Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Bort dekantálni, azaz áttölteni

75 bájt hozzáadva, 2014. július 9., 08:28
Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni?
== Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni? ==
[[Fájl:Dekantalo_karafDekantáló_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül. 
== Lépések ==
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.
 # '''Készítsük elő a kellékeket! ''' Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.# '''Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!'''# '''Gyújtsuk meg a gyertyát! ''' E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.# '''Nyissuk ki a bort!'''# '''Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! ''' Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.# '''A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! ''' Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.# ''' A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!'''# '''Ezután következik a bor áttöltése a karafba! ''' Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna. # '''Az üledékes bort a palackban hagyjuk. Az , és az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.'''# '''A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! ''' A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.
== Amire szükséged lehet ==
 
* Bor
593
szerkesztés