Fogmosásra szoktatni a kisgyermeket

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelő (vitalap | szerkesztései) 2013. november 11., 08:57-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell fogmosásra szoktatni a kisgyermeket?

Fogmosas gyerek tanitani.jpg

A helyes szájápolást már gyermekkorban el kell sajátítanunk, így a későbbiekben szinte az összes fogászati betegséget (pl.: fogszuvasodás, fogágy betegség) elkerülhetjük. A fogmosás technikájának begyakoroltatását célszerű az óvodáskorú gyermeknél elkezdeni, mindennapos rutinná tenni számára a szájüreg, az íny és a fogak megfelelő ápolását. Cikkünkben ehhez adunk tanácsokat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Kezdjük el időben a tanítást! Természetesen a csecsemő első kibúvó fogait még mi mossuk meg, de egy 2-3 éves gyermeket már hozzászoktathatunk a fogmosás napi rutinjához. Az óvodáskorú gyereknél elkezdhetjük tanítgatni a fogmosás helyes technikáját, a kisiskolást pedig hagyhatjuk önállóan is fogat mosni, de ebben az esetben fontos, hogy azt a mi ellenőrzésünk mellett végezze, és ha szükséges, akkor segítsünk neki! Azonban a gyermek 8-9 éves koráig – legalább esténként – mi mossuk meg a gyermek fogait!
 2. Mutassunk példát! Miközben mossuk a kisgyermek fogait, magyarázzuk el neki a fogmosás helyes technikáját. Később – amikor a gyermek már önállóan is megpróbálkozik a fogmosással – minket utánozva is gyakorolhatja a fogmosást.
 3. Tanítsunk játékosan! A fogmosást például fogmanós-, fogtündéres mesékkel, saját történetekkel is tanítgathatjuk a gyermeknek.
 4. Ne erőltessük a fogkrém használatát! Eleinte csak kis adag fogkrémmel mossuk a kisgyermek fogát, mivel még nem tudja kiköpni a felesleget. Nagyobb adag fogkrémet csak akkor használjunk, amikor a gyermek már önállóan tud öblögetni és köpni.
 5. Törekedjünk a megfelelő időtartamú fogmosásra! A három perces fogmosásra az elejétől kezdve szoktassuk a gyermeket. Ezt az időtartamot homokórával vagy egyéb trükkökkel mérhetjük, így a gyermek számára is gyorsabban eltelik ez az idő.
 6. Dicsérjünk, dicsérjünk! A folyamatos ösztönzés mellett a dicséret is nagyon fontos. Az önálló fogmosások végeztével dicsérjük meg a gyermeket, hogy milyen ügyesen mosta meg a fogait, és hogy milyen szépen csillognak.
 7. Tegyük elérhető helyre a fogmosáshoz szükséges eszközöket! Azzal, hogy a gyermek szeme előtt van a fogkefe és a fogkrém, jobban tudjuk ösztönözni az étkezések utáni fogmosásra, megszokott tevékenységgé válik számára fogainak tisztítása.

[szerkesztés] Tippek

 • 2-6 éves gyermekek számára készített színes, vidám mintájú, illatos nyelű fogkefékkel fokozhatjuk a kisgyermek fogmosási kedvét, ezzel együtt pedig a fogmosással töltött időt is.
 • Tegyünk tükröt a gyermek elé, így nézheti magát fogmosás közben, még szórakoztatóbb lehet számára a fogmosás.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • idő és türelem
 • fogmosáshoz szükséges eszközök (fogkrém, fogkefe, pohár)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • 9-10 éves korig ne bízzuk a gyerekre az önálló fogmosást, mert még a felnőttek sem ápolják megfelelően a fogaikat!
 • 6 éves kor körül kibújnak a hátsó őrlők, ezért ezek alapos tisztítására is figyeljünk, mert ezek már állandó fogak lesznek!
 • Mindig a gyermek korának megfelelő fogkefét, fogkrémet vásároljunk!
 • Ügyeljünk arra, hogy a fluoridos fogkrémet ne nyelje le a kisgyermek!
 • Ha fogszabályzót visel gyermekünk, akkor még inkább hangsúlyozzuk a száj- és fogápolás fontosságát, mivel a fogszabályzó elősegíti a lepedék felhalmozódását!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások