hozzá apránként. Létezik # '''Készítsünk ízkombinációkat''': létezik egyéb változat is: a , amiben szezámkrémet helyettesítik '''joghurttal''', vagy az olívaolajat '''vajjal''', illetve '''zöld fűszereket''' szoktak még bele raknia humuszba. Aki szereti a kicsit erősebb, csípősebb ízeket, kipróbálhatja '''csilivel''' is, illetve kevés pirospaprikával szórjuk meg a tetejét.
== Tippek ==
* A csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban.* Amennyiben nem tudunk szezámkrémet vásárolni sehol sem, készítsük el mi magunk otthon.
* Érdemes főzés közben ellenőrizni a csicseriborsót, hogy mennyire puha.
* Ha szódabikarbónát teszünk az áztató vízbe, előbb fog megfőni.
== Amire szükséged lehet ==
* 2-3 csomag szezámmag* CsicseriborsóOlívaolaj * Fokhagyma300 g csicseriborsó* Citrom2-3 gerezd fokhagyma* Olívaolaj1-2 citrom vagy lime* 2 evőkanál olívaolaj* Szezámkrém 3 evőkanál szezámkrém (tahini)
* Só, bors, pirospaprika
* Botmixer
== Figyelmeztetések ==
 
* Ne tegyünk túl sok olajat, mert akkor túlságosan olajízű lesz.
* Folyamatosan kóstoljunk, nehogy túl sós legyen.
581
szerkesztés