Alapítványt alapítani szerkesztése

A Hogyankell.hu wikiből

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
5. sor: 5. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# '''Mindenek előtt döntsd el, határozd meg azt a közérdekű célt, amelynek érdekében az alapítványt létre kívánod hozni.''' Ez ne egyedi, saját célod legyen, hanem a köz javára vagy egy közérdekű eszme védelme érdekében kialakított cél legyen.  
+
# '''Mindenek előtt döntsd el, határozd meg azt a közérdekű célt, amelynek érdekében az alapítványt létre kívánod hozni.
# '''Találj ki egy beszélő nevet az alapítványodnak.''' Ez nem lehet sem azonos, sem nagyon hasonló már meglévő alapítvány nevével. Az alapítványokat nyilvántartó bíróságoknál lehet névellenőrzést kérni. segíthet egy ügyvéd is.
+
 
# '''Találd ki azt is, hol lesz az alapítvány székhelye, ahol működni fog.''' Ez lehet egy iroda, egy lakás, de akár egy ügyvédi iroda székhelye is. A székhelyszolgáltatásért általában havi fix díjat kell fizetni.
+
 
#''' Mekkora alapítói vagyonnal indítanád el az alapítványt?''' Ezt el kell döntened, sőt, a vagyon felhasználásának szabályait is ki kell majd alakítanod.
+
 
# '''Az alapítványt a kezelő szerv irányítja, tehát ki kell gondolnod a kuratórium összetételét,''' a tisztségviselők személyét. Ha felügyelő szervet is szeretnél, akkor már alapítvány alapításában konzultálj szakemberrel is, mert valószínűleg nagyobb méretű alapítványt szeretnél majd a szokásosnál. Az alapító maga lehet ugyan kuratóriumi tag, de nem lehet döntő befolyással a döntéshozatalban. Erre figyelned kell!
+
                        Ennnyi az egész!!!
# '''Ha mindez megvan, készítsd egy alapító okiratot, melyben a fenti részleteket leírod.''' Ebben segíthetnek jogászok, mert az alapítvány bejegyzése a hibátlan okirat és annak mellékletei (pl. kuratóriumi tagok elfogadó nyilatkozata) nélkül nem fog sikerülni. Az alapítvány szabályszerű bejegyzését az ügyészség is figyeli, a bejegyző végzést a bíróság neki is megküldi, és fellebbezési joga is lesz.
+
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
Kakamakikukama
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
53. sor: 58. sor:
  
 
* [https://kereses.magyarorszag.hu/jogszabalykereso Ingyenes jogszabálykereső az alapítványi szabályokhoz]
 
* [https://kereses.magyarorszag.hu/jogszabalykereso Ingyenes jogszabálykereső az alapítványi szabályokhoz]
 
[[Kategória:Üzlet-jog]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse | Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)