Diós, mákos bejglit (kelesztés nélkül azonnal készíthető) sütni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 4., 14:41-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell diós, mákos bejglit (kelesztés nélkül azonnal készíthető) sütni?)

Hogyan kell diós, mákos bejglit (kelesztés nélkül azonnal készíthető) sütni?

Dios makos bejgli.jpg

Mert gyorsan elkészíthető, finom, és ebben a mai rohanó világban nem mindegy, hogy mennyi idő alatt készül el a sütink. Én és sokan mások e recept alapján sütjük a bejglit már sok éve.

Lépések

  1. Töltelék elkészítése (Érdemes először ezt elkészíteni, mivel a bejgli tésztája nem igényel kelesztést.):
    • A darált mákhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd tejjel összekavarjuk. (Én nem szoktam főzni.)
    • Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt, de akár birsalmasajttal is ízesíthető.
    • A diós tölteléket is ugyanúgy készítjük el, mint a mákos tölteléket.
    • A töltelék mennyisége a három rúd tésztához van kialakítva. Ha valaki a három rudat szeretné mind a két ízzel elkészíteni, akkor a töltelékek aránya változik, mivel a fent megadott mennyiség három rúdra van kialakítva ízenként. Attól függ, hogy egy ízből egy vagy két rúd készül.
  2. Tészta összeállítása:
    • A tejfölt, a zsírt /nem olvasztva!/, valamint a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
    • Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, kb. 60-80 dkg-ot vesz fel. Azonban ne készítsünk túl kemény tésztát!
    • Az elkészült tésztát három részre osztjuk.
    • Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, a két végét aláhajtjuk.
    • Megszurkáljuk villával az oldalát és a tetejét is, majd tojással megkenjük.
    • Előmelegített sütőben kb. 180 fokon kisütjük.

Tippek

  • Még az ünnepek előtt el lehet készíteni, ugyanis folpackba csomagolva sokáig eláll, több napig friss marad.
  • Én már fagyasztottam is le, és amikor kiolvasztottam, ugyanolyan finom volt.
  • A képen látható két szélső bejglibe kis kockákra vágott birsalmasajtot tettem. Nagyon finom volt vele.

Amire szükséged lehet

  • Tésztához (3 rúd lesz a tésztából):
    • 1 pohár tejföl (2 dl)
    • 1 pohár sertészsír
    • 2 egész tojás
    • 3 evőkanál cukor
    • 1 kávéskanál só
    • 1 csomag élesztő (5 dkg)
    • kb. 60-80 dkg liszt
  • Kenéshez:
    • 1 tojás
  • Mák töltelékhez (3 rúdhoz):
    • 50 dkg mák
    • 40 dkg cukor
    • tej
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • Ízesíteni lehet: reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal.
  • Dió töltelékhez (3 rúdhoz):
    • 50 dkg dió
    • 40 dkg cukor
    • tej
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • Ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákos tölteléket.

Figyelmeztetések

  • Általában az a gond a bejglikkel, hogy könnyen kirepednek. Ezért nem szabad túl szorosra feltekerni a tésztát, mert sülés közben a töltelék egy kicsit megnő, és ha nincs hova nőnie, akkor kireped a tészta!
  • A feltekert tészta oldalát és a tetejét is meg kell szurkálni villával, hogy sütés közben a tésztában keletkezett gőz el tudjon távozni!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Kiss Imréné Magdi pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére (1. helyezett)

Az oldal szerzői

Bya