A kullancsot eltávolítani háziállatunkról

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a kullancsot eltávolítani háziállatunkról?

Kutya.jpg

A kullancsok eltávolítása a kisállatainkról minden gazdi rémálma. Az eljárás meglehetősen egyszerű, azonban ha nem szakszerűen csináljuk, könnyen lehet a végeredmény egy csúnya, elfertőződött seb. Lehetőleg végezd a procedúrát egy megfelelően megvilágított helyen, hogy pontosan lásd, mit csinálsz. Emellett kérj meg egy barátot vagy családtagot, hogy segítsen az állat nyugton tartásában.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készíts ki egy befőttesüveget, melybe körülbelül a negyedéig orvosi alkoholt töltesz! Ez fogja majd megölni a kullancsot, illetve a halott ízeltlábút addig meg tudod őrizni, amíg nem vagy benne százszázalékosan biztos, hogy a kisállatod egészséges (Ld. 7. Lépés). A kullancsot a szemétbe dobni vagy lehúzni a vécén nem kielégítő megoldás.
 2. Viselj eldobható gumikesztyűt! A kullancsok által hordozott baktériumok könnyen átterjedhetnek az emberre is, ha - akár egy véletlen mozdulattal a szemen, orron, szájon keresztül - bejut a baktérium a véráramba, ami végül csúnya fertőzést okozhat. Az eldobható kesztyű ajánlott ebben az esetben, hiszen az eljárás után így lehet a legegyszerűbben megszabadulni a fertőzött ruhadarabtól. Ha teljesen biztosra akarsz menni, vegyél fel két réteget!
 3. Kérj meg valakit, hogy fogja le a kedvencedet! Ez elengedhetetlen, ha az állatra jellemző az izgága viselkedés, de ajánlott a nyugodt típusúaknál is, hiszen azok is simán elrohanhatnak a kezelés kellős közepén. Olyan embert válassz, aki gyengéden, de határozottan képes fogni az állatot anélkül, hogy sérülést okozna neki, vagy megijesztené.
 4. Az ujjaid segítségével húzd szét a szőrt a kullancs körül! Ha rövid szőrrel van dolgod, nem fog gondot okozni a kullancs megpillantása, azonban egy közepes-, vagy hosszú szőrű egyednél akár a segítő barátnak vagy családtagnak is kellhet a műveletben segédkeznie, hogy biztosan beazonosíthasd a kullancs fejrészét. Ha lehetséges, egyik kezeddel feszítsd szét a szőrszálakat, a másikkal pedig kezdd meg az élősködő eltávolítását.
 5. Fogd meg a kullancsot a fejénél vagy a csápjánál a kullancscsipesszel! Ideális esetben azt a területet kell megcéloznod, ahol a kullancs a bőrbe csatlakozik, tehát semmiképp se a testét ragadd meg, mert az élősködő így könnyen beleszakadhat a háziállatodba, és még nagyobb károkat okozhat!
 6. Óvatosan és lassan húzd ki a kullancsot felfelé! Ne csavard meg az ízeltlábút, mert azzal is növelheted a beleszakadásnak az esélyét. Felfelé és egyenesen irányuló mozdulattal távolítsd el, megpróbálva nem megdönteni egyik szögben sem. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy törekedj minél óvatosabban megszabadulni a kullancstól, mert ez az eltávolítás legkényesebb mozzanata.
 7. Helyezd a kullancsot a kikészített befőttesüvegbe! Bizonyosodj meg, hogy az állat biztosan beleesett az alkoholba, és nem pedig az üveg falára vagy a csipeszre tapadt. Mikor ez megvan, zárd be az üveget, majd helyezd egy biztonságos helyre, ahol nem fenyegeti az a veszély, hogy feldől és eltörik. A befőttesüvegben azért fontos tárolni pár hétig a kullancsot, hogyha a seb esetleg nem gyógyulna be, az orvos könnyebben meg tudja állapítani, milyen betegséggel fertőződött meg a kedvenced.
 8. Ha kell, meleg borogatással kezeld le a bőrrészt! Alkalomadtán benne maradhatnak a csáprágók a sebben, olyankor érdemes meleg borogatást tenni a sérült felületre, hogy azok kiázzanak. Fontos: ne próbáld meg kihúzni a csipesszel őket!
  • Ha nem használ a borogatás, feltétlenül vidd el a kisállatot háziorvoshoz!
 9. Tisztítsd meg a harapást! Fertőtlenítsd jóddal vagy orvosi alkohollal, majd kend be antibiotikumos kenőccsel, de csak miután megbizonyosodtál róla, hogy alkalmas a szer állatok kezelésére is.
  • Lehet, hogy egyéb óvintézkedésekre is szükséged lesz, hogy ne nyalogassa le a kenőcsöt a kedvenced. Egy póló vagy rosszabb esetben egy állatorvosi gallér elég arra, hogy megvédje a friss sebet az állat hasán vagy mancsain.
 10. Vedd le a kesztyűt, és tisztítsd meg a kezeid! Dobd ki a kesztyűket, ne használd őket újra, még akkor sem, ha konkrétan nem érintkeztek a kullanccsal, utána pedig fertőtlenítsd a kezed szappannal, még akkor is, ha konkrétan nem érintetted meg a kullancsot.
 11. Fertőtlenítsd a kullancscsipeszt! Mosd le orvosi alkohollal egy vatta segítségével, de egy öngyújtó lángjával is ugyanezt a hatást éred el.
 12. Figyeld a sebet egy pár napig, hogy megbizonyosodj arról, hogy a háziállatod fertőzésmentes! Az érintett bőrrész kissé piros lehet a kullancs eltávolítása után, ilyenkor egy állatok kezelésére is alkalmas hidrokortizon gyulladáscsökkentő hatású spray-vel fújd le az említett felületet az irritáció elkerülése végett. Ha a piros szín erősödik az idő elteltével, a gyulladás nem tűnik el vagy a seb konstans piros marad még hetek múltán is, akkor vidd el a kedvenced állatorvoshoz. Ne felejtsd el magaddal vinni a befőttesüvegben tárolt kullancsot sem!


[szerkesztés] Tippek

 • A legfontosabb a baj elkerülése érdekében a megelőzés. A havonta alkalmazott bolha- és kullancsirtó kenőcs biztos védelmet nyújt a nem kívánt kártevők ellen. Azt nem fogja meggátolni, hogy belemásszanak az állatba, azonban mihelyt a kedvenced bőrével érintkezésbe lépnek, a kenőcs azonnal megmérgezi őket, és azok lehullanak az kisállatodról.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Befőttesüveg (szűk nyakú)
 • Orvosi alkohol vagy jód
 • Gumikesztyű
 • Kullancscsipesz
 • Fertőtlenítő szappan
 • Antibiotikumos kenőcs
 • Hidrokortizon spray

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a kutyád vagy macskád összeszedett egy kullancsot, sajnos nagy esély van rá, hogy nem csak az az egy kártevő van a kisállatod bundájában. Tüzetesen vizsgáld meg az egész szőrzetet, különös figyelmet fordítva az amúgy nem látszódó területekre, mint például a fülek mögötti, lábujjak közötti vagy az alhastájéki részek.
 • Ha a kullancs különösen kicsi, akkor nagy az esély rá, hogy egy kullancsléggyel állsz szemben, ami nagyon veszélyes, hiszen sokuk Lyme-kórt hordozó. Ha ilyennel találkozol, azonnal vidd a kedvenced orvoshoz, semmiképp se várj heteket a gyógyulással!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Eszter8