A töredezett körmöket kezelni

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Andi02 (vitalap | szerkesztései) 2011. augusztus 3., 15:17-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a töredezett körmöket kezelni? == rightA töredezett körmök nem csak esztétikai szempontból jelentenek problémát, de soks…”)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell a töredezett körmöket kezelni?

Szep korom.jpg
A töredezett körmök nem csak esztétikai szempontból jelentenek problémát, de sokszor a szervezet felbomlott egyensúlyára is felhívják a figyelmet. Fontos, hogy ne csak felszínes kezelést alkalmazzunk, hanem keressük meg a töredezettség valódi okát, és azt kezeljük. Az alábbi cikk ebben is segítséget nyújt.

Lépések

 1. Mi az oka? Ahogy a bevezetőben már írtam, a köröm töredezettségét több minden okozhatja. Az A-vitamin hiány lehet az egyik ok, ugyanakkor vigyázni kell, hiszen az A-vitamint könnyen túl is adagolhatjuk! Ezért, mielőtt őrült vitaminszedésbe kezdenénk, csináltassunk egy vérképet, amiből azonnal kiderül, hogy milyen anyagok hiányoznak a szervezetünkből. A repedezettséget okozhatja még cink-, kalcimum-, C-vitamin, vas- vagy mészhiány is. Vashiány esetén a köröm általában domborúságát is elveszíti.
 2. Segít a bőrgyógyász: Érdemes bőrgyógyászhoz is fordulni, hiszen a bőrbetegségek egy része is érinti a körmöket.
 3. Belülről kezdjük! Az egészséges körmökért is a legtöbbet a helyes táplálkozással tehetjük. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy elegendő vitamint juttassunk a szervezetünkbe!
 4. Túlzott manikűr kerülése: A túlzásba vitt manikűrözés is árt a körmöknek. A gyakori lakkozás és lemosás mind igénybe veszik a körmöket, ezért, ha meg szeretnénk őrizni egészséges körmeinket, vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba a szépítkezést! Körömlakklemosót egy hónapban maximum kétszer használjunk!
 5. Olló helyett reszelő: Használjunk körömreszelőt, amit egyik irányból a másikba húzzunk, ne oda-vissza!
 6. Hidratálás: Az alulhidratált köröm könnyen berepedezik, töredezik, de ugyanígy káros a túlzott nedvesség is. Figyeljünk arra, hogy megőrizzük az egészséges egyensúlyt! Használjunk körömolajokat és hidratálót, valamint alkalmazzunk paraffinos kézápolást! Minden kézmosás után kenjük be krémmel a kezünket! A túlzott nedvesség elkerülése érdekében pedig húzzunk kesztyűt mosogatáskor, és minden kézmosás után alaposan szárítsuk meg a kezünket!
 7. Vegyi anyagok kerülése: A vegyi anyagok is károsítják a körmöket, ezért ne csak mosogatáskor használjunk kesztyűt, hanem minden esetben, amikor vegyszerekkel dolgozunk, például takarítás közben!
 8. Házi praktikák: A házi pakolások is segíthetnek a körmök töredezettségének megszüntetésében. Kenjünk a körmökre narancsot vagy citromot, amik ráadásul még fehérítenek is! Ezen kívül hetente kétszer néhány percre áztassuk az ujjaink végét oliva- vagy búzacsíraolajba!

Tippek

 • Színes körömlakk helyett használjunk átlátszó körömerősítőt, ami nem veszi el a fényt a körmöktől!
 • Figyeljünk a helyes táplálkozásra, hogy szervezetünk elég vitaminhoz jusson!

Figyelmeztetések

 • Soha ne kezdjünk találomra vitaminszedésbe, mert a túladagolás veszélyes is lehet!
 • Ne használjunk acetonos körömlakklemosót!

Amire szükséged lehet

 • Sok zöldség és gyümölcs
 • Körömreszelő
 • Körömolaj, hidratáló
 • Paraffinos kézápoló
 • Gumikesztyű
 • Narancs vagy citrom
 • Oliva- vagy búzacsíraolaj

Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02