Vajkaramellát készíteni házilag
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 23., 18:33-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
Hogyan kell vajkaramellát készíteni házilag?
Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet.
Lépések
- Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet! Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc).
- Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia.
- Borítsuk szilikonos sütőpapírral bevont tálcára a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint kockázzuk fel!
Tippek
- A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll egy gömbbé, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben.
- A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk.
- A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát.
- A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat is kivághatunk, kiszaggathatunk.
- A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként.
Amire szükséged lehet
- 0,5 l tej
- 25 dkg kristálycukor
- 4 dkg vaj
Figyelmeztetések
- Vastag falú edényt használjunk, mert abban nem ég le a cukros tej, de még így is figyeljünk oda a folyamatos kevergetésre!