Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Paradicsomot befőzni

3 573 bájt hozzáadva, 2012. augusztus 14., 12:49
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell paradicsomot befőzni? == A paradicsomot befőzhetjük egészben és püréként is. Most néhány receptet ismertetünk, hogy lehessen választani, illetv…”
== Hogyan kell paradicsomot befőzni? ==

A paradicsomot befőzhetjük egészben és püréként is. Most néhány receptet ismertetünk, hogy lehessen választani, illetve újabb receptekkel lehet bővíteni is a cikket.

== Lépések ==

===Az üvegek előkészítése===
# Az üvegeket mossuk tisztára, a tetőket is tisztítsuk meg, rövid ideig forró vízben ki is főzhetjük, hogy minden baci eltávozzon.
# Készítsünk elő celofánt is a tetőkhöz, illetve, ha tetőt nem teszünk az üvegre, akkor befőttesgumit is a celofán lefogatására.
# Mielőtt az üvegbe öntenénk a forró pürét vagy az egész paradicsomot, az üvegeket érdemes hideg vízben feltenni főni és egy kicsit előmelegíteni, hogy ne pattanjon szét.
===A paradicsom előkészítése===
# Érett, de ne túlérett paradicsomokat használjunk, mert az könnyebben megromlik.
# A zöld részeket befőzés előtt vágjuk ki.
# Befőzés előtt alaposan mossuk meg.
===Paradicsompüré reszelős módszerrel===
Ezzel a módszerrel ugyan bent maradnak a magok a pürében, de ez az élvezeti értékéből mit sem von el, ráadásul viszonylag gyorssá teszi a befőzést.
# A paradicsomokat egy reszelő nagyobb lyukú oldalán (mint az almát) reszeljük le egy edénybe. A héj nem fog átmenni a reszelőn, a belseje viszont jó pépes lesz.
# Tegyük a pépet egy nagy lábosba, és forraljuk fel.
# A forrástól számítva még 10 percig lassú tűzön főzzük.
# Még forrón töltsük üvegekbe.
# A tetejére öntsünk fél cm vastagon étolajat, majd csavarjuk rá a tetőt.
===Paradicsompüré áttörős módszerrel===
# A paradicsomokat egészben dobjuk bele a forró vízbe 2-3 percre, amíg meg nem ráncosodik. Egyszerre csak annyit, amit rögtön utána át is tudunk törni.
# Törjük/paszírozzuk át a paradicsomot.
# Az áttört paradicsomot forraljuk át, gyakran kevergessük, majd töltsük az üvegekbe és fedjük le.
* [http://vegavarazs.hu/paradicsomle-befozes Paradicsomlé-befőzés]
===Egész paradicsom ecetben===
# Olyan paradicsomot válasszunk, aminek még jó kemény a húsa.
# Szúrkáljuk meg tűvel.
# 3%-os forró ecetet 3% sóval elkeverünk és ezzel leöntjük az üvegbe tett paradicsomot.
# Ha nem használunk tetőt, csak celofánt, akkor egy késhegynyi szalicilt is tegyünk rá.
===Egész paradicsom vízzel===
# Olyan paradicsomot válasszunk, aminek még jó kemény a húsa.
# A paradicsomokat egy pillanatra dobjuk forró vízbe, majd lyukas kanállal szedjük porcelán tálba, majd tegyük az üvegekbe.
# 1 késhegynyi szalicit főzzünk fel 1 liter vízben, s ha kihűlt, öntsük a paradicsomra.

== Tippek ==

* Ha celofánt használunk, előtte mártsuk langyos vízbe.

== Amire szükséged lehet ==

* befőttes üvegek
* magas nyakú (pl. boros) üvegek (ezek jók a pürének is, ha nincs elég befőttes üveg)
* érett paradicsom
* víz
* olaj
* passzírozó
* reszelő
* villa
* edények
* fakanál a kevergetéshez
* ecet
* sót
* szalicil
* celofán és befőttes gumi

== Figyelmeztetések ==

* A paradicsom befőzését követően az üvegeket bugyoláljuk be jól (pl. rakjuk paplan alá), hogy lassan hűljön le.

== Kapcsolódó videók ==

<youtube>yllF1h37e3I</youtube>

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* Kapitán Mária: Zöldség és gyümölcs házi konzerválása
* [http://vegavarazs.hu/paradicsomle-befozes Paradicsomlé-befőzés]
* [http://users.atw.hu/dinamika/szakacskonyv/befozes-elteves/paradicsom/paradicsom.html
Befőzés, eltevés: Paradicsom]

[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés