1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
apró változtatás
# Ha a fánkok magasra és könnyűre keltek, kisüthetjük őket. Ehhez egy vastag falú edényt töltsünk meg annyi olajjal, hogy 3-4 ujjnyi vastagon álljon benne, majd melegítsük. Az olaj nem lehet se túl hideg, se túl forró! Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha egy kis tésztadarabkát beledobva gyöngyözni kezd, de nem sistereg – a tészta pedig megdagad és feljön az olaj tetejére.
# A fánkokat úgy helyezzük a meleg olajba, hogy az addig a gyúródeszkán fekvő, alsó fele legyen felfelé. Ha az olaj hőmérséklete megfelelő, a tészta tovább kel és a teteje is szépen megdagad. Több fánkot is süthetünk egyszerre, de mindig csak annyit tegyünk az olajba, hogy maradjon hely a megdagadó tésztának!
# Miután a fánkot az olajba tettük, fedjük le az edényt és így süssük 3-4-5 percig. Ezután egy lapáttal fordítsuk meg a fánkokat, és ezután már fedő nélkül süssük, amíg a másik oldala is megpirul, középen pedig szép „szalagos” lesz.
# A kész fánkokat szedjük egy papírtörlővel bélelt tálba, hogy felitassuk róluk az olajat, majd hintsük meg vaníliás cukorral kevert porcukorral, és még forrón tálaljuk. Esetleg melegített, rummal kevert lekvárt is kínálhatunk hozzá.
** 50 dkg liszt
** 5 tojássárgája
** 3 dgk dkg élesztő
** 3-3,5 dl tej
** 6 dkg vaj vagy margarin