Felhasználni az almaecetet
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Evus (vitalap | szerkesztései) 2017. május 22., 15:05-kor történt szerkesztése után volt. (→Kapcsolódó források, hivatkozások)
[szerkesztés] Hogyan kell felhasználni az almaecetet?
Ecet alkoholtartalmú ital (pl. bor, sör) megsavanyosodása következtében jön létre, vagyis az etil-alkohol a levegővel való érintkezés és az ecetsav-baktériumok hatására ecetsavvá oxidálódik, azaz ecet keletkezik belőle. A háztartásokban is előszeretettel használt erős ecetsavak (10-20%-os) mellett léteznek lágyabb, kellemesebb aromájú ecetek, ilyen például a gyümölcsborecetek közül az almaecet. Az almaecetnek mindössze 5%-os a savtartalma, és rendkívül sok tápanyagot és vitamint tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az almaecetet hogyan tudjuk felhasználni a mindennapokban, ezáltal hogyan tudunk természetes módon egészségünkért és szépségünkért tenni.
[szerkesztés] Lépések
- Méregtelenítsünk almaecettel! Az almaecet támogatja a máj működését, amely ennek köszönhetően hatékonyabban bontja le a méreganyagokat a szervezetünkből, az anyagcserénk is jobb lesz, valamint az almaecet hatására a koleszterin is megfelelő szinten marad és a magas vérnyomás is csökken. Továbbá az almaecet (savas kémhatása ellenére) lúgosítja a szervezetet, a benne lévő kémiai anyagok fokozzák a savak lebomlását, tehát az almaecet fogyasztásával szervezetünk elsavasodását is megelőzhetjük.
- Reggelente keverjünk el egy pohár vízben egy evőkanál almaecetet, amit éhgyomorra igyunk meg!
- Fertőtlenítsünk almaecettel! Az almaecet gomba- és baktériumölő hatással is bír, tehát vírus vagy baktérium okozta tüneteket is kezelhetünk vele, a Candida-diéta során is bátran alkalmazhatjuk.
- Torokfájás esetén vízzel összekeverve gargarizáljunk vele, továbbá öblítsük ki vele a szánkat, így megelőzhetjük a fogkövet és a fogínyvérzést, valamint megszüntethetjük a rossz leheletet is!
- Herpesz esetén öntsünk néhány csepp almaecetet egy vattára, mellyel törölgessük át a fertőzött területet!
- Fogyjunk almaecettel! Az almaecet anyagcsere-gyorsító, vízhajtó, étvágycsökkentő és zsírlerakodást-gátló hatása lévén hosszú távon segít a felesleges kilók leadásában.
- Az étkezések előtt 10-15 perccel keverjünk el 2-3 dl vízben egy evőkanál almaecetet, amit igyunk meg! Természetesen csak az almaecettől nem fogunk fogyni, mellette szükséges diétázni, illetve kerülni a szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket, valamint a rendszeres mozgás sem hiányozhat.
- Szépüljünk almaecettel! Az almaecet tisztító, baktériumölő és hámlasztó hatással is bír, ezeket a tulajdonságait a bőr- és hajápolás során használhatjuk ki.
- Adjunk egy kád vízhez 2 dl almaecetet és egy pohár tejszínt! Az ecetes víz tisztítja és feszessé varázsolja a bőrt, amely a tejszíntől még puhább lesz.
- Kenjünk szét 4-5 evőkanál almaecetet a frissen megmosott, még vizes hajunkon, majd öblítsük le. Az almaecetnek köszönhetően hajunk selymesebb és fényesebb lesz.
[szerkesztés] Tippek
- Ha nehezen tudjuk csak elfogyasztani az almaecetes vizet a kellemetlen íze miatt, akkor mézzel is ízesíthetjük. A pohár vízhez az egy evőkanál almaeceten kívül adjunk egy kanál mézet is! (Célszerű langyos vízhez adni, így könnyebben feloldódik.) Így nemcsak az almaecet, hanem a méz jótékony tulajdonságait (pl. lúgosító, koleszterincsökkentő) is kihasználhatjuk.
- Az almaecetes(-mézes) vízzel – a korábban felsoroltakon kívül – enyhíthetjük még a gyomorégést, valamint az izom-, az ízületi- és a reumás fájdalmakat, továbbá a migrénes fejfájást, elkerülhetjük a húgyúti fertőzéseket és erősíthetjük az immunrendszert.
- Az almaecetet használhatjuk még különböző ételek ízesítésére, jól illik salátákhoz, szárnyas ételekhez és pácolt halakhoz, továbbá befőttekhez és italokhoz.
- Boltban kapható almaecet helyett mi magunk is készíthetünk. Mossunk meg és negyedeljünk fel 2-3 kg almát, az almadarabkákat reszeljük le vagy préseljük le gyümölcscentrifuga segítségével. A pépet (héjdarabokkal és magokkal együtt) tegyük egy nagy dunsztosüvegbe, és szórjunk hozzá egy kevés élesztőport, majd az üveget zárjuk le légmentesen. Érleljük négy héten keresztül, időnként egy kanállal merjük le a tetején keletkező „ecetalját” (ragacsos hab), majd rázzuk össze az üveg tartalmát, és lezárva érleljük tovább. Amikor az almaecetnek már megfelelő az íze, egy vászonkendőn szűrjük le és töltsük tiszta üvegekbe.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- a felsorolt tanácsok betartása
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ne fogyasszunk almaecetet, ha azt tapasztaljuk, hogy fáj tőle a gyomrunk, illetve gyomorfekélyünk van!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Almaecet – az igazi életelíxir
- Mindent az almaecetről
- Nagymama házi praktikái című könyv (Reader’s Digest kiadó, 2000)
- Almaecet fogyókúra, almaecet diéta