Ízletesen elkészíteni a nyulat

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell ízletesen elkészíteni a nyulat?

Nyulhus.jpg

A nyúl a fehér húsok közül az egyik legkevésbé fogyasztott húsféle a magyarok konyhájában. Íze leginkább a baromfiéhoz fogható, kissé édesebb beütéssel. A nyúl azontúl, hogy különleges gasztronómiai fogás, rengeteg tápanyagot és vitamint is tartalmaz. Itt az idő, hogy új ízeket hozz be a konyhádba.

[szerkesztés] Lépések

  1. Ha még nincs szétszedve a nyúl, akkor vágd szét nagyobb darabokra (comb, gerinc, stb.).
  2. Tépj le akkora alufólia-darabokat, amekkorákba egyesével beleférnek majd a húsok.
  3. Az alufóliákra helyezz 1-1 almaszeletet, ami puhítja és édesíti majd, valamint az esetleges vadas ízt magába szívja.
  4. Az almaszeletekre helyezz 1-1 szelet bacont/füstölt (császár)szalonnát.
  5. Az előzőleg megnyúzott, sózott, fokhagymával tűzdelt húsokat fektesd rájuk.
  6. A húsok tetejét rozmaringgal és bazsalikommal ízesítsd, majd a fóliába légmentesen bugyoláld be őket.
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 1 órát süsd a húst.
  8. Pirítás céljából alufólia nélkül visszateheted még a nyuszit kicsit a sütőbe.
  9. Köretként készíts gyümölcsös köretet, például vajas ananászt. Az ananász nem csupán desszertként vagy díszítésként funkcionálhat, hanem ha az ananászkarikákat forró vajon megpirítjuk, akkor köretként a nyúlhús koronája lehet.

[szerkesztés] Tippek

  • Késsel óvatosan szúrj a húsba, hogy a fokhagymagerezdeket bele tudd helyezni, aminek az íze így jobban átjárja majd!
  • Ha nem szereted az ananászt, akkor szeder-, vagy áfonyalekvárral is tálalhatod a finom falatokat.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Alufólia
  • Fűszerek: rozmaring, bazsalikom
  • Alma
  • Bacon/füstölt, húsos szalonna
  • Fokhagyma
  • Nyúl
  • Ananász

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A rozmaring erős fűszer, így csak óvatosan adagold. Elég belőle pár tűlevél 1 nyúlcombra.
  • Amikor kibontod a megsült húsokat az alufóliából, vigyázz, hogy ne hajolj fölé, mert könnyen megégethet a kicsapó forró gőz.
  • Ha a húsokat nem akarod egyenként becsomagolni, akkor a tepsit fedd le alufóliával, majd mikor a hús nagyjából megpuhult, pirítás céljából vedd le az alufóliát. Ilyenkor vigyázz, hogy max. 1 almát karikázz a tepsibe, mivel sok levet tud ereszteni.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk