Cikkek:Mit tehetünk az epe és a máj védelmének érdekében

Innen: Hogyankell.hu

Mit tehetünk az epe és a máj védelmének érdekében?

Httpspatikatt.hu - 2023 november - Cikk4.jpg

A máj egy olyan szervünk, amelynek központi szerepe van a méregtelenítésben és az anyagcsere-folyamatokban, valamint emésztőnedvünket, az epét is a máj választja ki. A máj sérülése vagy betegségei nagyon komoly hatással lehetnek az egészségünkre. Mivel a májnak jelentős a szerepe ezek mellett a vérképzésben is, ezért nagyon fontos odafigyelnünk az egyensúly fenntartására.

Ha felbomlanak a máj funkciói és folyamatai, akkor leggyakrabban epekő vagy májgyulladás alakulhat ki. A Patikatt.hu a máj és epe védelmének és egészségének érdekében számtalan terméket forgalmaz. Mindenképpen szükséges odafigyelni a táplálkozásra is, de a táplálékkiegészítők alkalmazása is segíthet fenntartani az egészséges állapotot.

Hogyan tudjuk túlterhelni ezeket a szerveinket? Milyen módjai vannak a máj és az epe megkímélésének? Mit tehetünk az életmódváltáson túl? Ezekről lesz szó következő írásunkban.

Gyakran előforduló májkárosító tényezők

A túlzott alkoholfogyasztás jut mindenkinek először eszébe, ha a máj betegségeiről van szó. Ám nem ez az egyetlen ok, ami szerepet játszhat a májkárosodásban. Különböző gyógyszerek is ronthatják a máj állapotát, mint például az antibiotikumok vagy a fogamzásgátlók.

Az élelmiszerekben előforduló adalékanyagok, a tartósítók, színezékek, valamint a vegyszerek is okozhatnak májbetegséget. Ez utóbbiak nemcsak a növényvédő szerekben, hanem nagyon sok kozmetikumban is fellelhetők.

A hepatitis vírusok is ronthatják a máj állapotát, de lényeges odafigyelni a táplálkozásunkra is. A túl zsíros ételek, a túlzottan erős fűszerek, a finomított szénhidrátok és a vízben nem oldódó rostok mind-mind a probléma forrásai lehetnek.

Hogyan kíméljük az epét és a májat?

Az egészséges étrend sokat javíthat a máj állapotán, de hogy is néz ki ez? Mi az, amit kerüljünk, vagy csökkentsük minimálisra a bevitelt?

- Alkohol, szénsavas üdítők.

- Zsírt csak könnyen emészthető, esszenciális zsírsavak formájában vegyünk magunkhoz.

- Erős fűszerek helyett friss, szárított zöldségeket használjunk.

- Nehezen emészthető ételeket kerüljük, az éretlen gyümölcsöket és a száraz hüvelyeseket is beleértve.

Mire figyeljünk?

- A megfelelő vitaminbevitelre.

- A kéntartalmú aminosavak elősegítik a máj regenerálódását, mint pl. a köles, a sovány túró vagy a tojásfehérje.

- Figyeljünk oda az étkezés gyakoriságára és az adagokra! Inkább többször kevesebbet!

Mit tehetünk még?

Alkalmazzunk zsírszegény sütési módokat, mint az alufóliában, sütőzacskóban vagy a forró levegős fritőzben való sütés. A hagyományos sűrítés helyett csináljunk száraz rántást vagy joghurtos, illetve kefíres habarást.

Ha mégis valamilyen okból fokozott terhelésnek van kitéve a májunk, érdemes májvédő készítményeket is alkalmazni. Ezek többnyire gyógynövénykivonatokból készülnek, amelyek a májsejtek regenerálódását, a szabadgyökök semlegesítését segíthetik elő. Emellett megakadályozhatják a méreganyagok bejutását a májsejtbe. A készítmények alkalmazási utasításait mindig tartsuk be!