593
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Hogyan kell humuszt készíteni?
== Hogyan kell humuszt készíteni? ==
[[Fájl:Jjj.jpg|right|200px250px]]
A magyar gasztronómia a köretek tekintetében igen csak szegényes választékú, így a krumpli, rizs és tészta triumvirátusban ez ki is merül kis hazánkban.
A keleti, arab és indiai kultúrákban sokféle gabonával találkozhatunk, amiket szintén köretként használnak fel. Szerencsére kezdjük újra megismerni ezen köretek egészségünkre gyakorolt pozitív hatását és minél gyakrabban illesztjük be az étkezéseinkbe. Ha azt halljuk, hogy '''humusz''', falafel, talán már ismerősen cseng számunkra az alapanyaga is, a '''csicseriborsó'''. Igen hasznos és tápláló hüvelyes babféle, amely többek között gazdag '''B1, B6''' és '''E vitaminokban''', valamint '''vasat''', '''magnéziumot, cinket''' és '''folsavat''' is tartalmaz. Ezen felül megfelelő arányú fehérje-, szánhidrát- és rostforrás, ami segíti az emésztést, illetve a triptofán tartalma miatt ajánlják depresszióban vagy kimerültségben szenvedőknek. Ráadásul glutén- és laktózmentes, így liszt formájában még helyettesíthető a búzaliszt is vele. Számos felhasználási formája van a csicseriborsónak: krém (humusz), fasírt (falafel), sima köret vagy főzelék formában - hazánkban főként humuszként és falafelként találkozhatunk vele. Kicsit változatosabbá és színesebbé tehetjük a szokványos vajas szendvics készítését, ha humuszkrémet kenünk rá. A boltban lehet már kész formában is kapni, de sajnos az ára is elég borsos, nem beszélve a tartósítószerekről, amiket beletesznek. Viszont otthonunkban pár alapanyagból egyszerűen elkészíthetjük a humuszt.