1 100
szerkesztés
Módosítások
→Lépések
# Ha a tészta kész, az átmelegített gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel, majd a tésztát óvatosan ráemeljük. Sodrófa helyett a tenyerünkkel, óvatosan nyújtsuk ki húzó, lapító, simogató mozdulatokkal, míg hüvelykujj vastagságú lesz (így nem megy ki belőle a levegő).
# Kb. 5 cm átmérőjű (vagy kisebb) formával szaggassuk ki a fánkokat, és úgy helyezzük el a gyúródeszkán, hogy közöttük még egyszer akkora (5 cm-es) hely maradjon. A tésztából megmaradó darabokat hozzáadott liszt nélkül gyúrjuk össze. Ha kész vagyunk, a fánkok tetejét egy kevés olajba mártott kenőtollal kenjük át, majd pihentessük még 30-35 percig.
# Ha a fánkok magasra és könnyűre keltek, kisüthetjük őket. Ehhez egy vastag falú edényt töltsünk meg annyi olajjal, hogy 3-4 ujjnyi vastagon álljon benne, majd melegítsük. Az olaj nem lehet se túl hideg, se túl forró! Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha egy kis tésztadarabkát beledobva gyöngyözni kezd, de nem sistereg – a tészta pedig dagadni kezd megdagad és feljön az olaj tetejére.
# A fánkokat úgy helyezzük a meleg olajba, hogy az addig a gyúródeszkán fekvő, alsó fele legyen felfelé. Ha az olaj hőmérséklete megfelelő, a tészta tovább kel és a teteje is szépen megdagad. Több fánkot is süthetünk egyszerre, de mindig csak annyit tegyünk az olajba, hogy maradjon hely a megdagadó tésztának!
# Miután a fánkot az olajba tettük, fedjük le az edényt és így süssük 4-5 percig. Ezután egy lapáttal fordítsuk meg a fánkokat, és ezután már fedő nélkül süssük, amíg a másik oldala is megpirul, középen pedig szép „szalagos” lesz.