Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Bolognai spagettit készíteni

2 892 bájt hozzáadva, január 10
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bolognai spagettit készíteni? == A bolognai spagetti, vagy más néven spaghetti bolognese, az olasz konyha egyik klasszikus és világszerte kedvelt…”
== Hogyan kell bolognai spagettit készíteni? ==

A bolognai spagetti, vagy más néven spaghetti bolognese, az olasz konyha egyik klasszikus és világszerte kedvelt étele. Ez a gazdag és ízletes húsos paradicsomszósz tökéletesen kiegészíti a puha spagettit. Lássuk, hogyan készíthetsz otthon autentikus bolognai spagettit!

== Lépések ==

1. '''Alapanyagok beszerzése'''
- Szerezd be a szükséges hozzávalókat: darált hús (marha és/vagy sertés), hagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, konzerv paradicsom vagy friss paradicsom, olívaolaj, só, bors, oregánó, bazsalikom, és természetesen spagetti tészta.

2. '''A zöldségek előkészítése'''
- Aprítsd fel finomra a hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert.

3. '''A húsos szósz elkészítése'''
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevíts olívaolajat, majd pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert.
- Adj hozzá darált húst, és süsd meg, amíg színt nem vált.
- Öntsd hozzá a paradicsomot (konzerv vagy friss, aprított), adj hozzá sót, borsot, oregánót és bazsalikomot. Hagyd, hogy lassú tűzön, fedő alatt főjön legalább egy órán át, időnként kevergesd meg.

4. '''A spagetti főzése'''
- Egy nagy fazékban forralj fel vizet, és sózd meg bőven. Főzd a spagettit a csomagoláson jelzett idő szerint al dente állagúra.

5. '''Tálalás'''
- Szűrd le a spagettit, és keverd össze a húsos szósszal, vagy szolgáld fel a tésztát a tányéron, a szósszal a tetején.
- Reszelj friss parmezánt a tetejére, és díszítsd friss bazsalikomlevéllel.

== Tippek ==

* A szósz ízének mélyítése érdekében adj hozzá egy kis vörösbort a főzés során.
* Hagyhatod a szószt lassan, alacsony lángon főni akár több órán át is, így az ízek még jobban összeérnek.

== Hozzávalók ==
* 500 g darált marhahús
* 400 g spagetti tészta
* 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
* 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy préselve
* 800 g darabolt konzerv paradicsom vagy friss paradicsom
* 2 evőkanál paradicsompüré
* 1 teáskanál szárított bazsalikom
* 1 teáskanál szárított oregánó
* 1 csipet őrölt fekete bors
* 1 csipet só
* 2 evőkanál olívaolaj
* 50 ml vörösbor (opcionális)
* Frissen reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

== Amire szükséged lehet ==

* Nagy serpenyő vagy lábas
* Főzőedény a spagettihez
* Kés, vágódeszka
* Merőkanál, fakanál


== Figyelmeztetések ==

* Ügyelj arra, hogy a hús teljesen átsüljön.
* Ne főzd túl a spagettit, mert akkor ragacsossá és túl puhává válhat.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* "Az olasz konyha mesterei: A tökéletes bolognai spagetti" - Giuseppe Rossi.
* [https://www.giallozafferano.it/ Spagetti bolognese recept az olasz GialloZafferano konyhájából]

[[Kategória:Étel-ital]]
3 567
szerkesztés