Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Apróra vágni a hagymát

4 318 bájt hozzáadva, 2017. június 29., 07:51
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell apróra vágni a hagymát? == right|250px Az apróra vagy finomra vágott hagyma nagyon sok recept alapeleme, a legtöb…”
== Hogyan kell apróra vágni a hagymát? ==
[[Fájl:hagyma-aprora-vagas.jpg|right|250px]]
Az apróra vagy finomra vágott hagyma nagyon sok recept alapeleme, a legtöbb magyaros ételhez is nélkülözhetetlen. A hagymát azért fontos apróra vágni, mert hamarabb megpárolódik, később pedig jobban elkeveredik az étel többi hozzávalóival, vagyis finomabb és gusztusosabb ételt kapunk. A hagyma azonban nem adja magát könnyen, minél lassabban dolgozunk vele, annál tovább csípi a szemünket. Ezért mutatjuk, hogyan lehet a legkönnyebben és leggyorsabban felaprítani a hagymát.

== Lépések ==

# Vágd le a hagyma szár felőli végét.
# Fordítsd meg a hagymát, és vágd le a gyökereket a másik oldalról – de vigyázz, csak a földes gyökérszárakat távolítsd el, lehetőleg minél kisebb vágási felülettel. A hagyma kemény alsó részének meg kell maradnia, ez tartja ugyanis össze azokat a levélkéket, amiből a hagyma szerkezete áll.
# Távolítsd el a hagyma külső, kemény és száraz héját. Ha esetleg fonnyadt vagy barna részeket találsz a hagymán, azokat is vágd ki.
# Az így megpucolt hagymát fordítsd a kemény „talpával” lefelé, és vágd félbe. A fél hagymákat fordítsd vágott élükkel lefelé, így kevésbé fogsz könnyezni.
# A fél hagymát kezdd el párhuzamos vágásokkal felszeletelni úgy, hogy a kés hegye a kemény „talp” felé mutat, de nem éri el azt. Ha ügyes vagy, vékony szeleteket vághatsz, miközben a talp még összetartja a hagymát. Ez két okból is hasznos: így könnyebb megfogni a zöldséget, másrészt kevesebb illóanyag szabadul fel belőle.
# Ha nagyon duci volt a hagyma, akkor a vágódeszka lapjával párhuzamosan is ejts két-három vágást úgy, hogy továbbra sem vágod át a teljes hagymát. Vágás közben a tenyereddel szorítsd le a zöldséget.
# Ezután a hagyma korábbi szára felől függőleges vágásokkal szeleteld fel az egész hagymát. Próbálj vékony szeleteket vágni! A leeső darabok félkörívek helyett kis kockákra esnek szét.
# Ahogy közeledsz a hagyma kemény talpa felé, egyre nehezebb lesz megtartani és elvágni. Ezen segít, ha az oldalára billented a maradék hagymát, hogy stabilabban feküdjön a vágódeszkán. Vágd le a szélesebb oldalakat, és ha szükséges, egy apró mozdulattal ismét fordítsd át, hogy könnyebben tudj dolgozni vele.
# Addig aprítsd a hagymát, amíg tényleg csak a kemény talp marad belőle – ezt dobd ki, az ételbe nem kell belekerülnie.
# Az apróra vágott hagymát a felhasználásig tedd egy zárható edénybe, hogy ne csípje a szemed.
# A fenti lépéseket ismételd meg a hagyma másik felével is.

== Tippek ==

* A könnyezés elkerülésére többféle praktikát javasolnak. Amíg nem tudsz gyorsan végezni a hagyma aprításával, érdemes kipróbálnod néhányat:
** Miután megpucoltad a hagymát, mosd meg és hagyd pár percig a vízben ázni.
** A hagyma darabolása alatt szorítsd a nyelved a szájpadlásodhoz, vagy tarts a szádban egy korty vizet – így nem jut a torkodhoz a csípős vegyületekből.
** Bár elsőre furcsának hangzik, de garantált védelmet nyújt a könnyek ellen, ha búvárszemüvegben pucolod a hagymát.
* Az apróra vágott hagymát nem érdemes sokáig tárolni vagy lefagyasztani, mert gyorsan veszít íz- és illatanyagaiból.

== Amire szükséged lehet ==

* Hagyma (vöröshagyma, lilahagyma, főzőhagyma stb.)
* Megfelelő méretű éles kés
* Vágódeszka

== Figyelmeztetések ==

* Minél élesebb késsel dolgozol, annál könnyebb apróra vágni a hagymát – de vigyázz, hogy nehogy sérülést okozzon!
* Csak akkor vágd apróra a hagymát, amikor a recept ezt írja elő. Bizonyos ételeknél jobb, ha félkör alakú szeletekre („félfőre”, laskára) vágják a hagymát, mert így jobban megőrzi az eredeti aromáját.

== Kapcsolódó videók ==

<youtube>fs8cQ_tjsF8</youtube>
<youtube>7_RytWfqrqM</youtube>

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://kajarecept.hu/hagymavagas/ Hagymavágás a Kajarecept.hu-n]
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20130110-hagymavagas-konnyek-nelkul-buvarszemuveg-viz-rago-trukkok.html Hagymavágás könnyek nélkül – az Origo tesztje]

[[Kategória:Étel-ital]]
1 100
szerkesztés