52
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell Szőlőt szüretelni? == 300px|right A szüret a szőlő és a szőlőtermesztő életének legfontosabb pillanata, hiszen i…”
== Hogyan kell Szőlőt szüretelni? ==
[[Fájl:Szoloszuret.jpeg|300px|right]]
A szüret a szőlő és a szőlőtermesztő életének legfontosabb pillanata, hiszen itt csúcsosodik ki az egész éves kemény munka. A szüret ideje akkor érkezik el, amikor a szőlő teljesen megérik, hiszen ekkor a legmagasabb a gyümölcs cukortartalma és ezáltal az abból készült bor minősége is. Ugyan ez az időpont szőlőfajtánként változik, de általában a szeptemberi, októberi hónapokra tehető.
== Lépések ==
# '''Válaszd ki a megfelelő időpontot!''' Mind a termés miatt, mind a segítők értesítése miatt fontos időben kijelölni ezt a dátumot. De talán a legfontosabb szempont, hogy a begyűjtött gyümölcs minőségét és mennyiségét nagymértékben befolyásolja a szüret időpontja.
# '''Időben gondoskodj a segédanyagokról!''' Szerezd be a szükséges kellékeket, mint például a kénező anyagokat, a fertőtlenítőszereket és a lehetséges javítóanyagokat, mint a borkősav vagy a kristálycukor.
# '''Takarítsd ki a pincét és a sajtolásra szánt helyiséget!''' Az egész évben alig használatos tárolóedényeket, tartályokat mosd ki tiszta vízzel, a hordókat pedig kend ki kénnel!
# '''Induljon a szüret!''' A csapat nagyobb része elindul a szőlőlugasba, hogy lemetsszék a legfinomabb boralapnak számító szőlőfürtöket. Eközben egy-két delegált ember leviszi puttonyban a leszedett darabokat.
# '''Daráld le a fürtöket!''' Ezen folyamat során szabadítod meg a fürtöt a lédús bogyóktól. A tartályba belekerül a ledarált szőlő, és annak leve, mely a tartály egyik oldalán található résen és egy szűrőn keresztül kifolyik egy edénybe, melynek tartalma később a hordóba kerül.
# '''Préseld le!''' A tárolóba potyogott szőlőszemeket helyezd a présbe, és a nehéz súlyok segítségével erősen nyomd össze a masszát! Ezt a folyamatot még párszor érdemes megismételni, hogy egy csepp nedű se vesszen kárba!
# '''Helyezd a levet a hordóba!''' A présből megszűrt levet öntsd a hordóba, ahol a következő napokban, hetekben, hónapokban érlelődni fog.
# '''Mérd meg a cukorfokát!''' Bizony, sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, így pótolnod kell azt a cukormennyiséget, ami a kevés napsütés hatására kimaradt.
# '''Ellenőrizd!''' Nem árt, ha folyamatos ellenőrzés alatt tartod a minőséget és mind a must, mind a bor minőségét kortyolgatva kíséred figyelemmel!
== Tippek ==
* Tervezz be próbaszüretet! Ha esetleg bizonytalan vagy a szüret időpontjával kapcsolatban, próbaszürettel könnyedén megállapítható a szőlőszedés legmegfelelőbb időpontja. Különböző szőlőtőkékről csippents le fürtöket, ízleld meg, hogy mennyire érett és édes a termés. Ha elég magasnak érzed a gyümölcs cukorfokát, akkor tervezheted is a közeljövőben a leszedését.
== Amire szükséged lehet ==
* Hordó,
* metszőolló,
* kén,
* tárolóedények,
* fertőtlenítőszer,
* javítóanyag (cukor).
== Figyelmeztetések ==
* Semmiképpen ne szedd le túl korán a gyümölcsöt, mert rengeteg adalékanyagot kell hozzátenni!
* Semmilyen kosz vagy piszok nem érintkezhet a szőlővel, borral, hiszen a bor jelentősebb minőségromláson mehet át, ha erre nem ügyelsz kellően!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.mezogazdakiado.hu/szeptember/kezdodhet_a_szuret Kezdődhet a szüret]
* [http://www.agraroldal.hu/munkafolyamat.html A szüret folyamata]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
[[Fájl:Szoloszuret.jpeg|300px|right]]
A szüret a szőlő és a szőlőtermesztő életének legfontosabb pillanata, hiszen itt csúcsosodik ki az egész éves kemény munka. A szüret ideje akkor érkezik el, amikor a szőlő teljesen megérik, hiszen ekkor a legmagasabb a gyümölcs cukortartalma és ezáltal az abból készült bor minősége is. Ugyan ez az időpont szőlőfajtánként változik, de általában a szeptemberi, októberi hónapokra tehető.
== Lépések ==
# '''Válaszd ki a megfelelő időpontot!''' Mind a termés miatt, mind a segítők értesítése miatt fontos időben kijelölni ezt a dátumot. De talán a legfontosabb szempont, hogy a begyűjtött gyümölcs minőségét és mennyiségét nagymértékben befolyásolja a szüret időpontja.
# '''Időben gondoskodj a segédanyagokról!''' Szerezd be a szükséges kellékeket, mint például a kénező anyagokat, a fertőtlenítőszereket és a lehetséges javítóanyagokat, mint a borkősav vagy a kristálycukor.
# '''Takarítsd ki a pincét és a sajtolásra szánt helyiséget!''' Az egész évben alig használatos tárolóedényeket, tartályokat mosd ki tiszta vízzel, a hordókat pedig kend ki kénnel!
# '''Induljon a szüret!''' A csapat nagyobb része elindul a szőlőlugasba, hogy lemetsszék a legfinomabb boralapnak számító szőlőfürtöket. Eközben egy-két delegált ember leviszi puttonyban a leszedett darabokat.
# '''Daráld le a fürtöket!''' Ezen folyamat során szabadítod meg a fürtöt a lédús bogyóktól. A tartályba belekerül a ledarált szőlő, és annak leve, mely a tartály egyik oldalán található résen és egy szűrőn keresztül kifolyik egy edénybe, melynek tartalma később a hordóba kerül.
# '''Préseld le!''' A tárolóba potyogott szőlőszemeket helyezd a présbe, és a nehéz súlyok segítségével erősen nyomd össze a masszát! Ezt a folyamatot még párszor érdemes megismételni, hogy egy csepp nedű se vesszen kárba!
# '''Helyezd a levet a hordóba!''' A présből megszűrt levet öntsd a hordóba, ahol a következő napokban, hetekben, hónapokban érlelődni fog.
# '''Mérd meg a cukorfokát!''' Bizony, sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, így pótolnod kell azt a cukormennyiséget, ami a kevés napsütés hatására kimaradt.
# '''Ellenőrizd!''' Nem árt, ha folyamatos ellenőrzés alatt tartod a minőséget és mind a must, mind a bor minőségét kortyolgatva kíséred figyelemmel!
== Tippek ==
* Tervezz be próbaszüretet! Ha esetleg bizonytalan vagy a szüret időpontjával kapcsolatban, próbaszürettel könnyedén megállapítható a szőlőszedés legmegfelelőbb időpontja. Különböző szőlőtőkékről csippents le fürtöket, ízleld meg, hogy mennyire érett és édes a termés. Ha elég magasnak érzed a gyümölcs cukorfokát, akkor tervezheted is a közeljövőben a leszedését.
== Amire szükséged lehet ==
* Hordó,
* metszőolló,
* kén,
* tárolóedények,
* fertőtlenítőszer,
* javítóanyag (cukor).
== Figyelmeztetések ==
* Semmiképpen ne szedd le túl korán a gyümölcsöt, mert rengeteg adalékanyagot kell hozzátenni!
* Semmilyen kosz vagy piszok nem érintkezhet a szőlővel, borral, hiszen a bor jelentősebb minőségromláson mehet át, ha erre nem ügyelsz kellően!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.mezogazdakiado.hu/szeptember/kezdodhet_a_szuret Kezdődhet a szüret]
* [http://www.agraroldal.hu/munkafolyamat.html A szüret folyamata]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]