Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A leveseket, főzelékeket sűríteni

2 892 bájt hozzáadva, 2012. február 13., 16:41
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a leveseket, főzelékeket sűríteni? == Klasszikusan rántással, habarással sűrítjük a leveseket és főzelékeket, ebben a cikkben azonban olyan al…”
== Hogyan kell a leveseket, főzelékeket sűríteni? ==

Klasszikusan rántással, habarással sűrítjük a leveseket és főzelékeket, ebben a cikkben azonban olyan alternatívákat is bemutatunk, melyek hozzásegítenek ahhoz, hogy az étel ízét még jobban hangsúlyozzuk.

== Lépések ==

=== Rántás ===
# '''Palacsintasütőben olvasszunk meg némi zsiradékot.''' A legjobb a disznó- és a libazsír, csak akkor használjunk olajt, ha ezek nem állnak rendelkezésünkre.
# '''Ha megolvadt, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergessük addig, amíg zsemleszínű nem lesz.''' 4 ek zsiradékhoz nagyjából 3 ek lisztet használjunk.
# '''Adhatunk hozzá egy ek őrölt pirospaprikát is, de ezzel már ne pirítsuk.'''
=== Tejfölös habarás ===
#''' 1 dl tejfölt és 2 evőkanál lisztet keverjünk simára.'''
# '''Merjünk hozzá a sűríteni kívánt levesből, keverjük el újra, és így keverjük aztán bele a levesbe.'''
=== Sűrítés rizzsel ===
# '''1 liter vízben főzzünk puhára 10 dkg rizst.'''
# '''Turmixoljuk le, és így adjuk a sűríteni kívánt ételhez.''' Mivel nincs íze, így jól kijön az étel eredeti íze.
=== Egyéb sűrítési lehetőségek ===
# Levest saját alapanyaga: turmixoljuk össze egy részét, vagy akár krémlevesnek az egészet.
# Burgonya megfőzve, turmixolva
# Héj nélküli főtt fehérbabpüré
# Vaj
=== Néhány leves és főzelék sűrítése ===
# Zellerleves: önmagát besűríti, turmixoljuk össze.
# Sütőtökkrémleves: minimális tejszínnel és vajjal turmixoljuk össze, ne legyen sűrű.
# Gyümölcsleves: turmixoljuk magát a gyümölcsöt.
# Finomfőzelék: valamelyik összetevőjéből alaplével turmixoljunk a sűrítéshez.
# Babfőzelék: két kanál babot turmixoljunk össze tejföllel.

== Tippek ==

* Nem sűrítünk krémlevest liszttel, hiszen a jó krémleves úgy folyik, mint a langyos tejszín, nem cuppan rá a kanálra az összeragadt liszttől. Tejjel felesleges sűríteni és tejszínnel is, mert lebutítják az ízeket, eltakarják a krémleves valódiságát. 6 l leveshez max. 1 dl tejszín adható.
* Gyönyörű lesz a krémlevesünk, ha vajjal sűrítünk, ez fényt ad, és nem nyomja el az ízeket.

== Amire szükséged lehet ==

* a fenti hozzávalók a sűrítésnek megfelelően

== Figyelmeztetések ==

* Sűrítésnél a tejszín édessé teszi a zöldséget, a rántás agyoncsapja az ízeket, a liszt pedig mindent elnyom.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://szilvaszemmel.blogspot.com/2010/11/fozz-fozeleket.html Szilva szemmel gasztroblog: Főzz főzeléket]
* [http://szilvaszemmel.blogspot.com/2010/11/levesek-alaplevek.html Szilva szemmel gasztroblog: Levesek, alaplevek]
* [http://konyhaikezdetek.blogspot.com/2008/11/rnts.html Habarás, rántás]



* [http://www.hogyankell.hu Hogyan kell?]

[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés