„Alapítványt alapítani” változatai közötti eltérés

A Hogyankell.hu wikiből

a (Alapítványt alapítani? lapot átneveztem Alapítványt alapítani névre: Nem kell kérdőjel a címben.)
(Lépések)
5. sor: 5. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# '''Mindenek előtt döntsd el, határozd meg azt a közérdekű célt, amelynek érdekében az alapítványt létre kívánod hozni.''' Ez ne egyedi, saját célod legyen, hanem a köz javára vagy egy közérdekű eszme védelme érdekében kialakított cél legyen.  
+
# '''Mindenek előtt döntsd el, határozd meg azt a közérdekű célt, amelynek érdekében az alapítványt létre kívánod hozni.
# '''Találj ki egy beszélő nevet az alapítványodnak.''' Ez nem lehet sem azonos, sem nagyon hasonló már meglévő alapítvány nevével. Az alapítványokat nyilvántartó bíróságoknál lehet névellenőrzést kérni. segíthet egy ügyvéd is.
+
 
# '''Találd ki azt is, hol lesz az alapítvány székhelye, ahol működni fog.''' Ez lehet egy iroda, egy lakás, de akár egy ügyvédi iroda székhelye is. A székhelyszolgáltatásért általában havi fix díjat kell fizetni.
+
 
#''' Mekkora alapítói vagyonnal indítanád el az alapítványt?''' Ezt el kell döntened, sőt, a vagyon felhasználásának szabályait is ki kell majd alakítanod.
+
 
# '''Az alapítványt a kezelő szerv irányítja, tehát ki kell gondolnod a kuratórium összetételét,''' a tisztségviselők személyét. Ha felügyelő szervet is szeretnél, akkor már alapítvány alapításában konzultálj szakemberrel is, mert valószínűleg nagyobb méretű alapítványt szeretnél majd a szokásosnál. Az alapító maga lehet ugyan kuratóriumi tag, de nem lehet döntő befolyással a döntéshozatalban. Erre figyelned kell!
+
                        Ennnyi az egész!!!
# '''Ha mindez megvan, készítsd egy alapító okiratot, melyben a fenti részleteket leírod.''' Ebben segíthetnek jogászok, mert az alapítvány bejegyzése a hibátlan okirat és annak mellékletei (pl. kuratóriumi tagok elfogadó nyilatkozata) nélkül nem fog sikerülni. Az alapítvány szabályszerű bejegyzését az ügyészség is figyeli, a bejegyző végzést a bíróság neki is megküldi, és fellebbezési joga is lesz.
+
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
Kakamakikukama
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==

A lap 2014. október 17., 12:28-kori változata

Hogyan kell alapítványt alapítani?

Az alapítvány kedvelt nonprofit szervezeti forma, amelyet valamely közérdekű célból, elsősorban nem gazdasági tevékenység végzésére lehet létre hozni. Ez a cikk segít áttekinteni egy alapítvány létrehozásához szükséges információkat és tennivalókat.

Lépések

 1. Mindenek előtt döntsd el, határozd meg azt a közérdekű célt, amelynek érdekében az alapítványt létre kívánod hozni.


            Ennnyi az egész!!!Kakamakikukama

Tippek

 • Ha 1%-ot szeretnél gyűjteni a személyi jövedelem adókból, akkor beszélj könyvelővel ügyvéddel, mert erre nem minden alapítvány és nem az alapításkor azonnal jogosult, hanem jogszabályban lévő speciális szabályai vannak.
 • Ha pályázathoz csinálod az alapítványt, tájékozódj a pályázati feltételekről is előzetesen, sőt, keress egy nonprofit pályázatokban jártas tanácsadó irodát, biztosan lesz 1-2 hasznos ötletük számodra.
 • Csak olyan kuratóriumi elnököt vagy tagot kérj fel tisztségviselőnek, akikben bízol és tudod, hogy az alapítvány vagyonát csak az alapítványi célok érdekében használja majd fel.

Amire szükséged lehet

 • Alapítvány alapításához kell egy alapítói vagyon. Egy néhány tízezer forinttól kezdődő bármekkora összeg lehet, elsősorban attól függ, milyen célt szeretnél megvalósítani ebből.
 • Alapítvány bejegyzéséhez nem kötelező, de hasznos a jogi képviselő (ügyvéd), aki már csinált ilyet. Így nem neked kell majd küzdened a bírósági hiánypótlásokkal.
 • Kell egy megbízható kuratórium, egy közösségi helyiség és a műköséd megkezdéséhez szükséges minimális infrastruktúra.
 • Ha hosszú távra tervezed, érdemes egy arculatot is adni az alapítványnak (logo, szlogen stb.), mert így a pályázatoknál és az szja 1% gyűjtésénél is könnyebben megértik céljaidat. Tehát hasznos lehet egy

grafikai és/vagy egy PR cég.


Figyelmeztetések

 • Az alapítvány csak a jogerős bejegyzéssel jön létre, addig nem működhet. Tehát nem olyan, mintegy cég! Ha a bejegyzés előtt aláírsz a nevében, vagy pénzt gyűjtesz, jogszabálysértést követsz el.
 • Az alapítvány alapító okirata a bejegyzés után csak kivételes, ritka, a jogszabályok által megengedett esetekben módosítható csak. Ezért nagyon fontold meg, mit írsz bele, mert aztán nemigen módosítható!

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell, Kiscsillag