Palacsintát sütni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell palacsintát sütni?

Palacsinta.jpg

A palacsinta az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, mely kitűnően alkalmas desszertnek és főételnek egyaránt. Ízlés szerint variálhatjuk a töltelék kiválasztásával, attól függően, hogy az édesebb vagy a sósabb ízeket kívánjuk éppen. Ebben a cikkben a palacsinta elkészítésének alaplépéseit állítottuk össze egy édes palacsintatészta esetében.

[szerkesztés] Lépések

 1. Adjuk hozzá az alapanyagokat! Először helyezzük el egy tálba a lisztet, a tojást, a tejet és ízlés szerint a cukrot! Ezt kézi habverő segítségével kezdjük el alaposan eldolgozni! Közben adjuk hozzá az olajat, a sót és a meglévő ásványvizet vagy szódavizet is!
 2. Keverjük csomómentesre! A palacsintatészta esetében a legfontosabb, hogy csomómentes tésztát készítsünk. Amennyiben túl sűrűnek találnánk még a tésztát, továbbra is szóda- vagy ásványvízzel hígítsuk! A buborékok segítenek laza tésztát készíteni, ami ezáltal jobban átsül, és finomabb lesz majd.
 3. Pihentessük a tésztát! Ha úgy gondoljuk, hogy elkészültünk a tészta kikeverésével, akkor legalább fél órára, de akár egy órára is hagyhatjuk pihenni, sőt akár a hűtőbe is betehetjük ez idő alatt. Azonban ha letelt a pihentetés ideje, utána nagyon alaposan keverjük össze újra a tésztát, nehogy a sűrűbb részek leüljenek az aljára, a teteje pedig túl híg legyen!
 4. Próbasütés - Ne legyen se túl híg, se túl sűrű! A tészta akkor tökéletes, ha se nem túl híg, se nem túl sűrű. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk állapítani a biztonság esetére süssünk ki először egy tésztát, melyen már látni fogjuk a serpenyőben, hogy kellően átsül-e esetleg könnyen elszakad! Kóstoljuk is meg a kisült példányt, és ha esetleg valami nem tökéletes benne, akkor azt még finomítsuk a kikevert masszán!
 5. Készítsük elő a serpenyőket a sütéshez! Tegyünk egy jó adag zsíradékot a serpenyőbe, és forrósítsuk fel! A forró olajat vagy zsírt mozgatással jól oszlassuk el a serpenyőben, úgy hogy az oldalát is mindenhol kenjük be! Egy keveset hagyjunk a serpenyőben a maradék forró zsírt pedig öntsük ki a serpenyőből egy kis lábasba, mert erre még szükségünk lesz!
 6. Kezdjünk hozzá a kisütéshez! Egy merőkanál segítségével tegyük bele a tésztát a serpenyőbe, és döntsük meg úgy, hogy a beleöntött tésztából a serpenyő minden részébe egyenletesen jusson! Mindezt nagyon gyorsan kell csinálnunk, mert a tészta hamar megdermed, és ha nem egyenletesen oszlatjuk el a serpenyőben, akkor nem egyszerre fognak átsülni a különböző részei.
 7. Fordítsuk meg! Amikor már eléggé megsül a tészta, de még nem kozmál oda, akkor kezdjük el egy, a félretett zsírba belemártott, tompa hegyű késsel vagy lapáttal megemelni, hogy lássuk, hogy áll az alja! Majd ha kész egy mozdulattal fordítsuk meg a serpenyőben! A bátrabbak és a profibbak feldobással is megfordíthatják!
 8. Öntsük ki a sütőből! Ha a másik oldala is kellően megsült már, akkor egy gyors és laza mozdulattal csúsztassuk ki a serpenyőből a kész palacsintát!
 9. Adjuk hozzá a tölteléket! Kedvünk szerint ízesítsük a palacsintát, majd ízlés szerint hajtsuk vagy tekerjük össze a megfelelő formába!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nagyobb adagot készítesz, mondjuk 45-50 darab körüli mennyiséget, akkor jobban megéri egyszerre két serpenyőben is sütni, különben nagyon sokáig tarthat, míg elkészülsz vele!
 • Érdemes teflon serpenyőbe sütni a palacsintát, így kisebb az esélye, hogy leragad a tészta.
 • Mindig alacsony lángon süssük a tésztát, mert a benne lévő tej miatt könnyen letapadhat!
 • A tompa hegyű kést vagy a kanalat időnként mártsuk bele a meleg zsíradékba, így kisebb az esélye hogy forgatás közben szétszakítjuk a tésztát!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg)
 • 2 tojás
 • 3 dl tej
 • 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
 • 1 csipet só
 • 3/4 dl olaj
 • porcukor vagy kristálycukor ízlés szerint
 • teflon serpenyő
 • keverős tál
 • forgató lapát vagy tompa hegyű kés

[szerkesztés] Kapcsolódó videó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Minden új adag tészta kimerése előtt kicsit keverd fel a tésztát, mert könnyen megeshet, hogy a sűrűbb része leszáll az aljára, így a tetejéből mert tészták túl vékonyak lesznek, az alján maradtból pedig túl vastag palacsinta készül majd!
 • A palacsintatészta nagyon könnyen leragadhat, ezért folyamatosan ott kell állni mellette, és amint lehet megemelni a serpenyő aljából, utána pedig folyamatos mozgatással próbáljuk elkerülni, hogy nehogy odakozmáljon a tészta!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bgyorfi, Bianka, Hogyankell