Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Helyettesíteni a cukrot természetes édesítőkkel

Nincs méretváltozás, 2014. január 29., 19:58
Lépések
#Figyelj az élelmiszerek szánhidrát (cukor) mennyiségére, mivel a szánhidrátok cukrokra bontódnak le a szervezetedben, így bele kell számítani a napi megengedett egységbe. Figyelni kell még a tejre és tejtermékekre is, mivel tejcukrot tartalmaznak.
#Használj természetes édesítőket
#*#'''Xilit, xilitol (Xylitol) vagy nyírfacukor'''
Egyik olyan természetes alapanyagból származó édesítő (kukoricából és nyírfából kivont cukoralkohol), amelynek nagyon alacsony GI (vér glikémiás indexe)értéke van: összesen 7, így alig emeli meg a vércukorszintet, mivel lassan és egyenletesen szívódik fel. A xilit (E967) lúgosító hatású a testünkre, ezért a baktériumok és a gombák szaporodását gátolja, tehát a fogszuvasodást és lepedékképződést is mérsékelheti. Édesítőereje kb. megegyezik a cukoréval, hő stabil, így főzésre, sütésre alkalmas. Mellékíz mentes.
#*#'''Eritrit, eritritol (Erytritol)'''
Szintén természetes növényi alapú édesítőszerként számon tartott az eritrit (E968) (kukorica vagy búza keményítőből kivont cukoralkohol), melynek a GI-je 0, azaz egyáltalán nem emeli meg a vércukrot, illetve az egyik legjobban tolerálható anyag az emésztés szempontjából. Előnye még, hogy gyakorlatilag kalóriamentes. Édesítő ereje kicsit gyengébb, mint a cukoré (kb.60-80%). Főzésre, sütésre szintén alkalmas. Nincs mellékíze.
#*#'''Sztívia, jázminpakóca (Stevia)'''
Azon kevés természetes édesítők közé tartozik a sztívia (E960) levél is, amely nem tartalmaz egyáltalán kalóriát, viszont enyhe mellékízre számíthatunk a használatakor. Bármely formában használható a levél kivonata: sütés, főzés. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag növény,ezért lúgosít, valamint a kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Az egyetlen olyan növényi édesítő, amelyet nem kell beleszámolni a napi kalória bevitelbe, s a lebomlásakor semmilyen mellékhatás nem jelentkezik - ellentétben a cukoralkoholokkal és mesterséges édesítőkkel. Kb. 30x édesebb a cukornál, érdemes jóval kevesebbet használni belőle.
#*#'''Maltit, maltóz'''
A maltit (E965) kukoricakeményítőből vonják ki, melynek az édessége a cukorhoz képest 60-90%. Mivel az anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin, így használható diabetikus élelmiszerekbe. Sütésre, főzésre alkalmas, mellékíz mentes.
#* Felejtsd el a mesterséges édesítőket
3 567
szerkesztés