Alapítványt alapítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell alapítványt alapítani?

Az alapítvány kedvelt nonprofit szervezeti forma, amelyet valamely közérdekű célból, elsősorban nem gazdasági tevékenység végzésére lehet létre hozni. Ez a cikk segít áttekinteni egy alapítvány létrehozásához szükséges információkat és tennivalókat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindenek előtt döntsd el, határozd meg azt a közérdekű célt, amelynek érdekében az alapítványt létre kívánod hozni. Ez ne egyedi, saját célod legyen, hanem a köz javára vagy egy közérdekű eszme védelme érdekében kialakított cél legyen.
 2. Találj ki egy beszélő nevet az alapítványodnak. Ez nem lehet sem azonos, sem nagyon hasonló már meglévő alapítvány nevével. Az alapítványokat nyilvántartó bíróságoknál lehet névellenőrzést kérni. segíthet egy ügyvéd is.
 3. Találd ki azt is, hol lesz az alapítvány székhelye, ahol működni fog. Ez lehet egy iroda, egy lakás, de akár egy ügyvédi iroda székhelye is. A székhelyszolgáltatásért általában havi fix díjat kell fizetni.
 4. Mekkora alapítói vagyonnal indítanád el az alapítványt? Ezt el kell döntened, sőt, a vagyon felhasználásának szabályait is ki kell majd alakítanod.
 5. Az alapítványt a kezelő szerv irányítja, tehát ki kell gondolnod a kuratórium összetételét, a tisztségviselők személyét. Ha felügyelő szervet is szeretnél, akkor már alapítvány alapításában konzultálj szakemberrel is, mert valószínűleg nagyobb méretű alapítványt szeretnél majd a szokásosnál. Az alapító maga lehet ugyan kuratóriumi tag, de nem lehet döntő befolyással a döntéshozatalban. Erre figyelned kell!
 6. Ha mindez megvan, készítsd egy alapító okiratot, melyben a fenti részleteket leírod. Ebben segíthetnek jogászok, mert az alapítvány bejegyzése a hibátlan okirat és annak mellékletei (pl. kuratóriumi tagok elfogadó nyilatkozata) nélkül nem fog sikerülni. Az alapítvány szabályszerű bejegyzését az ügyészség is figyeli, a bejegyző végzést a bíróság neki is megküldi, és fellebbezési joga is lesz.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha 1%-ot szeretnél gyűjteni a személyi jövedelem adókból, akkor beszélj könyvelővel ügyvéddel, mert erre nem minden alapítvány és nem az alapításkor azonnal jogosult, hanem jogszabályban lévő speciális szabályai vannak.
 • Ha pályázathoz csinálod az alapítványt, tájékozódj a pályázati feltételekről is előzetesen, sőt, keress egy nonprofit pályázatokban jártas tanácsadó irodát, biztosan lesz 1-2 hasznos ötletük számodra.
 • Csak olyan kuratóriumi elnököt vagy tagot kérj fel tisztségviselőnek, akikben bízol és tudod, hogy az alapítvány vagyonát csak az alapítványi célok érdekében használja majd fel.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Alapítvány alapításához kell egy alapítói vagyon. Egy néhány tízezer forinttól kezdődő bármekkora összeg lehet, elsősorban attól függ, milyen célt szeretnél megvalósítani ebből.
 • Alapítvány bejegyzéséhez nem kötelező, de hasznos a jogi képviselő (ügyvéd), aki már csinált ilyet. Így nem neked kell majd küzdened a bírósági hiánypótlásokkal.
 • Kell egy megbízható kuratórium, egy közösségi helyiség és a műköséd megkezdéséhez szükséges minimális infrastruktúra.
 • Ha hosszú távra tervezed, érdemes egy arculatot is adni az alapítványnak (logo, szlogen stb.), mert így a pályázatoknál és az szja 1% gyűjtésénél is könnyebben megértik céljaidat. Tehát hasznos lehet egy

grafikai és/vagy egy PR cég.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az alapítvány csak a jogerős bejegyzéssel jön létre, addig nem működhet. Tehát nem olyan, mintegy cég! Ha a bejegyzés előtt aláírsz a nevében, vagy pénzt gyűjtesz, jogszabálysértést követsz el.
 • Az alapítvány alapító okirata a bejegyzés után csak kivételes, ritka, a jogszabályok által megengedett esetekben módosítható csak. Ezért nagyon fontold meg, mit írsz bele, mert aztán nemigen módosítható!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell, Kiscsillag