Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Fűszeres csokoládét készíteni

5 774 bájt hozzáadva, 2013. december 19., 09:06
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fűszeres csokoládét készíteni? == A csokoládé önmagában is nagyon finom, de még különlegesebbé tehetjük, ha a megolvasztott csokoládét mi m…”
== Hogyan kell fűszeres csokoládét készíteni? ==

A csokoládé önmagában is nagyon finom, de még különlegesebbé tehetjük, ha a megolvasztott csokoládét mi magunk ízesítjük ínycsiklandozó fűszerekkel és készítünk belőle különböző formájú desszerteket.


== Lépések ==
===A csokoládémassza elkészítése===
#'''Olvasszuk fel a tortabevonót!''' Ennek több módja is van. A csokoládét felolvaszthatjuk vízfürdőben, azaz vízgőz felett. A vízfürdőhöz forraljunk fel egy edényben vizet, az edényre tegyük rá a csokoládédarabokat tartalmazó edényt, majd a forrásban lévő víz gőze felett folyamatos kevergetéssel olvasszuk fel a csokoládét! Mikrohullámú sütőben is felolvaszthatjuk az összetört csokit, de ilyenkor gondosan figyeljünk rá, mert hamar leéghet, ezért időnként vegyük ki és keverjük át!
#'''Temperáljuk a csokoládét!''' A csokoládé temperálására azért van szükség, hogy a dermedés után kemény és roppanós, a felülete pedig fényes legyen.
#*A „profibb” temperáláshoz a megolvasztott tortabevonó 2/3-át öntsük egy tiszta munkalapra (pl. márványlap), és egy cukrász kenőkéssel addig mozgassuk jobbra-balra, oda-vissza, amíg sűrűsödni nem kezd, és vissza nem hűl kb. 28-29 fokosra. A csokoládé hőmérsékletét cukorhőmérővel vagy maghőmérővel tudjuk leellenőrizni. Ezután a temperált csokoládét a kenőkéssel húzzuk vissza az edénybe, és keverjük össze az 1/3 rész nem temperált, tehát a csak megolvasztott csokoládéval.
#*Egyszerűbben is temperálhatjuk a csokoládét. A tűzről levett, még meleg csokimasszába szórjunk reszelt csokit. Keverjük össze vele, és ha a massza sűrűsödni kezd, akkor lassan újra elkezdhetjük a melegítését.
#'''Ízesítsük a csokoládét!''' A csokimasszát ízesíthetjük például reszelt gyömbérrel, őrölt fahéjjal, chiliporral vagy éppen mentaolajjal. Az adott ízesítőt szórjuk a felolvasztott és temperált, még meleg csokoládéba és alaposan keverjük el benne.
#*''Gyömbéres csokoládé'': tegyünk egy púpozott teáskanálnyi gyömbért 10 dkg olvasztott csokimasszába.
#*''Mentás csokoládé'': cseppentsünk max. 3 csepp mentaolajat 10 dkg csokimasszába.
#*''Fahéjas csokoládé'': keverjünk egy púpozott teáskanálnyi őrölt fahéjat 10 dkg étcsokis masszához.
#*''Csípős csokoládé'': szórjunk egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjat és egy negyedkanálnyi chiliport 10 dkg csokimasszába, valamint kevés vízben oldjunk fel egy teáskanálnyi mézet és ezt is keverjük a csokoládéhoz.
===A csokoládéformák elkészítése===
#'''Vágjunk ki sütő/zsírpapírból egy háromszöget (pl. egy 10-15 cm-es négyzet átlósan félbevágva)!''' A háromszög hosszabb oldalának közepét fogjuk meg, és tekerjük fel a papírt, hogy egy tölcsért kapjunk. A tölcsér csúcsa legyen zárt, a fent kiálló csücsköket pedig hajtsuk vissza.
#'''Csorgassuk a tölcsérbe a megolvasztott és ízesített csokimasszát!''' Először szorítsuk ki belőle a massza fölötti levegőt, majd csavarjuk, görgessük lefelé a száját! A zsák csücskét ollóval vágjuk le! Ha kicsi nyílást vágunk, akkor vékony mintát tudunk a csokimasszával rajzolni, ha nagyobb a tölcsér nyílása, akkor akár bonbonméretű pralinét is formázhatunk. A csokimasszát zsírpapírra nyomjuk ki, mert azon meg tudnak száradni a csokoládék és könnyen fel tudjuk őket szedni róla.
#'''Minták rajzolása:''' A zsák és az abból kinyomott csokimassza segítségével különböző formájú desszerteket készíthetünk. Célszerű először megrajzolni ezeket a mintákat (pl. fenyőfa, csillag, harang, szív) egy papírra, amit a zsírpapír alá csúsztathatunk. Virágformát például úgy készíthetünk, ha nagyobb nyílású tölcsérből koszorúformában 5-6 csokipöttyöt nyomunk egymás mellé.
#'''Csokirúd készítése:''' Terítsük szét vékonyan egy márványlapon egy kenőkéssel az olvasztott csokoládét, és addig simítsuk, amíg bársonyosan puha és matt felületű nem lesz. Ezután egy kenőlapáttal szakaszosan pöndörítsük fel a csokit, hogy egy pergamenszerűen felcsavart csokirudat kapjunk.

== Tippek ==

*Bátran kísérletezzünk többféle fűszerrel, olajjal (pl. mézeskalács-fűszerkeverék. ánizs, levendulaolaj).
*Ha szabad kézzel nem megy a formák megrajzolása, akkor kisebb mézeskalács-szaggatókat is körberajzolhatunk, de ki is nyomtathatjuk a mintákat.
*A még puha csokiformákba cukorgyöngyöket (pl. arany, ezüst színű) és cukrozott, kandírozott gyümölcsöket is nyomkodhatunk.
*A saját készítésű és különleges ízesítésű pralinék karácsonyi desszertek díszei lehetnek, de a karácsonyfára is akaszthatjuk őket, és ünnepi dobozba, celofánba vagy papírzsákocskába csomagolva ajándéknak is kiválóak.
*A csokoládékat bonbonpapírban vagy kisebb muffinpapírban is kínálhatjuk.

== Amire szükséged lehet ==

*jó minőségű tortabevonó (tejcsokoládés /világosabb/, illetve a fahéjjal ízesített desszerthez jobban élik az étcsokis /sötétebb/ bevonó)
*ízesítéshez szükséges fűszerek (pl. őrölt fahéj, reszelt gyömbér, mentaolaj, chilipor, stb)

== Figyelmeztetések ==

*Jó minőségű tortabevonóval dolgozzunk!
*Ne olvasszunk csokoládét a tűzhelyen, mert nagyon hamar leég!
*Csak természetes illóolajat használjunk, mert a szintetikus olaj csak párologtatásra alkalmas!
*Csínján bánjunk a fűszerekkel, mert mindegyiknek nagyon intenzív az aromája!

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

*Praktika magazin, 2004. december, VIII. évfolyam, 12. szám

[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés