Vajkaramellát készíteni házilag

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell vajkaramellát készíteni házilag?

a kép forrása: www. moksha.hu

Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet.

[szerkesztés] Lépések

  1. Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet! Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc).
  2. Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia.
  3. Borítsuk szilikonos sütőpapírral bevont tálcára a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint egy éles késsel kockázzuk fel!

[szerkesztés] Tippek

  • A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben.
  • A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk.
  • A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát.
  • A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat (pl. háromszög, téglalap) is kivághatunk.
  • A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 0,5 l tej
  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 dkg vaj

5tojás 0.2 liter tejszin

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vastag falú edényt használjunk, mert abban nem ég le a cukros tej, de még így is figyeljünk oda a folyamatos kevergetésre!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya