„Bort dekantálni, azaz áttölteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni? == [[Fájl:Dekantalo_karaf.jpg|right|200px]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés,…”)
 
(Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni?)
 
(5 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni? ==
 
== Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni? ==
  
[[Fájl:Dekantalo_karaf.jpg|right|200px]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül.  
+
[[Fájl:Dekantáló_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
7. sor: 7. sor:
 
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.
 
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.
  
# Készítsük elő a kellékeket! Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.
+
 
# Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!
+
# '''Készítsük elő a kellékeket!''' Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.
# Gyújtsuk meg a gyertyát! E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.
+
# '''Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!'''
# Nyissuk ki a bort!
+
# '''Gyújtsuk meg a gyertyát!''' E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.
# Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.
+
# '''Nyissuk ki a bort!'''
# A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.
+
# '''Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba!''' Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.
# A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!
+
# '''A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt!''' Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.
# Ezután következik a bor áttöltése a karafba! Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna. Az üledékes bort a palackban hagyjuk. Az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.
+
#''' A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!'''
# A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.
+
# '''Ezután következik a bor áttöltése a karafba!''' Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna.
 +
# '''Az üledékes bort a palackban hagyjuk, és az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.'''
 +
# '''A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk!''' A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.
  
  
25. sor: 27. sor:
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
 +
  
 
* Bor
 
* Bor
37. sor: 40. sor:
  
 
* Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.
 
* Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.
 +
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==

A lap jelenlegi, 2014. július 9., 08:28-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni?

Dekantáló karaf.jpg

A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül.

[szerkesztés] Lépések

Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.


  1. Készítsük elő a kellékeket! Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.
  2. Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!
  3. Gyújtsuk meg a gyertyát! E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.
  4. Nyissuk ki a bort!
  5. Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.
  6. A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.
  7. A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!
  8. Ezután következik a bor áttöltése a karafba! Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna.
  9. Az üledékes bort a palackban hagyjuk, és az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.
  10. A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.


[szerkesztés] Tippek

  • Mivel a boroknak eltérő hosszúságú idő szükséges a szellőzéshez, ezért ahhoz mérten időzítsük szervírozását a lakomához!
  • Az üledékes boroknál érdemes a dugót betakaró kapszulát egészben eltávolítani, így könnyebben látható a palack szájánál előre csorgó üledék.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Bor
  • Drekó, azaz dugóhúzó
  • Dekantáló karaf, azaz a szellőztetéshez és áttöltéshez való lapos aljú, öblös üvegedény
  • Hosszú gyertya, gyertyatartóval
  • Gyufa vagy öngyújtó
  • Kis tányér a dugónak, szemétnek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

A következő videóban bemutatják a főbb és nehezebb mozzanatokat. Vizuális típusúaknak nagy segítség lehet.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah