A kullancsot eltávolítani háziállatunkról

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell a kullancsot eltávolítani háziállatunkról?

Kutya.jpg

A kullancsok eltávolítása a kisállatainkról minden gazdi rémálma. Az eljárás meglehetősen egyszerű, azonban ha nem szakszerűen csináljuk, könnyen lehet a végeredmény egy csúnya, elfertőződött seb. Lehetőleg végezd a procedúrát egy megfelelően megvilágított helyen, hogy pontosan lásd, mit csinálsz. Emellett kérj meg egy barátot vagy családtagot, hogy segítsen az állat nyugton tartásában.

Lépések

 1. Készíts ki egy befőttesüveget, melybe körülbelül a negyedéig orvosi alkoholt töltesz! Ez fogja majd megölni a kullancsot, illetve a halott ízeltlábút addig meg tudod őrizni, amíg nem vagy benne százszázalékosan biztos, hogy a kisállatod egészséges (Ld. 7. Lépés). A kullancsot a szemétbe dobni vagy lehúzni a vécén nem kielégítő megoldás.
 2. Viselj eldobható gumikesztyűt! A kullancsok által hordozott baktériumok könnyen átterjedhetnek az emberre is, ha - akár egy véletlen mozdulattal a szemen, orron, szájon keresztül - bejut a baktérium a véráramba, ami végül csúnya fertőzést okozhat. Az eldobható kesztyű ajánlott ebben az esetben, hiszen az eljárás után így lehet a legegyszerűbben megszabadulni a fertőzött ruhadarabtól. Ha teljesen biztosra akarsz menni, vegyél fel két réteget!
 3. Kérj meg valakit, hogy fogja le a kedvencedet! Ez elengedhetetlen, ha az állatra jellemző az izgága viselkedés, de ajánlott a nyugodt típusúaknál is, hiszen azok is simán elrohanhatnak a kezelés kellős közepén. Olyan embert válassz, aki gyengéden, de határozottan képes fogni az állatot anélkül, hogy sérülést okozna neki, vagy megijesztené.
 4. Az ujjaid segítségével húzd szét a szőrt a kullancs körül! Ha rövid szőrrel van dolgod, nem fog gondot okozni a kullancs megpillantása, azonban egy közepes-, vagy hosszú szőrű egyednél akár a segítő barátnak vagy családtagnak is kellhet a műveletben segédkeznie, hogy biztosan beazonosíthasd a kullancs fejrészét. Ha lehetséges, egyik kezeddel feszítsd szét a szőrszálakat, a másikkal pedig kezdd meg az élősködő eltávolítását.
 5. Fogd meg a kullancsot a fejénél vagy a csápjánál a kullancscsipesszel! Ideális esetben azt a területet kell megcéloznod, ahol a kullancs a bőrbe csatlakozik, tehát semmiképp se a testét ragadd meg, mert az élősködő így könnyen beleszakadhat a háziállatodba, és még nagyobb károkat okozhat!
 6. Óvatosan és lassan húzd ki a kullancsot felfelé! Ne csavard meg az ízeltlábút, mert azzal is növelheted a beleszakadásnak az esélyét. Felfelé és egyenesen irányuló mozdulattal távolítsd el, megpróbálva nem megdönteni egyik szögben sem. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy törekedj minél óvatosabban megszabadulni a kullancstól, mert ez az eltávolítás legkényesebb mozzanata.
 7. Helyezd a kullancsot a kikészített befőttesüvegbe! Bizonyosodj meg, hogy az állat biztosan beleesett az alkoholba, és nem pedig az üveg falára vagy a csipeszre tapadt. Mikor ez megvan, zárd be az üveget, majd helyezd egy biztonságos helyre, ahol nem fenyegeti az a veszély, hogy feldől és eltörik. A befőttesüvegben azért fontos tárolni pár hétig a kullancsot, hogyha a seb esetleg nem gyógyulna be, az orvos könnyebben meg tudja állapítani, milyen betegséggel fertőződött meg a kedvenced.
 8. Ha kell, meleg borogatással kezeld le a bőrrészt! Alkalomadtán benne maradhatnak a csáprágók a sebben, olyankor érdemes meleg borogatást tenni a sérült felületre, hogy azok kiázzanak. Fontos: ne próbáld meg kihúzni a csipesszel őket!
  • Ha nem használ a borogatás, feltétlenül vidd el a kisállatot háziorvoshoz!
 9. Tisztítsd meg a harapást! Fertőtlenítsd jóddal vagy orvosi alkohollal, majd kend be antibiotikumos kenőccsel, de csak miután megbizonyosodtál róla, hogy alkalmas a szer állatok kezelésére is.
  • Lehet, hogy egyéb óvintézkedésekre is szükséged lesz, hogy ne nyalogassa le a kenőcsöt a kedvenced. Egy póló vagy rosszabb esetben egy állatorvosi gallér elég arra, hogy megvédje a friss sebet az állat hasán vagy mancsain.
 10. Vedd le a kesztyűt, és tisztítsd meg a kezeid! Dobd ki a kesztyűket, ne használd őket újra, még akkor sem, ha konkrétan nem érintkeztek a kullanccsal, utána pedig fertőtlenítsd a kezed szappannal, még akkor is, ha konkrétan nem érintetted meg a kullancsot.
 11. Fertőtlenítsd a kullancscsipeszt! Mosd le orvosi alkohollal egy vatta segítségével, de egy öngyújtó lángjával is ugyanezt a hatást éred el.
 12. Figyeld a sebet egy pár napig, hogy megbizonyosodj arról, hogy a háziállatod fertőzésmentes! Az érintett bőrrész kissé piros lehet a kullancs eltávolítása után, ilyenkor egy állatok kezelésére is alkalmas hidrokortizon gyulladáscsökkentő hatású spray-vel fújd le az említett felületet az irritáció elkerülése végett. Ha a piros szín erősödik az idő elteltével, a gyulladás nem tűnik el vagy a seb konstans piros marad még hetek múltán is, akkor vidd el a kedvenced állatorvoshoz. Ne felejtsd el magaddal vinni a befőttesüvegben tárolt kullancsot sem!


Tippek

 • A legfontosabb a baj elkerülése érdekében a megelőzés. A havonta alkalmazott bolha- és kullancsirtó kenőcs biztos védelmet nyújt a nem kívánt kártevők ellen. Azt nem fogja meggátolni, hogy belemásszanak az állatba, azonban mihelyt a kedvenced bőrével érintkezésbe lépnek, a kenőcs azonnal megmérgezi őket, és azok lehullanak az kisállatodról.


Amire szükséged lehet

 • Befőttesüveg (szűk nyakú)
 • Orvosi alkohol vagy jód
 • Gumikesztyű
 • Kullancscsipesz
 • Fertőtlenítő szappan
 • Antibiotikumos kenőcs
 • Hidrokortizon spray

Figyelmeztetések

 • Ha a kutyád vagy macskád összeszedett egy kullancsot, sajnos nagy esély van rá, hogy nem csak az az egy kártevő van a kisállatod bundájában. Tüzetesen vizsgáld meg az egész szőrzetet, különös figyelmet fordítva az amúgy nem látszódó területekre, mint például a fülek mögötti, lábujjak közötti vagy az alhastájéki részek.
 • Ha a kullancs különösen kicsi, akkor nagy az esély rá, hogy egy kullancsléggyel állsz szemben, ami nagyon veszélyes, hiszen sokuk Lyme-kórt hordozó. Ha ilyennel találkozol, azonnal vidd a kedvenced orvoshoz, semmiképp se várj heteket a gyógyulással!


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Eszter8