Csokit olvasztani szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
5. sor: 5. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
 
=== Gőzfürdős csokiolvasztási módszer ===
 
=== Gőzfürdős csokiolvasztási módszer ===
# '''Válaszd ki a megfelelő edényeket''': Válassz két edényt, az egyik egy nagyobb lábas legyen, amiben vizet fogsz melegíteni, a másik egy kisebb, amelybe a csokoládét teszed. A kisebb edény legyen olyan méretű, hogy a nagyobb edénybe ne essen bele és az alja a meleg vízbe se érjen bele.
+
'''Válaszd ki a megfelelő edényeket''': Válassz két edényt, az egyik egy nagyobb lábas legyen, amiben vizet fogsz melegíteni, a másik egy kisebb, amelybe a csokoládét teszed. A kisebb edény legyen olyan méretű, hogy a nagyobb edénybe ne essen bele és az alja a meleg vízbe se érjen bele.
# '''Töltsd meg a nagyobb edényt vízzel''': Töltsd meg a nagyobb lábast kb. 2-3 cm magasságig vízzel. Ügyelj arra, hogy amikor a két edényt egymásra helyezed, a víz ne érintkezzen a kisebb edény aljával.
+
'''Töltsd meg a nagyobb edényt vízzel''': Töltsd meg a nagyobb lábast kb. 2-3 cm magasságig vízzel. Ügyelj arra, hogy amikor a két edényt egymásra helyezed, a víz ne érintkezzen a kisebb edény aljával.
# '''Melegítsd a vizet''': Melegítsd a vizet közepes lángon, amíg az el nem kezd forrni. Ne hagyd, hogy a víz erősen forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét.
+
'''Melegítsd a vizet''': Melegítsd a vizet közepes lángon, amíg az el nem kezd forrni. Ne hagyd, hogy a víz erősen forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét.
# '''Törd fel a csokoládét''': Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd a kisebb edénybe. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad.
+
'''Törd fel a csokoládét''': Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd a kisebb edénybe. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad.
# '''Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edény felé''': Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edényre úgy, hogy a gőz a kisebb edény alját elérve melegítse a csokoládét. Ne engedd, hogy a kisebb edénybe vízcseppek kerüljenek, mert a víz megváltoztathatja a csokoládé állagát és így tönkreteheti azt.
+
'''Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edény felé''': Helyezd a kisebb edényt a nagyobb edényre úgy, hogy a gőz a kisebb edény alját elérve melegítse a csokoládét. Ne engedd, hogy a kisebb edénybe vízcseppek kerüljenek, mert a víz megváltoztathatja a csokoládé állagát és így tönkreteheti azt.
# '''Keverd a csokoládét''': Keverd a csokoládét fakanállal vagy valamilyen hőálló szilikon spatulával, amíg az teljesen fel nem olvad és állaga sima nem lesz. Ügyelj arra, hogy közben ne engedd, hogy a víz nagyon forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét.
+
'''Keverd a csokoládét''': Keverd a csokoládét fakanállal vagy valamilyen hőálló szilikon spatulával, amíg az teljesen fel nem olvad és állaga sima nem lesz. Ügyelj arra, hogy közben ne engedd, hogy a víz nagyon forrjon, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti a csokoládét.
# '''Vedd le a tűzről''': Amikor a csokoládé teljesen felolvadt és állaga sima, vedd le a kisebb edényt a nagyobb edényről. Óvatosan távolítsd el a kisebb edényt, mert a nagyobb edényből kiáramló gőz megégetheti a kezed.
+
'''Vedd le a tűzről''': Amikor a csokoládé teljesen felolvadt és állaga sima, vedd le a kisebb edényt a nagyobb edényről. Óvatosan távolítsd el a kisebb edényt, mert a nagyobb edényből kiáramló gőz megégetheti a kezed.
# '''Használd fel a csokoládét''': Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod díszítésre vagy arra, amire a recept írja.
+
'''Használd fel a csokoládét''': Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod díszítésre vagy arra, amire a recept írja.
 +
=== Csokiolvasztás mikrohullámú sütőben  ===
 +
'''Törd fel a csokoládét''': Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd egy mikrohullámú sütőben is használható tálba. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad.
 +
'''Mikrohullámú sütőben olvasztás''': Helyezd a tálat a mikrohullámú sütőbe, és állítsd alacsony teljesítményre (a névleges teljesítmény kb. 20-30%-ra). Melegítsd a csokoládét 20-30 másodpercig, majd vedd ki és keverd meg.
 +
'''Ismételd meg az előző lépést''': Ismételd meg a melegítést és keverést 15-20 másodperces intervallumokban, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és állaga simává nem válik. Fontos, hogy ne melegítsd túl a csokoládét, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti.
 +
'''Használd fel a csokoládét''': Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod a receptedben vagy díszítésre.
  
=== Csokiolvasztás mikrohullámú sütőben  ===
 
# '''Törd fel a csokoládét''': Törd fel a csokoládét kisebb darabokra, és tedd egy mikrohullámú sütőben is használható tálba. A kisebb darabokra tört csokoládé könnyebben és egyenletesebben olvad.
 
# '''Mikrohullámú sütőben olvasztás''': Helyezd a tálat a mikrohullámú sütőbe, és állítsd alacsony teljesítményre (a névleges teljesítmény kb. 20-30%-ra). Melegítsd a csokoládét 20-30 másodpercig, majd vedd ki és keverd meg.
 
# '''Ismételd meg az előző lépést''': Ismételd meg a melegítést és keverést 15-20 másodperces intervallumokban, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és állaga simává nem válik. Fontos, hogy ne melegítsd túl a csokoládét, mert a túl magas hőmérséklet tönkreteheti.
 
# '''Használd fel a csokoládét''': Most, hogy a csokoládé felolvadt és megfelelő állagú, felhasználhatod a receptedben vagy díszítésre.
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
48. sor: 48. sor:
 
== Források, hivatkozások ==
 
== Források, hivatkozások ==
  
* [https://feelgoodfoodie.net/recipe/how-to-melt-chocolate/ How to Melt Chocolate]
+
* [https://www.ghirardelli.com/how-to-melt-chocolate Ghirardelli Chocolate Company. (n.d.). How to Melt Chocolate]
* [https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-melt-chocolate Goodfood: How to melt chocolate]
+
* [https://www.kingarthurbaking.com/blog/2018/04/13/how-to-melt-chocolate King Arthur Baking Company. (n.d.). How to melt chocolate]
* [https://www.kingarthurbaking.com/blog/2023/02/08/how-to-melt-chocolate King Arthur Baking: We tried every method: This is the best way to melt chocolate]
+
* [https://www.tastingtable.com/cook/national/how-to-melt-chocolate Williams, F. (2017, November 13). How to Melt Chocolate: 5 Easy Techniques. Tasting Table]
 
+
* [https://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/melting-chocolate Saffitz, C. (2018, February 12). How to Melt Chocolate, the Right Way. Bon Appétit]
[[Kategória:Étel-ital]]
+
* [https://www.bhg.com/recipes/desserts/chocolate/how-to-melt-chocolate/ Better Homes & Gardens. (n.d.). How to Melt Chocolate: 3 Easy Ways]

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Csokit_olvasztani