Hamburgert grillezni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. július 5., 17:43-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell hamburgert grillezni? == Fájl:grillezett-hamburger.jpg A grillezett hamburgert sokféleképpen el lehet készíteni. Ez a cikk egy módot mutat be, ami…”)
[szerkesztés] Hogyan kell hamburgert grillezni?
A grillezett hamburgert sokféleképpen el lehet készíteni. Ez a cikk egy módot mutat be, amit aztán a saját ízlésednek megfelelően nyugodtan variálhatsz.
[szerkesztés] Lépések
- Szerezd be a hozzávalókat: darált marhahús, fűszerek (só, feketebors, Worcestershire szósz, szójaszósz, steakszósz, barbecue szósz, hagyma), sajt, zöldpaprika kockára vágva.
- Minőségi, friss húsból készítsd! Kérd meg a hentest, hogy 75-80%-os soványságú húst adjon. Ha túl kevés benne a zsír, akkor kiszárad grillezés közben. A hús legyen fénylő rózsaszínű.
- Fűszerezd meg a húst az ízlésednek megfelelően! Van, aki nem is szereti igazán fűszerezni a hamburgerhúst, mások igen. Próbáld ki, hogy neked mely fűszerek és szószok jönnek be igazán. Használhatsz sót, feketeborsot, apróra vágott vöröshagymát, szójaszószt, Worcestershire szószt, barbecue szószt vagy steak szószt is.
- Keverd össze a hozzávalókat, majd 1-1,5 cm vastag, kb. tenyérnagyságú darabokat formázz belőle. Fontos, hogy ne nyomogasd őket túlságosan össze, mert könnyebben kiszárad, és keményebb is lesz.
- Készítsd elő a grillt! A gázzal működő grillek könnyebben használhatóak, de a faszénen grillezett hamburgernek utánozhatatlan az íze.
- A grillrácsot kenjük le étolajjal, így biztosan nem ragad majd le a hús.
- A forró grillre rakd fel a hamburgerhúsokat! Ügyeljünk rá, hogy nem mindenhol egyenletesen sül.
- Négy-öt perc után fordítsuk meg, és újabb 4-5 percig süssük. Ne forgassuk meg többször, úgy csak kiszárad.
- Egy-két perccel azelőtt, hogy kész lenne a hamburgerhús, tegyünk rá sajtszeleteket.
- Mielőtt levennénk, ellenőrizzük, hogy jól átsült-e. A legjobb, ha egyet leveszünk, és kettévágjuk. Akkor a legjobb, ha belül rózsaszínes, de nem véres.
- Vedd le a hamburgerhúst, mielőtt túlsülne. Ne feledjük, hogy miután levesszük, még magában is sül egy keveset.
- Tegyük hamburgerzsemlébe, és adjunk hozzá különféle kiegészítőket (pl. ketchup, mustár, majonéz, uborka, paradicsom, paprika, kukorica stb.)!
[szerkesztés] Tippek
- A hamburgerzsemléket is rátehetjük egy-két percre a grillre, így még finomabbak lesznek.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- grillező
- faszén vagy gáz
- olaj
- hozzávalók
- hamburgerzsemle
- egyéb kiegészítők (paradicsom, ketchup, mustár, majonéz, uborka, kukorica stb.)
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Vigyázzunk, meg ne égessük magunkat!