Bodzás szamócadzsemet főzni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell bodzás szamócadzsemet főzni?

Jammm.jpg

A szamócalekvár már önmagában is nagyon finom, de ha párosítjuk egy kis bodzavirággal, akkor még ízletesebb lesz az eredmény. Csupán néhány lépéssel kell megtoldanod a hagyományos szamócadzsem befőzését, hogy a bodzás íz megjelenjen a földieperé mellett.


[szerkesztés] Lépések

  1. Szerezd be a hozzávalókat: dzsemfix, földieper, bodzavirág, cukor vagy édesítőszer
  2. Mosd meg az epret és csumázd le.
  3. Készítsd el a lekvárt:
    • Tedd fel egy nagy lábosba melegedni az epret. Ha kissé már megpuhult az eper, akkor egy krumplitörő segítségével kicsit nyomkodd össze a gyümölcsöket. Így gyorsan és egyszerűen lesz gyümölcsdarabos a végeredmény.
    • A cukrot és a bodzavirág tányérokat ezt követően tedd bele, majd kevergesd folyamatosan. A bodzavirágzatot úgy tedd bele, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba. Akár előzetesen le is csipegetheted a kis virágokat a tányérokról. A dzsemben lévő bodzavirág jól mutat az üvegekben és finom is.
    • Ha felforrt a lábos tartalma, akkor öntsd hozzá a cukrot vagy édesítőszert, néhány csepp citromlevet, valamint a dzsemfixet. Forrástól számítva néhány percig még hagyd közepes lángon, közben kevergesd.
    • Egy villa segítségével emeld ki a forró dzsemből a bodzavirág tányérokat (amennyiben tányérostól tetted bele). Szárrész ne maradjon benne.
  4. Még forrón kanalazd üvegekbe:
    • Amint rácsavartad a tetejüket, fordítsd néhány percig a feje tetejükre őket.
    • Kihűlve feliratozd, majd mehetnek a kamrába.


[szerkesztés] Tippek

  • Bodzavirág gyűjtésekor a virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípd le a növényről.
  • Ha van otthon bodzaszörpöd, akkor azzal helyettesíteni tudod az élő bodzavirágot. Néhány evőkanállal már eléred, hogy bodzás ízű legyen a szamócadzsemed.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 1 adaghoz 3:1 dzsemfix, 1,25 kg földieper, legalább 4 bodzavirág tányér, 350 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer, pár csepp citromlé
  • krumplitörő
  • kis üvegek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha szeretnéd kipróbálni a bodzás szamócalekvárt, akkor mindenképp az eperszezon elején kell túlesned a befőzésen, mivel a bodza május végén – június elején virágzik.
  • A bodzavirágot csak tiszta helyről szedj, autóúttól messzebb.
  • A fekete bodza zöld szárrészei nagy mennyiségben enyhén mérgezőek lehetnek. Ezért kerüljük az ételbe kerülését.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó