Bort dekantálni, azaz áttölteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni? ==
 
== Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni? ==
  
[[Fájl:Dekantáló_karaf.jpg|right|200px]]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül.
+
[[Fájl:Dekantalo_karaf.jpg|right|200px]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül.  
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
7. sor: 7. sor:
 
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.
 
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.
  
 
+
# Készítsük elő a kellékeket! Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.
# '''Készítsük elő a kellékeket!''' Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.
+
# Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!
# '''Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!'''
+
# Gyújtsuk meg a gyertyát! E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.
# '''Gyújtsuk meg a gyertyát!''' E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.
+
# Nyissuk ki a bort!
# '''Nyissuk ki a bort!'''
+
# Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.
# '''Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba!''' Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.
+
# A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.
# '''A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt!''' Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.
+
# A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!
#''' A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!'''
+
# Ezután következik a bor áttöltése a karafba! Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna. Az üledékes bort a palackban hagyjuk. Az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.
# '''Ezután következik a bor áttöltése a karafba!''' Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna.
+
# A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.
# '''Az üledékes bort a palackban hagyjuk, és az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.'''
 
# '''A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk!''' A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.
 
  
  
27. sor: 25. sor:
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
 
  
 
* Bor
 
* Bor
40. sor: 37. sor:
  
 
* Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.
 
* Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.
 
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
53. sor: 49. sor:
 
* [http://bor-neked.hu/borlexikon/borbohoc/dekantalas Dekantálás]
 
* [http://bor-neked.hu/borlexikon/borbohoc/dekantalas Dekantálás]
 
* [http://www.vinoport.hu/eleterzes/nehany-szo-a-dekantalasrol/2035 Néhány szó a dekantálásról]
 
* [http://www.vinoport.hu/eleterzes/nehany-szo-a-dekantalasrol/2035 Néhány szó a dekantálásról]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)