Fűszeres csokoládét készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell fűszeres csokoládét készíteni?

Fuszeres csokolade .jpg
A csokoládé önmagában is nagyon finom, de még különlegesebbé tehetjük, ha a megolvasztott csokoládét mi magunk ízesítjük ínycsiklandozó fűszerekkel és készítünk belőle különböző formájú desszerteket.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A csokoládémassza elkészítése

 1. Olvasszuk fel a tortabevonót! Ennek több módja is van. A csokoládét felolvaszthatjuk vízfürdőben, azaz vízgőz felett. A vízfürdőhöz forraljunk fel egy edényben vizet, az edényre tegyük rá a csokoládédarabokat tartalmazó edényt, majd a forrásban lévő víz gőze felett folyamatos kevergetéssel olvasszuk fel a csokoládét! Mikrohullámú sütőben is felolvaszthatjuk az összetört csokit, de ilyenkor gondosan figyeljünk rá, mert hamar leéghet, ezért időnként vegyük ki és keverjük át!
 2. Temperáljuk a csokoládét! A csokoládé temperálására azért van szükség, hogy a dermedés után kemény és roppanós, a felülete pedig fényes legyen.
  • A „profibb” temperáláshoz a megolvasztott tortabevonó 2/3-át öntsük egy tiszta munkalapra (pl. márványlap), és egy cukrász kenőkéssel addig mozgassuk jobbra-balra, oda-vissza, amíg sűrűsödni nem kezd, és vissza nem hűl kb. 28-29 fokosra. A csokoládé hőmérsékletét cukorhőmérővel vagy maghőmérővel tudjuk leellenőrizni. Ezután a temperált csokoládét a kenőkéssel húzzuk vissza az edénybe, és keverjük össze az 1/3 rész nem temperált, tehát a csak megolvasztott csokoládéval.
  • Egyszerűbben is temperálhatjuk a csokoládét. A tűzről levett, még meleg csokimasszába szórjunk reszelt csokit. Keverjük össze vele, és ha a massza sűrűsödni kezd, akkor lassan újra elkezdhetjük a melegítését.
 3. Ízesítsük a csokoládét! A csokimasszát ízesíthetjük például reszelt gyömbérrel, őrölt fahéjjal, chiliporral vagy éppen mentaolajjal. Az adott ízesítőt szórjuk a felolvasztott és temperált, még meleg csokoládéba és alaposan keverjük el benne.
  • Gyömbéres csokoládé: tegyünk egy púpozott teáskanálnyi gyömbért 10 dkg olvasztott csokimasszába.
  • Mentás csokoládé: cseppentsünk max. 3 csepp mentaolajat 10 dkg csokimasszába.
  • Fahéjas csokoládé: keverjünk egy púpozott teáskanálnyi őrölt fahéjat 10 dkg étcsokis masszához.
  • Csípős csokoládé: szórjunk egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjat és egy negyedkanálnyi chiliport 10 dkg csokimasszába, valamint kevés vízben oldjunk fel egy teáskanálnyi mézet és ezt is keverjük a csokoládéhoz.

[szerkesztés] A csokoládéformák elkészítése

 1. Vágjunk ki sütő/zsírpapírból egy háromszöget (pl. egy 10-15 cm-es négyzet átlósan félbevágva)! A háromszög hosszabb oldalának közepét fogjuk meg, és tekerjük fel a papírt, hogy egy tölcsért kapjunk. A tölcsér csúcsa legyen zárt, a fent kiálló csücsköket pedig hajtsuk vissza.
 2. Csorgassuk a tölcsérbe a megolvasztott és ízesített csokimasszát! Először szorítsuk ki belőle a massza fölötti levegőt, majd csavarjuk, görgessük lefelé a száját! A zsák csücskét ollóval vágjuk le! Ha kicsi nyílást vágunk, akkor vékony mintát tudunk a csokimasszával rajzolni, ha nagyobb a tölcsér nyílása, akkor akár bonbonméretű pralinét is formázhatunk. A csokimasszát zsírpapírra nyomjuk ki, mert azon meg tudnak száradni a csokoládék és könnyen fel tudjuk őket szedni róla.
 3. Minták rajzolása: A zsák és az abból kinyomott csokimassza segítségével különböző formájú desszerteket készíthetünk. Célszerű először megrajzolni ezeket a mintákat (pl. fenyőfa, csillag, harang, szív) egy papírra, amit a zsírpapír alá csúsztathatunk. Virágformát például úgy készíthetünk, ha nagyobb nyílású tölcsérből koszorúformában 5-6 csokipöttyöt nyomunk egymás mellé.
 4. Csokirúd készítése: Terítsük szét vékonyan egy márványlapon egy kenőkéssel az olvasztott csokoládét, és addig simítsuk, amíg bársonyosan puha és matt felületű nem lesz. Ezután egy kenőlapáttal szakaszosan pöndörítsük fel a csokit, hogy egy pergamenszerűen felcsavart csokirudat kapjunk.
  Fuszeres csokolade2.jpg

[szerkesztés] Tippek

 • Bátran kísérletezzünk többféle fűszerrel, olajjal (pl. mézeskalács-fűszerkeverék. ánizs, levendulaolaj).
 • Ha szabad kézzel nem megy a formák megrajzolása, akkor kisebb mézeskalács-szaggatókat is körberajzolhatunk, de ki is nyomtathatjuk a mintákat.
 • A még puha csokiformákba cukorgyöngyöket (pl. arany, ezüst színű) és cukrozott, kandírozott gyümölcsöket is nyomkodhatunk.
 • A saját készítésű és különleges ízesítésű pralinék karácsonyi desszertek díszei lehetnek, de a karácsonyfára is akaszthatjuk őket, és ünnepi dobozba, celofánba vagy papírzsákocskába csomagolva ajándéknak is kiválóak.
 • A csokoládékat bonbonpapírban vagy kisebb muffinpapírban is kínálhatjuk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • jó minőségű tortabevonó (tejcsokoládés /világosabb/, illetve a fahéjjal ízesített desszerthez jobban élik az étcsokis /sötétebb/ bevonó)
 • ízesítéshez szükséges fűszerek, olajok (pl. őrölt fahéj, reszelt gyömbér, mentaolaj, chilipor, stb)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Jó minőségű tortabevonóval dolgozzunk!
 • Ne olvasszunk csokoládét a tűzhelyen, mert nagyon hamar leég!
 • Csak természetes illóolajat használjunk, mert a szintetikus olaj csak párologtatásra alkalmas!
 • Csínján bánjunk a fűszerekkel, mert mindegyiknek nagyon intenzív az aromája!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Praktika magazin, 2004. december, VIII. évfolyam, 12. szám

Az oldal szerzői

Bya