Diós, mákos bejglit (kelesztés nélkül azonnal készíthető) sütni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 4., 14:39-kor történt szerkesztése után volt. (→Amire szükséged lehet)
Hogyan kell diós, mákos bejglit (kelesztés nélkül azonnal készíthető) sütni?
Mert gyorsan elkészíthető, finom, és ebben a mai rohanó világban nem mindegy, hogy mennyi idő alatt készül el a sütink. Én és sokan mások e recept alapján sütjük a bejglit már sok éve.
Lépések
- Töltelék elkészítése (Érdemes először ezt elkészíteni, mivel a bejgli tésztája nem igényel kelesztést.):
- A darált mákhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd tejjel összekavarjuk. (Én nem szoktam főzni.)
- Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt, de akár birsalmasajttal is ízesíthető.
- A diós tölteléket is ugyanúgy készítjük el, mint a mákos tölteléket.
- A töltelék mennyisége a három rúd tésztához van kialakítva. Ha valaki a három rudat szeretné mind a két ízzel elkészíteni, akkor a töltelékek aránya változik, mivel a fent megadott mennyiség három rúdra van kialakítva ízenként. Attól függ, hogy egy ízből egy vagy két rúd készül.
- Tészta összeállítása:
- A tejfölt, a zsírt /nem olvasztva!/, valamint a tojást a cukorral és a sóval jól összekavarjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
- Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, kb. 60-80 dkg-ot vesz fel. Azonban ne készítsünk túl kemény tésztát!
- Az elkészült tésztát három részre osztjuk.
- Megtöltjük a töltelékkel, és feltekerjük, a két végét aláhajtjuk.
- Megszurkáljuk villával az oldalát és a tetejét is, majd tojással megkenjük.
- Előmelegített sütőben kb. 180 fokon kisütjük.
Tippek
- Még az ünnepek előtt el lehet készíteni, ugyanis folpackba csomagolva sokáig eláll, több napig friss marad.
- Én már fagyasztottam is le, és amikor kiolvasztottam, ugyanolyan finom volt.
- A képen látható két szélső bejglibe kis kockákra vágott birsalmasajtot tettem. Nagyon finom volt vele.
Amire szükséged lehet
- Tésztához (3 rúd lesz a tésztából):
- 1 pohár tejföl (2 dl)
- 1 pohár sertészsír
- 2 egész tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 csomag élesztő (5 dkg)
- kb. 60-80 dkg liszt
- Kenéshez:
- 1 tojás
- Mák töltelékhez (3 rúdhoz):
- 50 dkg mák
- 40 dkg cukor
- tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- Ízesíteni lehet: reszelt citromhéjjal, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, birsalmasajttal.
- Dió töltelékhez (3 rúdhoz):
- 50 dkg dió
- 40 dkg cukor
- tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- Ízesíteni ugyanazokkal lehet mint a mákos tölteléket.
Figyelmeztetések
- Általában az a gond a bejglikkel, hogy könnyen kirepednek. Ezért nem szabad túl szorosra feltekerni a tésztát, mert sülés közben a töltelék egy kicsit megnő, és ha nincs hova nőnie, akkor kireped a tészta!
- A feltekert tészta oldalát és a tetejét is meg kell szurkálni villával, hogy sütés közben a tésztában keletkezett gőz el tudjon távozni!
Kapcsolódó források, hivatkozások
Kiss Imréné Magdi pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére (1. helyezett)