966
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kesudióból sajtot készíteni? == right|200px Sokan fenntartással kezelik a kizárólag növényi alapanyagokból készült…”
== Hogyan kell kesudióból sajtot készíteni? ==
[[Fájl:Kesudiosajt.jpg|right|200px]] Sokan fenntartással kezelik a kizárólag növényi alapanyagokból készült sajtokat. A kesudióból előállított növényi sajtot mégis alig lehet megkülönböztetni a tejből készült termékektől. '''Finom, tápláló és egészséges csemege, nem csak vegetáriánusoknak és laktózérzékenyeknek.'''
== Lépések ==
# '''Készülj elő:'''
#*Áztasd be a kesudiót fél – egy napra.
#*Áztatást követően szűrd le, majd mosd át még egyszer a magvakat.
# '''Vedd elő a robotgépet, majd tedd bele az alapanyagokat:'''
#*kesudiót, balzsamecetet, zöldfűszereket, sót, borsot
# '''Turmixold össze:'''
#* A magvak leturmixolásához, krémes állagúra aprításához egy jó minőségű, erősebb, nagyobb teljesítményű (kb. 1250 W) aprítógépre van szükség.
#*Turmixolás közben meg-megállva ellenőrizd a kesudió állagát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vizet is tehetsz még hozzá, de ne túl sokat.
#*Addig turmixold, míg olyan homogén, krémes állagot nem kapsz, mint a kenősajt. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.
# '''Formázd:'''
#*Egy darab folpackra kanalazd ki a kesudiós pépet, majd formázd rúddá és tekerd be szorosan.
#* A masszából nem csak rudat, hanem mutatós sajtgolyócskákat is lehet készíteni.
#*A becsomagolt sajtot tedd 1 órára a '''fagyasztóba.'''
# Fagyasztás után fogyasztásig '''tárold hűtőben.'''
# '''Dekorálásként''' tálalás előtt forgasd meg: durvára tört színes-, feketeborsban, vagy különböző zöldfűszerekben, sörélesztő pehelyben, pirított szezámmagban, stb.
== Tippek ==
* Készíts belőle sajttálat kis szőlővel és pár sós keksszel körítve.
* Gasztroajándékként is tökéletes annak, aki szereti a sajtokat.
* A sajt ízesítésével lehet még kísérletezni: fűszer, citromlé, különböző ecetek, magvak felhasználásával.
== Amire szükséged lehet ==
* 130 g kesudió
* 3 ekbalzsamecet
* zöldfűszerek: majoranna, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, oregánó, petrezselyem
* ízlés szerint só, bors
* aprítógép
* folpack
== Figyelmeztetések ==
* Turmixolás közben a kesudió felragadhat az edény oldalára, ilyenkor állítsd le a gépet, várd meg, míg az aprítókések teljesen leállnak, majd kis kanál segítségével óvatosan kapard le a felcsapódott kesudiót.
* Hűtőben kb. 2 hétig áll el a sajt.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.cocoonmanufaktura.eu/blogs/cocoon-blog/75302597-kesudio-sajt Hogyan kell növényi sajtot készíteni?]
* [http://www.receptekallatbaratoknak.blogspot.hu/2015/02/kesudio-sajt.html Hogyan kell kesudióból növényi sajtot készíteni?]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Kesudiosajt.jpg|right|200px]] Sokan fenntartással kezelik a kizárólag növényi alapanyagokból készült sajtokat. A kesudióból előállított növényi sajtot mégis alig lehet megkülönböztetni a tejből készült termékektől. '''Finom, tápláló és egészséges csemege, nem csak vegetáriánusoknak és laktózérzékenyeknek.'''
== Lépések ==
# '''Készülj elő:'''
#*Áztasd be a kesudiót fél – egy napra.
#*Áztatást követően szűrd le, majd mosd át még egyszer a magvakat.
# '''Vedd elő a robotgépet, majd tedd bele az alapanyagokat:'''
#*kesudiót, balzsamecetet, zöldfűszereket, sót, borsot
# '''Turmixold össze:'''
#* A magvak leturmixolásához, krémes állagúra aprításához egy jó minőségű, erősebb, nagyobb teljesítményű (kb. 1250 W) aprítógépre van szükség.
#*Turmixolás közben meg-megállva ellenőrizd a kesudió állagát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vizet is tehetsz még hozzá, de ne túl sokat.
#*Addig turmixold, míg olyan homogén, krémes állagot nem kapsz, mint a kenősajt. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.
# '''Formázd:'''
#*Egy darab folpackra kanalazd ki a kesudiós pépet, majd formázd rúddá és tekerd be szorosan.
#* A masszából nem csak rudat, hanem mutatós sajtgolyócskákat is lehet készíteni.
#*A becsomagolt sajtot tedd 1 órára a '''fagyasztóba.'''
# Fagyasztás után fogyasztásig '''tárold hűtőben.'''
# '''Dekorálásként''' tálalás előtt forgasd meg: durvára tört színes-, feketeborsban, vagy különböző zöldfűszerekben, sörélesztő pehelyben, pirított szezámmagban, stb.
== Tippek ==
* Készíts belőle sajttálat kis szőlővel és pár sós keksszel körítve.
* Gasztroajándékként is tökéletes annak, aki szereti a sajtokat.
* A sajt ízesítésével lehet még kísérletezni: fűszer, citromlé, különböző ecetek, magvak felhasználásával.
== Amire szükséged lehet ==
* 130 g kesudió
* 3 ekbalzsamecet
* zöldfűszerek: majoranna, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, oregánó, petrezselyem
* ízlés szerint só, bors
* aprítógép
* folpack
== Figyelmeztetések ==
* Turmixolás közben a kesudió felragadhat az edény oldalára, ilyenkor állítsd le a gépet, várd meg, míg az aprítókések teljesen leállnak, majd kis kanál segítségével óvatosan kapard le a felcsapódott kesudiót.
* Hűtőben kb. 2 hétig áll el a sajt.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.cocoonmanufaktura.eu/blogs/cocoon-blog/75302597-kesudio-sajt Hogyan kell növényi sajtot készíteni?]
* [http://www.receptekallatbaratoknak.blogspot.hu/2015/02/kesudio-sajt.html Hogyan kell kesudióból növényi sajtot készíteni?]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]