Csokit olvasztani szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
=== Gőzfürdős csokiolvasztási módszer === | === Gőzfürdős csokiolvasztási módszer === | ||
− | + | '''Válaszd ki a megfelelő edényeket''': Válassz két edényt, az egyik egy nagyobb lábas legyen, amiben vizet fogsz melegíteni, a másik egy kisebb, amelybe a csokoládét teszed. A kisebb edény legyen olyan méretű, hogy a nagyobb edénybe ne essen bele és az alja a meleg vízbe se érjen bele. | |
− | + | '''Töltsd meg a nagyobb edényt vízzel''': Töltsd meg a nagyobb lábast kb. 2-3 cm magasságig vízzel. Ügyelj arra, hogy amikor a két edényt egymásra helyezed, a víz ne érintkezzen a kisebb edény aljával. | |
− | + | '''Melegítsd a vizet''': Melegítsd a vizet közepes lángon, amíg az el nem kezd forrni. Ne hagyd, hogy a víz erősen forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét. | |
− | + | '''Törd fel a csokoládét''': Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd a kisebb edénybe. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad. | |
− | + | '''Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edény felé''': Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edényre úgy, hogy a gőz a kisebb edény alját elérve melegítse a csokoládét. Ne engedd, hogy a kisebb edénybe vízcseppek kerüljenek, mert a víz megváltoztathatja a csokoládé állagát és így tönkreteheti azt. | |
− | + | '''Keverd a csokoládét''': Keverd a csokoládét fakanállal vagy valamilyen hőálló szilikon spatulával, amíg az teljesen fel nem olvad és állaga sima nem lesz. Ügyelj arra, hogy közben ne engedd, hogy a víz nagyon forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét. | |
− | + | '''Vedd le a tűzről''': Amikor a csokoládé teljesen felolvadt és állaga sima, vedd le a kisebb edényt a nagyobb edényről. Óvatosan távolítsd el a kisebb edényt, mert a nagyobb edényből kiáramló gőz megégetheti a kezed. | |
− | + | '''Használd fel a csokoládét''': Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod díszítésre vagy arra, amire a recept írja. | |
+ | === Csokiolvasztás mikrohullámú sütőben === | ||
+ | '''Törd fel a csokoládét''': Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd egy mikrohullámú sütőben is használható tálba. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad. | ||
+ | '''Mikrohullámú sütőben olvasztás''': Helyezd a tálat a mikrohullámú sütőbe, és állítsd alacsony teljesítményre (a névleges teljesítmény kb. 20-30%-ra). Melegítsd a csokoládét 20-30 másodpercig, majd vedd ki és keverd meg. | ||
+ | '''Ismételd meg az előző lépést''': Ismételd meg a melegítést és keverést 15-20 másodperces intervallumokban, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és állaga simává nem válik. Fontos, hogy ne melegítsd túl a csokoládét, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti. | ||
+ | '''Használd fel a csokoládét''': Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod a receptedben vagy díszítésre. | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
48. sor: | 48. sor: | ||
== Források, hivatkozások == | == Források, hivatkozások == | ||
− | * [https:// | + | * [https://www.ghirardelli.com/how-to-melt-chocolate Ghirardelli Chocolate Company. (n.d.). How to Melt Chocolate] |
− | * [https://www. | + | * [https://www.kingarthurbaking.com/blog/2018/04/13/how-to-melt-chocolate King Arthur Baking Company. (n.d.). How to melt chocolate] |
− | * [https://www. | + | * [https://www.tastingtable.com/cook/national/how-to-melt-chocolate Williams, F. (2017, November 13). How to Melt Chocolate: 5 Easy Techniques. Tasting Table] |
− | + | * [https://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/melting-chocolate Saffitz, C. (2018, February 12). How to Melt Chocolate, the Right Way. Bon Appétit] | |
− | [ | + | * [https://www.bhg.com/recipes/desserts/chocolate/how-to-melt-chocolate/ Better Homes & Gardens. (n.d.). How to Melt Chocolate: 3 Easy Ways] |