A leveseket, főzelékeket sűríteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell a leveseket, főzelékeket sűríteni?
Klasszikusan rántással, habarással sűrítjük a leveseket és főzelékeket, ebben a cikkben azonban olyan alternatívákat is bemutatunk, melyek hozzásegítenek ahhoz, hogy az étel ízét még jobban hangsúlyozzuk.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Rántás
- Palacsintasütőben olvasszunk meg némi zsiradékot. A legjobb a disznó- és a libazsír, csak akkor használjunk olajt, ha ezek nem állnak rendelkezésünkre.
- Ha megolvadt, adjuk hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergessük addig, amíg zsemleszínű nem lesz. 4 ek zsiradékhoz nagyjából 3 ek lisztet használjunk.
- Adhatunk hozzá egy ek őrölt pirospaprikát is, de ezzel már ne pirítsuk.
[szerkesztés] Tejfölös habarás
- 1 dl tejfölt és 2 evőkanál lisztet keverjünk simára.
- Merjünk hozzá a sűríteni kívánt levesből, keverjük el újra, és így keverjük aztán bele a levesbe.
[szerkesztés] Sűrítés rizzsel
- 1 liter vízben főzzünk puhára 10 dkg rizst.
- Turmixoljuk le, és így adjuk a sűríteni kívánt ételhez. Mivel nincs íze, így jól kijön az étel eredeti íze.
[szerkesztés] Egyéb sűrítési lehetőségek
- Levest saját alapanyaga: turmixoljuk össze egy részét, vagy akár krémlevesnek az egészet.
- Burgonya megfőzve, turmixolva
- Héj nélküli főtt fehérbabpüré
- Vaj
[szerkesztés] Néhány leves és főzelék sűrítése
- Zellerleves: önmagát besűríti, turmixoljuk össze.
- Sütőtökkrémleves: minimális tejszínnel és vajjal turmixoljuk össze, ne legyen sűrű.
- Gyümölcsleves: turmixoljuk magát a gyümölcsöt.
- Finomfőzelék: valamelyik összetevőjéből alaplével turmixoljunk a sűrítéshez.
- Babfőzelék: két kanál babot turmixoljunk össze tejföllel.
[szerkesztés] Tippek
- Nem sűrítünk krémlevest liszttel, hiszen a jó krémleves úgy folyik, mint a langyos tejszín, nem cuppan rá a kanálra az összeragadt liszttől. Tejjel felesleges sűríteni és tejszínnel is, mert lebutítják az ízeket, eltakarják a krémleves valódiságát. 6 l leveshez max. 1 dl tejszín adható.
- Gyönyörű lesz a krémlevesünk, ha vajjal sűrítünk, ez fényt ad, és nem nyomja el az ízeket.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- a fenti hozzávalók a sűrítésnek megfelelően
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Sűrítésnél a tejszín édessé teszi a zöldséget, a rántás agyoncsapja az ízeket, a liszt pedig mindent elnyom.