1 100
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
# Középen általában egy lapos tányér vagy az úgynevezett ültetőtányér található (erre helyezik később azokat a tálakat, amelyekben felszolgálják a fogásokat, pl. a levesestányért). Ezt úgy kell az asztalra helyezni, hogy minden vendégnek elegendő helye legyen (legalább 50-60 cm legyen közöttük). Ha van a tányéron minta, embléma, akkor az felülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
# A tányértól '''balra a villák, jobbra a kések, és (a kések után) a kanalak találhatók'''. A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig '''a legelőször használt evőeszköz van kívül''', így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak, majd ha az oldalsó evőeszközök elfogytak, a felsőket veszik igénybe.
## A fentieknek megfelelően közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést.
## Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy kaviárkés.