Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Felhasználni az almaecetet

A lap korábbi változatát látod, amilyen Evus (vitalap | szerkesztései) 2017. május 22., 15:05-kor történt szerkesztése után volt. (Kapcsolódó források, hivatkozások)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell felhasználni az almaecetet?

Almaecet.jpg

Ecet alkoholtartalmú ital (pl. bor, sör) megsavanyosodása következtében jön létre, vagyis az etil-alkohol a levegővel való érintkezés és az ecetsav-baktériumok hatására ecetsavvá oxidálódik, azaz ecet keletkezik belőle. A háztartásokban is előszeretettel használt erős ecetsavak (10-20%-os) mellett léteznek lágyabb, kellemesebb aromájú ecetek, ilyen például a gyümölcsborecetek közül az almaecet. Az almaecetnek mindössze 5%-os a savtartalma, és rendkívül sok tápanyagot és vitamint tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az almaecetet hogyan tudjuk felhasználni a mindennapokban, ezáltal hogyan tudunk természetes módon egészségünkért és szépségünkért tenni.

Szerkesztés Lépések

  1. Méregtelenítsünk almaecettel! Az almaecet támogatja a máj működését, amely ennek köszönhetően hatékonyabban bontja le a méreganyagokat a szervezetünkből, az anyagcserénk is jobb lesz, valamint az almaecet hatására a koleszterin is megfelelő szinten marad és a magas vérnyomás is csökken. Továbbá az almaecet (savas kémhatása ellenére) lúgosítja a szervezetet, a benne lévő kémiai anyagok fokozzák a savak lebomlását, tehát az almaecet fogyasztásával szervezetünk elsavasodását is megelőzhetjük.
    • Reggelente keverjünk el egy pohár vízben egy evőkanál almaecetet, amit éhgyomorra igyunk meg!
  2. Fertőtlenítsünk almaecettel! Az almaecet gomba- és baktériumölő hatással is bír, tehát vírus vagy baktérium okozta tüneteket is kezelhetünk vele, a Candida-diéta során is bátran alkalmazhatjuk.
    • Torokfájás esetén vízzel összekeverve gargarizáljunk vele, továbbá öblítsük ki vele a szánkat, így megelőzhetjük a fogkövet és a fogínyvérzést, valamint megszüntethetjük a rossz leheletet is!
    • Herpesz esetén öntsünk néhány csepp almaecetet egy vattára, mellyel törölgessük át a fertőzött területet!
  3. Fogyjunk almaecettel! Az almaecet anyagcsere-gyorsító, vízhajtó, étvágycsökkentő és zsírlerakodást-gátló hatása lévén hosszú távon segít a felesleges kilók leadásában.
    • Az étkezések előtt 10-15 perccel keverjünk el 2-3 dl vízben egy evőkanál almaecetet, amit igyunk meg! Természetesen csak az almaecettől nem fogunk fogyni, mellette szükséges diétázni, illetve kerülni a szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket, valamint a rendszeres mozgás sem hiányozhat.
  4. Szépüljünk almaecettel! Az almaecet tisztító, baktériumölő és hámlasztó hatással is bír, ezeket a tulajdonságait a bőr- és hajápolás során használhatjuk ki.
    • Adjunk egy kád vízhez 2 dl almaecetet és egy pohár tejszínt! Az ecetes víz tisztítja és feszessé varázsolja a bőrt, amely a tejszíntől még puhább lesz.
    • Kenjünk szét 4-5 evőkanál almaecetet a frissen megmosott, még vizes hajunkon, majd öblítsük le. Az almaecetnek köszönhetően hajunk selymesebb és fényesebb lesz.
  • Ha nehezen tudjuk csak elfogyasztani az almaecetes vizet a kellemetlen íze miatt, akkor mézzel is ízesíthetjük. A pohár vízhez az egy evőkanál almaeceten kívül adjunk egy kanál mézet is! (Célszerű langyos vízhez adni, így könnyebben feloldódik.) Így nemcsak az almaecet, hanem a méz jótékony tulajdonságait (pl. lúgosító, koleszterincsökkentő) is kihasználhatjuk.
  • Az almaecetes(-mézes) vízzel – a korábban felsoroltakon kívül – enyhíthetjük még a gyomorégést, valamint az izom-, az ízületi- és a reumás fájdalmakat, továbbá a migrénes fejfájást, elkerülhetjük a húgyúti fertőzéseket és erősíthetjük az immunrendszert.
  • Az almaecetet használhatjuk még különböző ételek ízesítésére, jól illik salátákhoz, szárnyas ételekhez és pácolt halakhoz, továbbá befőttekhez és italokhoz.
  • Boltban kapható almaecet helyett mi magunk is készíthetünk. Mossunk meg és negyedeljünk fel 2-3 kg almát, az almadarabkákat reszeljük le vagy préseljük le gyümölcscentrifuga segítségével. A pépet (héjdarabokkal és magokkal együtt) tegyük egy nagy dunsztosüvegbe, és szórjunk hozzá egy kevés élesztőport, majd az üveget zárjuk le légmentesen. Érleljük négy héten keresztül, időnként egy kanállal merjük le a tetején keletkező „ecetalját” (ragacsos hab), majd rázzuk össze az üveg tartalmát, és lezárva érleljük tovább. Amikor az almaecetnek már megfelelő az íze, egy vászonkendőn szűrjük le és töltsük tiszta üvegekbe.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • a felsorolt tanácsok betartása

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Ne fogyasszunk almaecetet, ha azt tapasztaljuk, hogy fáj tőle a gyomrunk, illetve gyomorfekélyünk van!

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Evus