Csokit olvasztani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2023. május 15., 07:41-kor történt szerkesztése után volt. (Források, hivatkozások)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell csokit olvasztani?

Hogyan-kell-csokit-olvasztani.jpg

A csokoládé olvasztása egyszerű folyamat, amelynek során a csokoládét lágy, folyékony állapotra melegítjük, így könnyebben használható sütéshez, díszítéshez vagy egyéb receptekhez. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan olvaszd meg a csokoládét két leggyakoribb módszerrel: ezek gőzfürdős és a mikrohullámú sütős csokiolvasztási módszerek.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Gőzfürdős csokiolvasztási módszer

 1. Válaszd ki a megfelelő edényeket: Válassz két edényt, az egyik egy nagyobb lábas legyen, amiben vizet fogsz melegíteni, a másik egy kisebb, amelybe a csokoládét teszed. A kisebb edény legyen olyan méretű, hogy a nagyobb edénybe ne essen bele és az alja a meleg vízbe se érjen bele.
 2. Töltsd meg a nagyobb edényt vízzel: Töltsd meg a nagyobb lábast kb. 2-3 cm magasságig vízzel. Ügyelj arra, hogy amikor a két edényt egymásra helyezed, a víz ne érintkezzen a kisebb edény aljával.
 3. Melegítsd a vizet: Melegítsd a vizet közepes lángon, amíg az el nem kezd forrni. Ne hagyd, hogy a víz erősen forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét.
 4. Törd fel a csokoládét: Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd a kisebb edénybe. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad.
 5. Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edény felé: Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edényre úgy, hogy a gőz a kisebb edény alját elérve melegítse a csokoládét. Ne engedd, hogy a kisebb edénybe vízcseppek kerüljenek, mert a víz megváltoztathatja a csokoládé állagát és így tönkreteheti azt.
 6. Keverd a csokoládét: Keverd a csokoládét fakanállal vagy valamilyen hőálló szilikon spatulával, amíg az teljesen fel nem olvad és állaga sima nem lesz. Ügyelj arra, hogy közben ne engedd, hogy a víz nagyon forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét.
 7. Vedd le a tűzről: Amikor a csokoládé teljesen felolvadt és állaga sima, vedd le a kisebb edényt a nagyobb edényről. Óvatosan távolítsd el a kisebb edényt, mert a nagyobb edényből kiáramló gőz megégetheti a kezed.
 8. Használd fel a csokoládét: Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod díszítésre vagy arra, amire a recept írja.

[szerkesztés] Csokiolvasztás mikrohullámú sütőben

 1. Törd fel a csokoládét: Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd egy mikrohullámú sütőben is használható tálba. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad.
 2. Mikrohullámú sütőben olvasztás: Helyezd a tálat a mikrohullámú sütőbe, és állítsd alacsony teljesítményre (a névleges teljesítmény kb. 20-30%-ra). Melegítsd a csokoládét 20-30 másodpercig, majd vedd ki és keverd meg.
 3. Ismételd meg az előző lépést: Ismételd meg a melegítést és keverést 15-20 másodperces intervallumokban, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és állaga simává nem válik. Fontos, hogy ne melegítsd túl a csokoládét, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti.
 4. Használd fel a csokoládét: Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod a receptedben vagy díszítésre.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha lehet, használj jó minőségű csokoládét, amely finomabb ízt és jobb állagot eredményez.
 • Ügyelj arra, hogy a csokoládédarabok egyenlő méretűek legyenek, hiszen így egyenletesen fognak olvadni.
 • Ne hagyd, hogy a víz vagy a gőz érintkezzen a csokoládéval a gőzfürdő módszernél, mert a csokoládé összeállhat vagy megszilárdulhat.
 • Ha a csokoládé túl sűrűnek tűnik, adj hozzá egy kevés semleges ízű zsiradékot, például kókuszolajat.
 • Használj külön edényt a fehér és az étcsokoládé olvasztásához, mert az elkülönített csokoládék más hőfokon olvadnak és eltérő állagúak lehetnek.
 • Ha a csokoládé melegítése közben víz kerül a csokoládéba, próbáld meg óvatosan keverni, hogy segíts a víznek beolvadni. Ha a csokoládé továbbra is összeáll és használhatatlan, sajnos ki kell dobnod, és újra kell kezdened egy új adaggal.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Csokoládé: Jó minőségű étcsokoládé, tejcsokoládé vagy fehér csokoládé, darabokra tördelve vagy apróra vágva.
 • Gőzfürdőhöz: Egy nagyobb és egy kisebb edény, amelyek illeszkednek egymásra, úgy, hogy a kisebb edényben lévő csokoládé a gőz felett olvadhat.
 • Mikrohullámú sütőhöz: Egy mikrohullámálló tál vagy edény.
 • Keverőeszköz: Egy fakanál vagy szilikon spatula az olvasztás és keverés során.
 • Semleges ízű zsiradék (opcionális): Kókuszolaj vagy kukoricacsíraolaj, ha a csokoládé túl sűrűnek tűnik.
 • Hőmérsékletmérő (opcionális): Hőmérő, amellyel ellenőrizheted a csokoládé hőmérsékletét az olvasztás során.
 • Papírtörlő vagy konyharuha: Az esetleges vízcseppek vagy gőz eltávolításához az edényből a gőzfürdő módszernél.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A fehér csokoládé és a tejcsokoládé könnyebben ég le, mint az étcsokoládé, ezért még óvatosabbnak kell lenned a hőmérséklettel. A csokoládé olvasztása során mindig figyelj a hőmérsékletre és gyakran keverd, hogy elkerüld a csokoládé megégését.
 • Ügyelj arra, hogy ne kerüljön víz vagy gőz a csokoládéba, mert ez a csokoládé megkeményedéséhez vagy szemcséssé válásához vezethet. A gőzfürdős módszernél óvatosan távolítsd el a kisebb edényt a nagyobbról, és használj papírtörlőt vagy konyharuhát az edény aljén lévő vízcseppek gőz letörléséhez.
 • Soha ne hagyd magára a csokoládét az olvasztás közben.
 • Ha a mikrohullámú sütő módszert választod, győződj meg róla, hogy csak rövid időközönként melegíted a csokoládét, és rendszeresen ellenőrizd az állagát. A túl sokáig vagy túl magas hőfokon történő melegítés megégetheti a csokoládét.
 • Ha a csokoládé hőmérséklete túl magasra emelkedik, a csokoládé elveszítheti fényét és krémes állagát. Ha lehet, használj hőmérőt a hőmérséklet ellenőrzéséhez, és ügyelj arra, hogy ne haladja meg az ajánlott hőmérsékletet az olvasztás során.
 • Ne próbáld meg az olvadt csokoládét közvetlenül a tűz fölött olvasztani, mert ez könnyen megégetheti a csokoládét és keserű ízt eredményezhet.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell