935
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell palacsintát sütni? == A palacsinta az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, mely kitűnően alkalmas desszertnek és főételnek egyaránt. Ízlés…”
== Hogyan kell palacsintát sütni? ==
A palacsinta az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, mely kitűnően alkalmas desszertnek és főételnek egyaránt. Ízlés szerint variálhatjuk a töltelék kiválasztásával, attól függően, hogy az édesebb vagy a sósabb ízeket kívánjuk éppen. Ebben a cikkben a palacsinta elkészítésének alaplépéseit állítottuk össze egy édes palacsintatészta esetében.
== Lépések ==
# '''Adjuk hozzá az alapanyagokat!''' Először helyezzük el egy tálba a lisztet, a tojást, a tejet és ízlés szerint a cukrot! Ezt kézi habverő segítségével kezdjük el alaposan eldolgozni! Közben adjuk hozzá az olajat, a sót és a meglévő ásványvizet vagy szódavizet is!
# '''Keverjük csomómentesre!''' A palacsintatészta esetében a legfontosabb, hogy csomómentes tésztát készítsünk. Amennyiben túl sűrűnek találnánk még a tésztát, továbbra is szóda- vagy ásványvízzel hígítsuk! A buborékok segítenek laza tésztát készíteni, ami ezáltal jobban átsül, és finomabb lesz majd.
# '''Pihentessük a tésztát!''' Ha úgy gondoljuk, hogy elkészültünk a tészta kikeverésével, akkor legalább fél órára, de akár egy órára is hagyhatjuk pihenni, sőt akár a hűtőbe is betehetjük ez idő alatt. Azonban ha letelt a pihentetés ideje, utána nagyon alaposan keverjük össze újra a tésztát, nehogy a sűrűbb részek leüljenek az aljára, a teteje pedig túl híg legyen!
# '''Próbasütés - Ne legyen se túl híg, se túl sűrű!''' A tészta akkor tökéletes, ha se nem túl híg, se nem túl sűrű. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk állapítani a biztonság esetére süssünk ki először egy tésztát, melyen már látni fogjuk a serpenyőben, hogy kellően átsül-e esetleg könnyen elszakad! Kóstoljuk is meg a kisült példányt, és ha esetleg valami nem tökéletes benne, akkor azt még finomítsuk a kikevert masszán!
# '''Készítsük elő a serpenyőket a sütéshez!''' Tegyünk egy jó adag zsíradékot a serpenyőbe, és forrósítsuk fel! A forró olajat vagy zsírt mozgatással jól oszlassuk el a serpenyőben, úgy hogy az oldalát is mindenhol kenjük be! Egy keveset hagyjunk a serpenyőben a maradék forró zsírt pedig öntsük ki a serpenyőből egy kis lábasba, mert erre még szükségünk lesz!
#''' Kezdjünk hozzá a kisütéshez!''' Egy merőkanál segítségével tegyük bele a tésztát a serpenyőbe, és döntsük meg úgy, hogy a beleöntött tésztából a serpenyő minden részébe egyenletesen jusson! Mindezt nagyon gyorsan kell csinálnunk, mert a tészta hamar megdermed, és ha nem egyenletesen oszlatjuk el a serpenyőben, akkor nem egyszerre fognak átsülni a különböző részei.
# '''Fordítsuk meg!''' Amikor már eléggé megsül a tészta, de még nem kozmál oda, akkor kezdjük el egy, a félretett zsírba belemártott, tompa hegyű késsel vagy lapáttal megemelni, hogy lássuk, hogy áll az alja! Majd ha kész egy mozdulattal fordítsuk meg a serpenyőben! A bátrabbak és a profibbak feldobással is megfordíthatják!
# '''Öntsük ki a sütőből!''' Ha a másik oldala is kellően megsült már, akkor egy gyors és laza mozdulattal csúsztassuk ki a serpenyőből a kész palacsintát!
# '''Adjuk hozzá a tölteléket!''' Kedvünk szerint ízesítsük a palacsintát, majd ízlés szerint hajtsuk vagy tekerjük össze a megfelelő formába!
== Tippek ==
* Ha nagyobb adagot készítesz, mondjuk 45-50 darab körüli mennyiséget, akkor jobban megéri egyszerre két serpenyőben is sütni, különben nagyon sokáig tarthat, míg elkészülsz vele!
* Érdemes teflon serpenyőbe sütni a palacsintát, így kisebb az esélye, hogy leragad a tészta.
* Mindig alacsony lángon süssük a tésztát, mert a benne lévő tej miatt könnyen letapadhat!
* A tompa hegyű kést vagy a kanalat időnként mártsuk bele a meleg zsíradékba, így kisebb az esélye hogy forgatás közben szétszakítjuk a tésztát!
== Amire szükséged lehet ==
* 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg)
* 2 tojás
* 3 dl tej
* 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
* 1 csipet só
* 3/4 dl olaj
* porcukor vagy kristálycukor ízlés szerint
* teflon serpenyő
* keverős tál
* forgató lapát vagy tompa hegyű kés
== Figyelmeztetések ==
* Minden új adag tészta kimerése előtt kicsit keverd fel a tésztát, mert könnyen megeshet, hogy a sűrűbb része leszáll az aljára, így a tetejéből mert tészták túl vékonyak lesznek, az alján maradtból pedig túl vastag palacsinta készül majd!
* A palacsintatészta nagyon könnyen leragadhat, ezért folyamatosan ott kell állni mellette, és amint lehet megemelni a serpenyő aljából, utána pedig folyamatos mozgatással próbáljuk elkerülni, hogy nehogy odakozmáljon a tészta!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://sutes-fozes-receptek.hupont.hu/6/palacsinta-recept Palacsinta recept]
* [http://www.mindmegette.hu/a-legjobb-palacsintateszta.recept Legjobb palacsinta]
[[Kategória:Étel-ital]]
A palacsinta az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, mely kitűnően alkalmas desszertnek és főételnek egyaránt. Ízlés szerint variálhatjuk a töltelék kiválasztásával, attól függően, hogy az édesebb vagy a sósabb ízeket kívánjuk éppen. Ebben a cikkben a palacsinta elkészítésének alaplépéseit állítottuk össze egy édes palacsintatészta esetében.
== Lépések ==
# '''Adjuk hozzá az alapanyagokat!''' Először helyezzük el egy tálba a lisztet, a tojást, a tejet és ízlés szerint a cukrot! Ezt kézi habverő segítségével kezdjük el alaposan eldolgozni! Közben adjuk hozzá az olajat, a sót és a meglévő ásványvizet vagy szódavizet is!
# '''Keverjük csomómentesre!''' A palacsintatészta esetében a legfontosabb, hogy csomómentes tésztát készítsünk. Amennyiben túl sűrűnek találnánk még a tésztát, továbbra is szóda- vagy ásványvízzel hígítsuk! A buborékok segítenek laza tésztát készíteni, ami ezáltal jobban átsül, és finomabb lesz majd.
# '''Pihentessük a tésztát!''' Ha úgy gondoljuk, hogy elkészültünk a tészta kikeverésével, akkor legalább fél órára, de akár egy órára is hagyhatjuk pihenni, sőt akár a hűtőbe is betehetjük ez idő alatt. Azonban ha letelt a pihentetés ideje, utána nagyon alaposan keverjük össze újra a tésztát, nehogy a sűrűbb részek leüljenek az aljára, a teteje pedig túl híg legyen!
# '''Próbasütés - Ne legyen se túl híg, se túl sűrű!''' A tészta akkor tökéletes, ha se nem túl híg, se nem túl sűrű. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk állapítani a biztonság esetére süssünk ki először egy tésztát, melyen már látni fogjuk a serpenyőben, hogy kellően átsül-e esetleg könnyen elszakad! Kóstoljuk is meg a kisült példányt, és ha esetleg valami nem tökéletes benne, akkor azt még finomítsuk a kikevert masszán!
# '''Készítsük elő a serpenyőket a sütéshez!''' Tegyünk egy jó adag zsíradékot a serpenyőbe, és forrósítsuk fel! A forró olajat vagy zsírt mozgatással jól oszlassuk el a serpenyőben, úgy hogy az oldalát is mindenhol kenjük be! Egy keveset hagyjunk a serpenyőben a maradék forró zsírt pedig öntsük ki a serpenyőből egy kis lábasba, mert erre még szükségünk lesz!
#''' Kezdjünk hozzá a kisütéshez!''' Egy merőkanál segítségével tegyük bele a tésztát a serpenyőbe, és döntsük meg úgy, hogy a beleöntött tésztából a serpenyő minden részébe egyenletesen jusson! Mindezt nagyon gyorsan kell csinálnunk, mert a tészta hamar megdermed, és ha nem egyenletesen oszlatjuk el a serpenyőben, akkor nem egyszerre fognak átsülni a különböző részei.
# '''Fordítsuk meg!''' Amikor már eléggé megsül a tészta, de még nem kozmál oda, akkor kezdjük el egy, a félretett zsírba belemártott, tompa hegyű késsel vagy lapáttal megemelni, hogy lássuk, hogy áll az alja! Majd ha kész egy mozdulattal fordítsuk meg a serpenyőben! A bátrabbak és a profibbak feldobással is megfordíthatják!
# '''Öntsük ki a sütőből!''' Ha a másik oldala is kellően megsült már, akkor egy gyors és laza mozdulattal csúsztassuk ki a serpenyőből a kész palacsintát!
# '''Adjuk hozzá a tölteléket!''' Kedvünk szerint ízesítsük a palacsintát, majd ízlés szerint hajtsuk vagy tekerjük össze a megfelelő formába!
== Tippek ==
* Ha nagyobb adagot készítesz, mondjuk 45-50 darab körüli mennyiséget, akkor jobban megéri egyszerre két serpenyőben is sütni, különben nagyon sokáig tarthat, míg elkészülsz vele!
* Érdemes teflon serpenyőbe sütni a palacsintát, így kisebb az esélye, hogy leragad a tészta.
* Mindig alacsony lángon süssük a tésztát, mert a benne lévő tej miatt könnyen letapadhat!
* A tompa hegyű kést vagy a kanalat időnként mártsuk bele a meleg zsíradékba, így kisebb az esélye hogy forgatás közben szétszakítjuk a tésztát!
== Amire szükséged lehet ==
* 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg)
* 2 tojás
* 3 dl tej
* 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
* 1 csipet só
* 3/4 dl olaj
* porcukor vagy kristálycukor ízlés szerint
* teflon serpenyő
* keverős tál
* forgató lapát vagy tompa hegyű kés
== Figyelmeztetések ==
* Minden új adag tészta kimerése előtt kicsit keverd fel a tésztát, mert könnyen megeshet, hogy a sűrűbb része leszáll az aljára, így a tetejéből mert tészták túl vékonyak lesznek, az alján maradtból pedig túl vastag palacsinta készül majd!
* A palacsintatészta nagyon könnyen leragadhat, ezért folyamatosan ott kell állni mellette, és amint lehet megemelni a serpenyő aljából, utána pedig folyamatos mozgatással próbáljuk elkerülni, hogy nehogy odakozmáljon a tészta!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://sutes-fozes-receptek.hupont.hu/6/palacsinta-recept Palacsinta recept]
* [http://www.mindmegette.hu/a-legjobb-palacsintateszta.recept Legjobb palacsinta]
[[Kategória:Étel-ital]]