Apróra vágni a hagymát

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell apróra vágni a hagymát?

Hagyma-aprora-vagas.jpg

Az apróra vagy finomra vágott hagyma nagyon sok recept alapeleme, a legtöbb magyaros ételhez is nélkülözhetetlen. A hagymát azért fontos apróra vágni, mert hamarabb megpárolódik, később pedig jobban elkeveredik az étel többi hozzávalóival, vagyis finomabb és gusztusosabb ételt kapunk. A hagyma azonban nem adja magát könnyen, minél lassabban dolgozunk vele, annál tovább csípi a szemünket. Ezért mutatjuk, hogyan lehet a legkönnyebben és leggyorsabban felaprítani a hagymát.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vágd le a hagyma szár felőli végét.
 2. Fordítsd meg a hagymát, és vágd le a gyökereket a másik oldalról – de vigyázz, csak a földes gyökérszárakat távolítsd el, lehetőleg minél kisebb vágási felülettel. A hagyma kemény alsó részének meg kell maradnia, ez tartja ugyanis össze azokat a levélkéket, amiből a hagyma szerkezete áll.
 3. Távolítsd el a hagyma külső, kemény és száraz héját. Ha esetleg fonnyadt vagy barna részeket találsz a hagymán, azokat is vágd ki.
 4. Az így megpucolt hagymát fordítsd a kemény „talpával” lefelé, és vágd félbe. A fél hagymákat fordítsd vágott élükkel lefelé, így kevésbé fogsz könnyezni.
 5. A fél hagymát kezdd el párhuzamos vágásokkal felszeletelni úgy, hogy a kés hegye a kemény „talp” felé mutat, de nem éri el azt. Ha ügyes vagy, vékony szeleteket vághatsz, miközben a talp még összetartja a hagymát. Ez két okból is hasznos: így könnyebb megfogni a zöldséget, másrészt kevesebb illóanyag szabadul fel belőle.
 6. Ha nagyon duci volt a hagyma, akkor a vágódeszka lapjával párhuzamosan is ejts két-három vágást úgy, hogy továbbra sem vágod át a teljes hagymát. Vágás közben a tenyereddel szorítsd le a zöldséget.
 7. Ezután a hagyma korábbi szára felől függőleges vágásokkal szeleteld fel az egész hagymát. Próbálj vékony szeleteket vágni! A leeső darabok félkörívek helyett kis kockákra esnek szét.
 8. Ahogy közeledsz a hagyma kemény talpa felé, egyre nehezebb lesz megtartani és elvágni. Ezen segít, ha az oldalára billented a maradék hagymát, hogy stabilabban feküdjön a vágódeszkán. Vágd le a szélesebb oldalakat, és ha szükséges, egy apró mozdulattal ismét fordítsd át, hogy könnyebben tudj dolgozni vele.
 9. Addig aprítsd a hagymát, amíg tényleg csak a kemény talp marad belőle – ezt dobd ki, az ételbe nem kell belekerülnie.
 10. Az apróra vágott hagymát a felhasználásig tedd egy zárható edénybe, hogy ne csípje a szemed.
 11. A fenti lépéseket ismételd meg a hagyma másik felével is.

[szerkesztés] Tippek

 • A könnyezés elkerülésére többféle praktikát javasolnak. Amíg nem tudsz gyorsan végezni a hagyma aprításával, érdemes kipróbálnod néhányat:
  • Miután megpucoltad a hagymát, mosd meg és hagyd pár percig a vízben ázni.
  • A hagyma darabolása alatt szorítsd a nyelved a szájpadlásodhoz, vagy tarts a szádban egy korty vizet – így nem jut a torkodhoz a csípős vegyületekből.
  • Bár elsőre furcsának hangzik, de garantált védelmet nyújt a könnyek ellen, ha búvárszemüvegben pucolod a hagymát.
 • Az apróra vágott hagymát nem érdemes sokáig tárolni vagy lefagyasztani, mert gyorsan veszít íz- és illatanyagaiból.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hagyma (vöröshagyma, lilahagyma, főzőhagyma stb.)
 • Megfelelő méretű éles kés
 • Vágódeszka

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Minél élesebb késsel dolgozol, annál könnyebb apróra vágni a hagymát – de vigyázz, hogy nehogy sérülést okozzon!
 • Csak akkor vágd apróra a hagymát, amikor a recept ezt írja elő. Bizonyos ételeknél jobb, ha félkör alakú szeletekre („félfőre”, laskára) vágják a hagymát, mert így jobban megőrzi az eredeti aromáját.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki