Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Almalekvárt készíteni egyszerűen

6 bájt törölve, 2014. szeptember 19., 10:20
Lépések
# '''A még forró lekvárt óvatosan töltsük merőkanállal dunsztos üvegekbe!''' A lekvár egészen az üveg pereméig érjen.
# '''Az üvegeket a megtöltés után még egyenként zárjuk le, és állítsuk fejtetőre!''' Ez az üvegben lévő vákuum kialakulásához kell, mely jól magára húzza az üveg tetejét.
# Miután végeztünk a megtöltéssel, '''várjuk várjunk pár percet,''' hogy az utoljára lezárt üvegnek is jusson egy kis idő fejjel lefelé. '''Addig készítsük elő a dunsztolást!'''
# '''A dunsztolás előkészítése:''' Egy nagyobb faládába vagy kocka alakú kosárba fektess pokrócokat, újságpapírt vagy konyharuhákat. Béleld ki jól a ládát, hogy meleg legyen benne.
# '''Tegyük a lekvárral megtöltött üvegeket álló pozícióban a kibélelt ládába!''' Felülről is takarjuk be jól az üvegeket konyharuhával, pokrócokkal.
* Szokták mondani, hogy pálinkába és lekvárba mindegy, milyen épségű alma kerül bele. Jómagam úgy gondolom és úgy tapasztaltam, hogy csak a szép, érett és egészséges gyümölcsből készül kellemes zamatú ital vagy lekvár.
* Ha nincs botmixerünk, kezdjük el főzni a kockára vágott almát. Miután kissé megpuhul, nyomjuk össze fakanállal vagy krumplinyomóval. Vagy akár le is reszelhetjük őket, de ez már időigényesebb feladat.
* Miután elkészültünk az végeztünk a gyümölcsök előkészítésével, akár le is önthetjük őket egy citrom frissen facsart levével, hogy ne barnuljon meg az alma.
* A hozzáadott cukor, méz vagy bármilyen más édesítőszer mennyisége függ az alma édességétől és a saját ízlésünktől is, így miután kicsit átmelegedett az almapép, nyugodtan kóstolgassuk és ízesítsük!
* Készülő lekvárunkat ízesíthetjük is! Még pikánsabb ízt adhatunk neki fahéjjal, citrommal vagy akár gyömbérrel.
* Ütögessük az üveget, miközben töltjük bele az elkészült lekvárt! Ilyenkor tömörödik a massza, nem képződik benne levegőbuborék, jobban kihasználhatjuk a térfogatot.  
== Amire szükséged lehet ==
375
szerkesztés