Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
=== A piskóta elkészítése ===
* 960 g lefőzött köles alapkölesalap
* 3 egész tojás
* 30 g mandulaliszt
* 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
* 60 g áttört túró
# Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán csomagolva (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt.# A lefőzött és kicsit kihűlt köles alap kölesalap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, és az egész tojásokat - ne tegyük forrón bele, mert megfő.# Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába , és 180 °C-os ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön.
=== A töltelék elkészítése ===
* 500 g langyosra hűlt, köles alapkölesalap
* 100 g darabolt sárgabarackkonzerv
* 50 g sárgabaracköntet
* 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára.
# A langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz kölesalaphoz keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. # A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén feltudja fel tudja venni majd a szilikonforma mintáját. # A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük , figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el.# Tegyük hozzá a sárgabarackdarabokat sárgabarack darabokat és oszlassuk el egyenletesen.
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát.
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá.
# A sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le.
# Vegyük le a tűzről , ha felforrt, adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra. # Ha besűrűsödött , vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított torta részekbetortarészekbe.
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva.
== Tippek ==
* Szerezzünk be egy , a tortához készített úgynevezett Zila Tortaformát.* A köles alapba kölesalapba a tojásokat csak a végén tegyük bele, amikor már kicsit lehűlt, nehogy darabos legyen.
* A piskóta kiöntéséhez szilikonos papírt is használjunk, mert csak sima kivajazással elképzelhető, hogy hozzáragad a piskóta.
* Próbáljunk hántolt kölest használni.
* Amikor a köles alapot kölesalapot készítjük, egy hablapáttal a lábas oldaláról szedjük mindig le az odaragadt kölest, mert odatud oda tud égni és kemény lesz.* A kölesalapot kóstoljuk meg, hogy puhára főtt-e , mielőtt kiöntjük a formába.* A kész kölesalapból kimért krémhez való adagot érdemes egy lapos tányérba egyenletesen elsimítva kiönteni , és érdemes letakarni egy fóliával, és így berakni a hűtőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Ne féljünk, így nem fog megromlani!* Mielőtt a piskótához szükséges köles alapfőzethez kölesalapfőzethez hozzátesszük a 3 tojást, várjuk meg míg 80 fok alá hűl.
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából.
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém.
* [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Étel-ital]]