303
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bodzás szamócadzsemet főzni? == right|250px A szamócalekvár már önmagában is nagyon finom, de ha párosítjuk egy kis bodzav…”
== Hogyan kell bodzás szamócadzsemet főzni? ==
[[Fájl:Jammm.jpg|right|250px]] A szamócalekvár már önmagában is nagyon finom, de ha párosítjuk egy kis bodzavirággal, akkor még ízletesebb lesz az eredmény. '''Csupán néhány lépéssel kell megtoldanod a hagyományos szamócadzsem befőzését, hogy a bodzás íz megjelenjen a földieperé mellett.'''
== Lépések ==
# '''Szerezd be a hozzávalókat''': dzsemfix, földieper, bodzavirág, cukor vagy édesítőszer
# '''Mosd meg az epret és csumázd le.'''
# '''Készítsd el a lekvárt:'''
#* Tedd fel egy nagy lábosba melegedni az epret. Ha kissé már megpuhult az eper, akkor egy krumplitörő segítségével kicsit nyomkodd össze a gyümölcsöket. Így gyorsan és egyszerűen lesz gyümölcsdarabos a végeredmény.
#* A cukrot és a bodzavirág tányérokat ezt követően tedd bele, majd kevergesd folyamatosan. A bodzavirágzatot úgy tedd bele, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba. Akár előzetesen le is csipegetheted a kis virágokat a tányérokról. A dzsemben lévő bodzavirág jól mutat az üvegekben és finom is.
#* Ha felforrt a lábos tartalma, akkor öntsd hozzá a cukrot vagy édesítőszert, néhány csepp citromlevet, valamint a dzsemfixet. Forrástól számítva néhány percig még hagyd közepes lángon, közben kevergesd.
#* Egy villa segítségével emeld ki a forró dzsemből a bodzavirág tányérokat (amennyiben tányérostól tetted bele). Szárrész ne maradjon benne.
# '''Még forrón kanalazd üvegekbe:'''
#* Amint rácsavartad a tetejüket, fordítsd néhány percig a feje tetejükre őket.
#* Kihűlve feliratozd, majd mehetnek a kamrába.
== Tippek ==
* Bodzavirág gyűjtésekor a virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípd le a növényről.
* Ha van otthon bodzaszörpöd, akkor azzal helyettesíteni tudod az élő bodzavirágot. Néhány evőkanállal már eléred, hogy bodzás ízű legyen a szamócadzsemed.
== Amire szükséged lehet ==
* 1 adaghoz 3:1 dzsemfix, 1,25 kg földieper, legalább 4 bodzavirág tányér, 350 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, pár csepp citromlé
* krumplitörő
* kis üvegek
== Figyelmeztetések ==
* Ha szeretnéd kipróbálni a bodzás szamócalekvárt, akkor mindenképp az eperszezon elején kell túlesned a befőzésen, mivel a bodza május végén – június elején virágzik.
* A bodzavirágot csak tiszta helyről szedj, autóúttól messzebb.
* A fekete bodza zöld szárrészei nagy mennyiségben enyhén mérgezőek lehetnek. Ezért kerüljük az ételbe kerülését.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.mindmegette.hu/eperdzsem.recept/ Hogyan kell bodzás eperdzsemet készíteni]
* [http://erdokostolo.blogspot.com/2012/05/bodzaviragos-szamocadzsem.html Hogyan kell bodzavirágos eperdzsemet főzni]
*[https://napidoktor.hu/termeszetesen/a-szorpon-tul-tippek-a-bodzavirag-felhasznalasara/ Hogyan kell bodzás eperlekvárt készíteni]
*[https://foodandwine.hu/2011/05/31/a-bodzavirag-hasznai-bodzapezsgo-recept/ Hogyan kell bodzavirágot felhasználni]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Jammm.jpg|right|250px]] A szamócalekvár már önmagában is nagyon finom, de ha párosítjuk egy kis bodzavirággal, akkor még ízletesebb lesz az eredmény. '''Csupán néhány lépéssel kell megtoldanod a hagyományos szamócadzsem befőzését, hogy a bodzás íz megjelenjen a földieperé mellett.'''
== Lépések ==
# '''Szerezd be a hozzávalókat''': dzsemfix, földieper, bodzavirág, cukor vagy édesítőszer
# '''Mosd meg az epret és csumázd le.'''
# '''Készítsd el a lekvárt:'''
#* Tedd fel egy nagy lábosba melegedni az epret. Ha kissé már megpuhult az eper, akkor egy krumplitörő segítségével kicsit nyomkodd össze a gyümölcsöket. Így gyorsan és egyszerűen lesz gyümölcsdarabos a végeredmény.
#* A cukrot és a bodzavirág tányérokat ezt követően tedd bele, majd kevergesd folyamatosan. A bodzavirágzatot úgy tedd bele, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba. Akár előzetesen le is csipegetheted a kis virágokat a tányérokról. A dzsemben lévő bodzavirág jól mutat az üvegekben és finom is.
#* Ha felforrt a lábos tartalma, akkor öntsd hozzá a cukrot vagy édesítőszert, néhány csepp citromlevet, valamint a dzsemfixet. Forrástól számítva néhány percig még hagyd közepes lángon, közben kevergesd.
#* Egy villa segítségével emeld ki a forró dzsemből a bodzavirág tányérokat (amennyiben tányérostól tetted bele). Szárrész ne maradjon benne.
# '''Még forrón kanalazd üvegekbe:'''
#* Amint rácsavartad a tetejüket, fordítsd néhány percig a feje tetejükre őket.
#* Kihűlve feliratozd, majd mehetnek a kamrába.
== Tippek ==
* Bodzavirág gyűjtésekor a virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípd le a növényről.
* Ha van otthon bodzaszörpöd, akkor azzal helyettesíteni tudod az élő bodzavirágot. Néhány evőkanállal már eléred, hogy bodzás ízű legyen a szamócadzsemed.
== Amire szükséged lehet ==
* 1 adaghoz 3:1 dzsemfix, 1,25 kg földieper, legalább 4 bodzavirág tányér, 350 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, pár csepp citromlé
* krumplitörő
* kis üvegek
== Figyelmeztetések ==
* Ha szeretnéd kipróbálni a bodzás szamócalekvárt, akkor mindenképp az eperszezon elején kell túlesned a befőzésen, mivel a bodza május végén – június elején virágzik.
* A bodzavirágot csak tiszta helyről szedj, autóúttól messzebb.
* A fekete bodza zöld szárrészei nagy mennyiségben enyhén mérgezőek lehetnek. Ezért kerüljük az ételbe kerülését.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.mindmegette.hu/eperdzsem.recept/ Hogyan kell bodzás eperdzsemet készíteni]
* [http://erdokostolo.blogspot.com/2012/05/bodzaviragos-szamocadzsem.html Hogyan kell bodzavirágos eperdzsemet főzni]
*[https://napidoktor.hu/termeszetesen/a-szorpon-tul-tippek-a-bodzavirag-felhasznalasara/ Hogyan kell bodzás eperlekvárt készíteni]
*[https://foodandwine.hu/2011/05/31/a-bodzavirag-hasznai-bodzapezsgo-recept/ Hogyan kell bodzavirágot felhasználni]
[[Kategória:Étel-ital]]