Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A 2011-es ország tortát elkészíteni

369 bájt törölve, 2014. március 13., 19:50
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell a 2011-es ország tortát tortáját elkészíteni? ==
[[Fájl:Kolestorta.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten , és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 300 cukrászdájában is megvásárolható. Az ország tortájának két egyedisége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező és , egyedi, nem szokványos ízkombinációt tartalmazó kreációból kell készülnie. '''2011''' nyertes ország tortája a '''Kecskeméti barackos kölestorta''' lett, melyet Zila László cukrászmester álmodott meg és pár igazán hagyományos és tradicionális , régi alapanyagból alapanyagokból alkotott meg. A torta elkészítése kicsit időigényes, de a sok munka végeredménye és a harmonikus ízkombináció kárpótol mindentminket. Tanuljuk meg mi is, hogy hogyan kell és milyen alapanyagokból kell elkészíteni a 12 szeletes 2011-es ország tortáját!
== Lépések ==
=== A köles alapfőzet elkészítése ===
=== Köles alapfőzet elkészítése === * 290 g hántolt köles* 1100 ml tej* 260 g cukor* 1 db vanília rúd kikapart belseje* 5 g só* 60 g vaj* 1 db citrom reszelt héja# '''Elkészítés''': a Az 1100ml tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott 290g hántolt kölest. Közben tegyük tegyünk hozzá a egy csipet sót és a egy vaníliarúd kikapart belsejét. # 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a 260g cukrot, a 60g vajat és a egy citrom reszelt citromhéjathéját.# Kb. 1400 gramm köles alap kölesalap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel , és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém is (500 g).# '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik felét (960 g köles alapunk, amit ) a piskóta sütéséhez piskótasütéséhez használunk fel.  
=== A piskóta elkészítése ===
* 960 g lefőzött köles alap* 3 egész tojás* 30 g mandulaliszt* 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely* 60 g áttört túró# Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán csomagolva (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt.# A lefőzött és kicsit kihűlt köles alap kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört 60g túrót, a 30g mandulalisztet és , a 70g lenmagpelyhet, és az 3 egész tojásokat tojást - ne tegyük forrón bele, mert megfő.# Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába , és 180 °C-os ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön.
=== A töltelék elkészítése ===
* 500 g langyosra hűlt, köles alap
* 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
* 50 g sárgabaracköntet
* 150 g felvert tejszínhab
* 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
# A langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. # A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén feltudja fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját. # A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük , figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.# Tegyük hozzá a sárgabarackdarabokat és oszlassuk el egyenletesen.
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.
=== A sárgabarack öntet elkészítése ===
* 230 g sárgabarack
* 70 g cukor
* 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.
# A 230g sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le. # Vegyük le a tűzről , ha felforrt, adjuk hozzá a 70g cukorban elkevert 4,5g pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra. # Ha besűrűsödött , vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított torta részekbetortarészekbe.
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.
== Tippek ==
* Szerezzünk be egy , a tortához készített úgynevezett Zila Tortaformát.* A köles alapba kölesalapba a tojásokat csak a végén tegyük bele, amikor már kicsit lehűlt, nehogy darabos legyen.
* A piskóta kiöntéséhez szilikonos papírt is használjunk, mert csak sima kivajazással elképzelhető, hogy hozzáragad a piskóta.
* Próbáljunk hántolt kölest használni.
* Amikor a köles alapot kölesalapot készítjük, egy hablapáttal a lábas oldaláról szedjük mindig le az odaragadt kölest, mert odatud oda tud égni és kemény lesz.* A kölesalapot kóstoljuk meg, hogy puhára főtt-e , mielőtt kiöntjük a formába.* A kész kölesalapból kimért krémhez való adagot érdemes egy lapos tányérba egyenletesen elsimítva kiönteni , és érdemes letakarni egy fóliával, és így berakni a hűtőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Ne féljünk, így nem fog megromlani!* Mielőtt a piskótához szükséges köles alapfőzethez kölesalapfőzethez hozzátesszük a 3 tojást, várjuk meg míg 80 fok alá hűl.
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.
* A torta 3 rétegből áll, és a fő alapanyaga a köles, ami egy igazán tápláló és egészséges gabonaféle: kovasavban, fluorban, foszforban, kénben, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban gazdag, és ezen felül bővelkedik B1, B2, B3, B5, B6, B17 vitaminokban. Amellett, hogy gluténmentes, az egyetlen olyan gabonánk, ami lúgosítja a szervezetet, valamint hatékony antioxidáns és prebiotikus hatású.
== Amire szükséged lehet ==
* '''A köles alapfőzethez a hozzávalók''':
** 290 g hántolt köles
** 1100 ml tej
** 260 g cukor
** 1 db vanília rúd kikapart belseje
** 5 g só
** 60 g vaj
** 1 db citrom reszelt héja
* '''A piskótához a hozzávalók''':
** 960 g lefőzött kölesalap
** 3 egész tojás
** 30 g mandulaliszt
** 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
** 60 g áttört túró
* '''A töltelékhez a hozzávalók''':
** 500 g langyosra hűlt kölesalap
** 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
** 50 g sárgabaracköntet
** 150 g felvert tejszínhab
** 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
* '''A sárgabarack öntethez a hozzávalók''':
** 230 g sárgabarack
** 70 g cukor
** 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot)
* Zila zselés tortaforma
* Sima és szilikonos sütőpapír
581
szerkesztés