Ízletesen elkészíteni a nyulat
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2015. január 28., 20:42-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ízletesen elkészíteni a nyulat? == A nyúl a fehér húsok közül az egyik legkevésbé fogyasztott húsféle a magyarok konyhájában. Íze leginkább…”)
Hogyan kell ízletesen elkészíteni a nyulat?
A nyúl a fehér húsok közül az egyik legkevésbé fogyasztott húsféle a magyarok konyhájában. Íze leginkább a baromfiéhoz fogható, kissé édesebb beütéssel. A nyúl azontúl, hogy különleges gasztronómiai fogás, rengeteg tápanyagot és vitamint is tartalmaz. Itt az idő, hogy új ízeket hozz be a konyhádba.
Lépések
- Ha még nincs szétszedve a nyúl, akkor vágd szét nagyobb darabokra (comb, gerinc, stb.).
- Tépj le akkora alufólia-darabokat, amekkorákba egyesével beleférnek majd a húsok.
- Az alufóliákra helyezz 1-1 almaszeletet, ami puhítja és édesíti majd, valamint az esetleges vadas ízt magába szívja.
- Az almaszeletekre helyezz 1-1 szelet bacont/füstölt (császár)szalonnát.
- Az előzőleg megnyúzott, sózott, fokhagymával tűzdelt húsokat fektesd rájuk.
- A húsok tetejét rozmaringgal és bazsalikommal ízesítsd, majd a fóliába légmentesen bugyoláld be őket.
- Előre melegített sütőben 180 fokon, kb. 1 órát süsd a húst.
- Pirítás céljából alufólia nélkül visszateheted még a nyuszit kicsit a sütőbe.
- Köretként készíts gyümölcsös köretet, például vajas ananászt. Az ananász nem csupán desszertként vagy díszítésként funkcionálhat, hanem ha az ananászkarikákat forró vajon megpirítjuk, akkor köretként a nyúlhús koronája lehet.
Tippek
- Késsel óvatosan szúrj a húsba, hogy a fokhagymagerezdeket bele tudd helyezni, aminek az íze így jobban átjárja majd!
- Ha nem szereted az ananászt, akkor szeder-, vagy áfonyalekvárral is tálalhatod a finom falatokat.
Amire szükséged lehet
- Alufólia
- Fűszerek: rozmaring, bazsalikom
- Alma
- Bacon/füstölt, húsos szalonna
- Fokhagyma
- Nyúl
- Só
- Ananász
Figyelmeztetések
- A rozmaring erős fűszer, így csak óvatosan adagold. Elég belőle pár tűlevél 1 nyúlcombra.
- Amikor kibontod a megsült húsokat az alufóliából, vigyázz, hogy ne hajolj fölé, mert könnyen megégethet a kicsapó forró gőz.
- Ha a húsokat nem akarod egyenként becsomagolni, akkor a tepsit fedd le alufóliával, majd mikor a hús nagyjából megpuhult, pirítás céljából vedd le az alufóliát. Ilyenkor vigyázz, hogy max. 1 almát karikázz a tepsibe, mivel sok levet tud ereszteni.