Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Cikkek:Mit tehetünk az epe és a máj védelmének érdekében

3 549 bájt hozzáadva, 2023. november 20., 10:29
Új oldal, tartalma: „ =='''Mit tehetünk az epe és a máj védelmének érdekében?'''== A máj egy olyan szervünk, amelynek központi szerepe van a méregtelenítésben és az anyagcser…”

=='''Mit tehetünk az epe és a máj védelmének érdekében?'''==

A máj egy olyan szervünk, amelynek központi szerepe van a méregtelenítésben és az anyagcsere-folyamatokban, valamint emésztőnedvünket, az epét is a máj választja ki. A máj sérülése vagy betegségei nagyon komoly hatással lehetnek az egészségünkre. Mivel a májnak jelentős a szerepe ezek mellett a vérképzésben is, ezért nagyon fontos odafigyelnünk az egyensúly fenntartására.

Ha felbomlanak a máj funkciói és folyamatai, akkor leggyakrabban epekő vagy májgyulladás alakulhat ki. A [https://patikatt.hu/termekkategoria/taplalkozas-emesztes/emesztorendszer-fogyokura-probiotikum/teltsegerzet-maj-epe/ Patikatt.hu a máj és epe] védelmének és egészségének érdekében számtalan terméket forgalmaz. Mindenképpen szükséges odafigyelni a táplálkozásra is, de a táplálékkiegészítők alkalmazása is segíthet fenntartani az egészséges állapotot.

Hogyan tudjuk túlterhelni ezeket a szerveinket? Milyen módjai vannak a máj és az epe megkímélésének? Mit tehetünk az életmódváltáson túl? Ezekről lesz szó következő írásunkban.

==='''Gyakran előforduló májkárosító tényezők'''===

A túlzott alkoholfogyasztás jut mindenkinek először eszébe, ha a máj betegségeiről van szó. Ám nem ez az egyetlen ok, ami szerepet játszhat a májkárosodásban. Különböző gyógyszerek is ronthatják a máj állapotát, mint például az antibiotikumok vagy a fogamzásgátlók.

Az élelmiszerekben előforduló adalékanyagok, a tartósítók, színezékek, valamint a vegyszerek is okozhatnak májbetegséget. Ez utóbbiak nemcsak a növényvédő szerekben, hanem nagyon sok kozmetikumban is fellelhetők.

A hepatitis vírusok is ronthatják a máj állapotát, de lényeges odafigyelni a táplálkozásunkra is. A túl zsíros ételek, a túlzottan erős fűszerek, a finomított szénhidrátok és a vízben nem oldódó rostok mind-mind a probléma forrásai lehetnek.

==='''Hogyan kíméljük az epét és a májat?'''===

Az egészséges étrend sokat javíthat a máj állapotán, de hogy is néz ki ez? Mi az, amit kerüljünk, vagy csökkentsük minimálisra a bevitelt?

- Alkohol, szénsavas üdítők.

- Zsírt csak könnyen emészthető, esszenciális zsírsavak formájában vegyünk magunkhoz.

- Erős fűszerek helyett friss, szárított zöldségeket használjunk.

- Nehezen emészthető ételeket kerüljük, az éretlen gyümölcsöket és a száraz hüvelyeseket is beleértve.

==='''Mire figyeljünk?'''===

- A megfelelő vitaminbevitelre.

- A kéntartalmú aminosavak elősegítik a máj regenerálódását, mint pl. a köles, a sovány túró vagy a tojásfehérje.

- Figyeljünk oda az étkezés gyakoriságára és az adagokra! Inkább többször kevesebbet!

==='''Mit tehetünk még?'''===

Alkalmazzunk zsírszegény sütési módokat, mint az alufóliában, sütőzacskóban vagy a forró levegős fritőzben való sütés. A hagyományos sűrítés helyett csináljunk száraz rántást vagy joghurtos, illetve kefíres habarást.

Ha mégis valamilyen okból fokozott terhelésnek van kitéve a májunk, érdemes májvédő készítményeket is alkalmazni. Ezek többnyire gyógynövénykivonatokból készülnek, amelyek a májsejtek regenerálódását, a szabadgyökök semlegesítését segíthetik elő. Emellett megakadályozhatják a méreganyagok bejutását a májsejtbe. A készítmények alkalmazási utasításait mindig tartsuk be!
1 953
szerkesztés